EKONOMİ - 21 Kasım 2019 Perşembe 12:23

Pamuk üreticisinin sorunları Meclis gündemine taşındı

A
A
A
Pamuk üreticisinin sorunları Meclis gündemine taşındı

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, pamuk üreticilerinin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, pamuk üreticilerinin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı.


Aydın Sezgin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, ülkemizin pamuk üretiminin azaldığını ve pamukta dışa bağımlı hale gelindiğini vurgulayarak, üreticilerin desteklenmesi çağrısı yaptı.



Aydın Milletvekili Sezgin, 2002 yılından itibaren pamuk ekim alanları 721 bin 77 hektardan 518 bin 634 hektara kadar gerilediğini belirterek, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin yüzde 60 oranında pamuğa bağımlı olması nedeniyle, ülkemizin pamuk ithal etmek zorunda kaldığını vurguladı.



2017 yılında 1.67 milyar dolar karşılığında 914 bin ton pamuk ithalatı yapıldığının altını çizen Sezgin, hammaddeye ek olarak iplik ve kumaş ithalatı da eklendiğinde, yılda yaklaşık 5 milyar dolar döviz kaybı yaşandığını belirtti.



İYİ Parti Milletvekili Sezgin, pamukta dışa bağımlılıktan kurtulmak amacıyla pamuk üretiminin ve üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:


“Ülkemizde pamuk prim desteklerinin, ABD ve Çin gibi pamuk üreticisi ülkelerde olduğu gibi enflasyon oranında artırılması ve üreticinin enflasyona ezdirilmemesi yönünde bir çalışma yürütülmekte midir? Üretim maliyetlerinin artmasına neden olan aşırı gübreleme, ilaçlama ve sulama gibi faktörlerin ortadan kaldırılması amacıyla pamuk bölgelerinde kapsamlı ve planlı eğitim faaliyetleri yapılmakta mıdır? 6 milyon kişinin geçim kaynağı olan pamuk sektöründe, üreticilerin refah seviyesini yükseltecek ve mağduriyetleri giderecek bir çalışmanız var mıdır? Pamuk üreticilerine verilen kilogram başına destek 80 kuruş, mazot desteği ise dekar başına 45 liradır. Üreticilerin kilogram başına desteğin 1,25 TL’ye, mazot desteğinin ise 75 liraya çıkartılması talebi bulunmaktadır. Bu yönde bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Pamuk üretiminde yaşanan bunca sıkıntıya rağmen, üreticilere sağlanan dekar başına desteklerin 500 kilogram ile sınırlanmasının sebebi nedir? 2004 yılında toplam pamuk üretiminin yüzde 30’undan fazlası Aydın’da gerçekleştirilmekteyken, bu oran hızla yüzde 3 düzeylerine gerilemiştir. Bunun nedenleri ile ilgili bir araştırma yapılmış mıdır? Kütlü pamuğu lif haline getirmek için üreticilerin aldığı çırçırlama hizmeti yüzde18 KDV’ye tabidir. Üreticilerin maliyetlerini düşürmek amacıyla çırçırlama hizmetinde KDV’nin yüzde1’e düşürülmesi talebi karşılanacak mıdır? Yerli pamuk çeşitlerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla, yerli pamuk tohumculuğunu teşvik etmeye yönelik olarak vergi muafiyeti getirilmesi yönünde bir çalışmanız bulunmakta mıdır?”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Devrek’te “Tarla Günü” etkinliği Devrek İlçesinde çiftçilere yönelik “Tarla Günü” etkinliği düzenlendi. Zonguldak’ın Devrek İlçesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Devrek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün organizasyonu ile hayata geçirilen “Tarla Günü” programında ilçe protokolü bir araya geldi. Devrek’in Dedeoğlu Köyünde düzenlenen programda Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Yenilik Yayım Projesi kapsamında Yem Bitkileri Gülü Gelemen Üçgülü’nün tarladaki temsili hasadı gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinlikte konuşan Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan,” Tarla günü etkinliği düzenlememizin temel amacı çiftçiliğin ve tarımın önemini gündemde tutmak, hem de tarımdaki yeni gelişmeleri ve bakanlığımızın getirdiği yenilikleri size aktarmak amacıyla burada bir araya gelmiş bulunmaktayız. Değişen iklim koşullarına uygun verimi yüksek, kaliteli üretim hedefiyle ekim yapmaktayız. Bugün burada hep birlikte ekimi yapılan baklagil yem bitkisi olan Gelemen Üçgülü’nün biçimini ve hasadını yapacağız. Gelemen üçgülü Yenilik Yayım Projesi kapsamında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2020 yılında tescil edilen, tek yıllık serin iklim yem bitkisidir. Ortalama bir metreye kadar uzar yeşil ve kuru ot verimi yüksek olan bir bitkidir. Gelemen Üçgülünün avantajı erken gelişme gösterir ve değişik toprak tiplerinde yetişebilmekte, yüksek oranda tohum üretme yeteneğine sahiptir. Gelemen Üçgülü yabancı tozlaşma ile tozlanır. Bunun için bambus ve balarısı kolonileri için iyi bir nektar ve polen kaynağıdır. Tozlaşma arıların etkinliği büyük önem arz etmektedir. Dedeoğlu Köyümüzde 153 adet büyükbaş hayvan bulunmakta köyümüz bazında 2023 yılı destekleme ödemesi yapılmıştır.2022 yılı buzağı desteklemesinde 26.000 TL ödeme yapılmıştır” diye konuştu. Düzenlenen programa; Devrek Kaymakamı Muhammed Evlice, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Volkan Hızarcı’nın yanı sıra çok sayıda daire müdürleri vatandaşlar katıldı
Muş Doğaseverlerden Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü Muş’ta sosyal medya platformları aracılığıyla bir araya gelen doğaseverler, kentin ünlü Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü düzenledi. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte doğa tutkunları, şehrin doğal güzelliklerini keşfetti. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği tarafından Muş’un meşhur Mehmetcan Bağları’na gezi düzenlendi. Sosyal medya platformları üzerinden bir araya gelen katılımcılar, doğanın eşsiz güzelliğinin tadını çıkarırken, aynı zamanda şehrin tarihi ve kültürel değerlerini de yakından tanıma fırsatı buldu. Gezi boyunca dernek yetkilileri, katılımcılara Muş’un tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgiler verdi. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği Başkanı Ufuk Bayrak, bölgenin doğal güzelliklerini koruma ve daha fazla kişiye tanıtma konusunda kararlı olduklarını dile getirerek, “Dernek olarak geçmiş yıllardan beri tarihi mekân gezileri ve doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. Bugün de onlardan birini yapmış bulunmaktayız. Sosyal medya hesabımızdan duyuru yapıyoruz. Duyuruya iştirak eden katılımcılarla beraber Muş’un özellikle bağlarını geziyoruz. Muş’ta bulunan özellikle öğrenci ve memur kesimin Muş’u tanıması ve değerlerimizin farkına varmaları için bu gezileri düzenliyoruz. Bugün de sabah 10 gibi tarihi Ulu Cami önünde buluştuk. Oradan hareketle şu anda Mehmetcan Bağları dediğimiz bölgeye geldik. Bölgemiz gerçekten meyve ağaçlarıyla, üzüm bağlarıyla meşhur bir bölgedir” dedi.