YEREL HABERLER - 01 Mart 2012 Perşembe 11:21

TÜRKİYE’DEKİ DEPREM GERÇEĞİ

A
A
A
TÜRKİYE’DEKİ DEPREM GERÇEĞİ

Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Coşkun, 28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 1-7 Mart Deprem Haftası Dolayısıyla yaptığı açıklamada Türkiye’nin yüzde 92’sinin ülke nüfusunun ise yüzde 95’inin deprem tehlikesi altında olduğunu belirtti. Hayatın bir gerçeği olan depremden ancak bilinçli bir şekilde tedbir alınarak korunabileceğini belirten Coşkun, “Son 58 yıl içerisinde depremlerden yaklaşık; 58.000 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 123.000 kişi yaralanmış ve yaklaşık olarak 412.000 bina yıkılmış veya ağır hasar görmüştür. Depremlerden her yıl ortalama 1.003 vatandaşımız ölmekte ve 7.000 bina yıkılmaktadır” dedi.
Sivil Savunma hizmetlerini düzenleyen 7126 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 28 Şubat’ın “Sivil Savunma Günü” ve 1-7 Mart arası “Deprem Haftası” olarak kabul edilerek bu günlerde çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini belirten Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Coşkun bu yıl da bir çok etkinlik tertip edildiğini ve özellikle vatandaşların bu yönde eğitilmesine büyük önem verdiklerini söyledi. ‘Sivil Savunma’yı “Düşman taarruzlarına, tabii afetlere ve büyük yangınlara karşı, halkın can ve mal kaybının asgari hadde indirilmesi; hayati öneme haiz her türlü kamu, özel teşebbüslerin korunması, faaliyetlerinin idamesi” olarak tarif eden Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Coşkun, “Birinci ve İkinci Dünya savaşlarında cephede olduğu kadar cephe gerisindeki sivil halkın zayiatının fazla olduğu gözlemlenmiştir. Gelişen teknoloji ve dünyanın jeolojik yapısına bakılarak savaşlar ve doğal afetler karşısında halkın can ve mal emniyetinin sağlanması konusunda tedbir almaya gidilmiş ve bu kavrama ‘Sivil Savunma’ adı verilmiştir” dedi.
Dünyanın oluşumundan beri, sismik yönden aktif bulunan bölgelerde depremlerin ardışıklı olarak oluştuğu ve sonucundan da milyonlarca insanın ve barınakların yok olduğunu kaydeden Coşkun, Türkiye’nin dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunduğunu hatırlattı. Çoşkun açıklamasında “Deprem Bölgeleri Haritası’na göre, yurdumuzun yüzde 92’sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu, nüfusumuzun yüzde 95’inin deprem tehlikesi altında yaşadığı ve ayrıca büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98’i ve barajlarımızın yüzde 93’ünün deprem bölgesinde bulunduğu bilinmektedir. Son 58 yıl içerisinde depremlerden yaklaşık; 58.000 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 123.000 kişi yaralanmış ve yaklaşık olarak 412.000 bina yıkılmış veya ağır hasar görmüştür. Depremlerden her yıl ortalama 1.003 vatandaşımız ölmekte ve 7.000 bina yıkılmaktadır” diye konuştu.
Deprem Bölgeleri Haritasına göre Aydın’ın tamamının birinci derecede tehlikeli deprem bölgesi içerisinde yer aldığını da hatırlatan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Coşkun, “Afetler, özellikle depremler önlenememektedir. Ancak, afet risklerini, etkilerini ve zararlarını azaltmak veya önlemek mümkündür. Bu kapsamda, hem kurumlar olarak, hem de vatandaş olarak afetlere hazırlıklı olmak zorundayız” ifadelerine yer verdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bu bayramda eşini dostunu bıraktı, beslediği kuşlara koştu Bilecik’te yaklaşık 2 yıldır Şehitler Parkı’na inen yaklaşık 300 güvercine bakan Hüseyin Ortakaya, Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi bu bayramda eşini dostunu bırakıp beslediği kuşlara koştu. Bilecik’te her gün yüzlerce kuşun beslendiği ve Sultan Ahmet Meydanı olarak adlandırılan Şehitler Parkı’ndaki meydanda, Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi bu bayramda güvercinlere kaldı. Kuşları her gün hem kendi hem de vatandaşların aldığı yemlerle besleyen Hüseyin Ortakaya, bayramda vatandaşların telaşeden güvercini unutacağı kaygısına kapılıp beslediği kuşlara koştu. Burada kuşların ilk olarak sulukları meydanda bulunan şadırvandan aldığı suyla temizleyen Hüseyin Ortakaya, ardından kuşları yemledi. "Hayvanlarımızın sularını ve yemlerini vermekteyim" Hüseyin Ortakaya, 2 yıldır buradaki güvercinleri beslediğini anlatarak, "Buradaki güvercinlere bakmaktayım. Evet, geçen bayramda olduğu gibi bu bayramda da bakmaya devam etmeye başladım. Hayvanlarımızın sularını ve yemlerini vermekteyim. Benden görerek diğer vatandaşlar ve arkadaşlarımız, Bilecikliler de yardım ediyorlar. 300-400 tane kuş var burada bu senekileri yavrularla beraber. Kimileri ölüyor, kimileri tekrar yeniden yumurtluyor" dedi. "Burası küçük bir Sultan Ahmet Meydanı" Hüseyin Ortakaya açıklamasının devamında, "Burası aynı küçük bir Sultan Ahmet Meydanı gibi. İnsanlar buraya gelerek, kuşları besliyor. Ben de buğday alamayınca çöp konteynerlerin kenarlarına bırakılan ekmekleri toplayarak onları veriyorum. Sularını dolduruyorum ve her 2 saatte bir değişmiyorum. Çünkü banyo yaptıkları için suda kirleniyor" dedi. "Bayramda bunları besleyip ardından çocuklarım yanına gideceğim" Hüseyin Ortakaya, son olarak bayramın ikinci günü güvercinleri besleyerek, ardından çocukların yanına gideceğini sözlerini ekledi.
Kastamonu Bakan Yumaklı: "Orman yangınlarıyla mücadelenin en önemli unsuru o yangınların çıkmamasını sağlamak" Kastamonu’da düzenlenen bayramlaşma töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Hep söyledik, orman yangınlarıyla mücadelenin en önemli unsuru o yangınların çıkmamasını sağlamak. Asıl başarı orada. Ben buradan ülkemin bütün insanlarına daha fazla hassasiyet, bizlerle dayanışmayı istirham ediyorum" dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kurban Bayramı dolayısıyla memleketi Kastamonu’da gerçekleştirilen bayramlaşma törenine katıldı. Kastamonu Valiliği’nde gerçekleştirilen törende Vali Meftun Dallı, AK Parti Kastamonu milletvekilleri Serap Ekmekci ve Halil Uluay, Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, siyasi parti ve stk temsilcileri, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. "Sorumluluğu başta bizlere olmak üzere herkese hatırlatmak istiyorum" Bayramlaşma programında konuşan Bakan Yumaklı, Gazze’de yaşanan soykırıma dikkat çekerek, "964 gün Gazze’de toplum katiller sürüsü tarafından soykırıma maruz bırakıldı. Hala da devam ediyor. 4 aydır devam eden başka bir savaş var. Bunların hepsi Müslüman coğrafyalarda tezahür eden, içimizi yakan olaylar. Bütün bunlar için ülke olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, dünyada tek bu zulme, haksızlığa karşı koyan ülkeyiz. Ancak bunun bize vermiş olduğu başka bir mesaj var. O da ne iş yapıyorsanız yapın, hangi sorumluğa sahip olursanız olun, bu ülke için, bu ülkenin insanları için çok daha fazla çalışmamız gerekiyor. Dolayısıyla ben buradan güçlü ülkemizin çok daha ileri gitmesi için, durumunu, pozisyonunu daha iyi hale getirmek için her birimize düşen vazifeyi, sorumluluğu tekraren başta bizlere olmak üzere hatırlatmak istiyorum" dedi. Gençlere tavsiyelerde bulunan Bakan Yumaklı, "Bayramların bizim için başka bir önemi var. En kötü zamanımızda da en güzel zamanımızda da bir araya gelip kucaklaşıyoruz. Son zamanlarda bayramlar biraz tatil olarak algılanmaya başladı. Bizler büyükleri olarak genç kardeşlerimize, evlatlarımıza bayramın aslında yüz yüze bir merhabalaşmanın, o güzel anın yaşanmasının önemini anlatmamız, onlara örnek olmamız gerekiyor" diye konuştu. İki önemli hususa değinerek konuşmasını sürdürmek istediğini dile getiren Yumaklı, "Gelirken de fark ettik, trafik oldukça yoğun. Araç sürecek, ziyarete gidecek ve dönecek olanlar lütfen araçları dikkatli sürsünler. 5 dakika, 10 dakika geç gitmenin bir önemi yok. Onun için biraz daha erken yola çıksalar sorun çözülüyor. Havalar da çok hızlı bir şekilde ısınmaya başladı. Geçtiğimiz yıl çok yoğun bir şekilde yeşil vatanımızda, ormanlarımızda çıkan yangınlara müdahil olduk. Hep söyledik, orman yangınlarıyla mücadelenin en önemli unsuru o yangınların çıkmamasını sağlamak. Asıl başarı orada. Ben buradan ülkemin bütün insanlarına daha fazla hassasiyet, bizlerle dayanışmayı istirham ediyorum" şeklinde konuştu. Kastamonu Valisi Meftun Dallı da yaptığı selamlama konuşmasında herkesin Kurban Bayramı’nı kutladı.