EKONOMİ - 20 Mart 2024 Çarşamba 14:10

Buharkentli üreticiye kestane ve incir fidanı desteği

A
A
A
Buharkentli üreticiye kestane ve incir fidanı desteği

Aydın’ın Buharkent ilçesinde Gal Arısına karşı geliştirilen kestane ve erkenci sarı lop incir fidanları üreticiye dağıtıldı.



Aydın Valiliği, Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) projesi kapsamında Buharkent ilçesinde kestane ve sarı lop incir fidanı dağıtım töreni gerçekleştirildi. Kestane Gal Arısı ile mücadelede Ziraat Fakültesi adına tescilli kestane fidanlarından olan 2 bin 200 adet Ertan çeşidi ile Buharkent’in taze incir üretiminde marka olmasını sağlayan 4 bin adet Sarı Lop çeşidi incir fidanları çiftçilere teslim edildi.



Buharkent Kaymakamı Cuma Omurca ve Buharkent İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Selli’nin öncülüğünde Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol’un katılımı ile Kaymakamlık Bahçesinde düzenlenen törende çiftçilere öncelikle Fidan dikimi ve fidanın nasıl korunacağı hakkında bilgilendirmede bulunuldu.



“Buharkent ve Aydın tarımına büyük katkısı olacak”


Fidan dağıtımında konuşan Buharkent Kaymakamı Cuma Omurca, projenin Buharkent ve büyük katkısı olacağını ifade ederek: “6 ay önce Buharkent’e geldiğimde ilçe tarımının oldukça gelişmiş olduğunu gördüm. Her geçen gün de potansiyeli ve verimi artmakta. Biz de hem valilik hem kaymakamlık olarak Buharkent tarımına, çiftçimize ve ticaretine katkımız olsun niyetiyle böyle bir proje başlattık. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Şu an hali hazırda 4 bin adet incir, 2 bin 200 adet te kestane fidanı dağıtıyoruz. Yüzde 75’i devlet, yüzde 25’i ise çiftçimiz tarafından ödemesi yapıldı. Çiftçilerimiz de son derece memnun. Ben öncelikle başta sayın Aydın valimiz olmak üzere projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu proje Buharkent tarımına, çiftçimize ve ekonomimize hayırlı olur” dedi.



“Taze incirin başkentiyiz”


Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, konuşmasında fidanların çok güzel olduğunu ve birkaç yıl içerisinde ürün verebileceğini ifade ederek: “Her iki ürün de Aydın ve Buharkent açısından çok önemli. Ayrıca Aydın olarak her iki ürünle üretimde Türkiye’de lideriz. Bunun yanısıra ilçemiz taze incir üretimi yapılan Türkiye’deki bu kalitede üretimi yapılan tek yerdir. Buharkent taze incirin başkentidir. Bu açısından da bizim için çok önemlidir ve Buharkent ekonomisini ayakta tutan bir üründür. İlçemiz tarımına büyük katkıda bulunacak olan bu proje ilçemize hayırlı olsun” dedi.



“Gal Arısı’na karşı yüzde 100 dayanıklı”


Proje hakkında katılımcılara bilgi veren Buharkent İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Selli, geçen yıl başlattıkları projenin Buharkent tarımı başta olmak üzere Aydın ve ülke tarımına katkı vereceğini söyledi. Ziraat Fakültesi’nden Prof.Dr.Engin Ertan ile birlikte uzun yıllar sürdürülen çalışmalar sonucu Kestane fidanının Ödemiş’te üretimini gerçekleştirdiklerini ifade eden fidanları üreten firmanın yöneticisi Gökhan Aslıtürk: “Dağıttığımız kestane fidanları Gal Arısı’na karşı yüzde 100 dayanıklı olan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’ne tescillenen Ertan çeşididir. Bu çeşit kestane için en büyük zararlı olan Gal Arısı’na en büyük tehdit. Engin hocamın yaklaşık 15 yıllık çalışmaları sonucu 2018 yılında tescillenen Aydın’ın yerli ürünüdür” dedi.



Buharkentli üreticiye kestane ve incir fidanı desteği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Eski kocasını, sevgilisinin öldürdüğünü itiraf etti: 5 gözaltı Muğla’nın Seydikemer ilçesinde 22 Mart’ta ortadan kaybolan şahsın cesedi, üzeri taşlarla örtülmüş olarak bulunurken, olayla ilgili 5 kişi gözaltına alındı. Eski eş Emine Karabulut, cinayeti sevgilisinin işlediğini itiraf etti. Edinilen bilgiye göre, Seydikemer’de 22 Mart tarihinde ortadan kaybolan Şaban Ataş’tan (52) bir daha haber alınamadı. Kaybolma vakası Müge Anlı ile Tatlı Sert programında ele alındı. Ataş’ın eski eşi Emine Karabulut cinayeti itiraf ederek, cesedin yerini söyledi. Durumun Seydikemer İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bildirilmesinin ardından ekipler belirtilen bölgeye gitti. Ekipler, Sarıyer mevkiinde üstü taşlarla örtülmüş bir ceset buldu. Cesedin Şaban Ataş’a ait olduğu teyit edildi. "Cesedin üstünü taşla örttük" Boşanmasına rağmen Şaban Ataş ile aynı evde yaşamaya devam eden Emine Karabulut’un programda yaptığı itirafında, "Kahvaltıda Burhanettin Öztürk, Şaban ve ben oturuyorduk. Aralarında kavga çıktı. Burhanettin, Şaban’ı iple boğdu, ardından kafasına sopa ile vurdu. Cesedi Burhanettin, oğlum Murat ve annemle birlikte yayla yoluna götürüp attık. Sonra sabahın erken saatlerinde attığımız yere giderek, Burhanettin’le cesedin üstünü taşla örttük. Çok pişmanım" dedi. 5 kişi gözaltına alındı Yapılan itirafın ardından eski eş Emine Karabulut, oğulları Mert ve Mustafa Ataş, annesi Durkadın Karabulut ile sevgilisi Burhanettin Öztürk gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
İstanbul Afyonkarahisar’da 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na özel şampiyona Avrupa Gençler Motokros Şampiyonası, BMU Doğu Avrupa Motokros Şampiyonası ve Türkiye KAYO Motokros Şampiyonası, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında 17-19 Mayıs tarihleri arasında Afyonkarahisar’da düzenlenecek. Afyonkarahisar, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında önemli bir organizasyona daha ev sahipliği yapacak. Avrupa Gençler Motokros Şampiyonası, BMU Doğu Avrupa Motokros Şampiyonası ve Türkiye KAYO Motokros Şampiyonası Afyonkarahisar’da düzenlenecek. Dünyanın en iyi motokros parkuru alanı Afyonkarahisar Motor Sporları Merkezi, 17-19 Mayıs tarihleri arasında üç şampiyonaya birden ev sahipliği yapacak. Şampiyona kapsamında MX, MX1, MX2, MX2 junior, MX125, MX Senior, Veteran, Kadınlar, 50 cc, 65 cc ve 85 cc kategorilerinde yarışlar organize edilecek. Avrupa Gençler Motokros Şampiyonası ve BMU Motokros Şampiyonası’nın ikinci ayak yarışı ile Türkiye KAYO Motokros Şampiyonası’nın ilk ayağında sporcular, ödül kürsüsüne çıkmak için mücadele edecek. Afyonkarahisar Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleştirilecek organizasyonlara Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Moldova, Yunanistan, Arnavutluk, Macaristan, Hırvatistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden sporcuların katılması bekleniyor. "Tüm halkımızı heyecanı yaşamaya davet ediyorum" Organizasyonla ilgili bilgi veren Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, "19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Avrupa Gençler 65&85, Balkan Motosiklet Birliği (BMU) Avrupa ve Türkiye KAYO Motokros Şampiyonaları’na ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutluyuz. Afyonkarahisar gibi bir dünya markasına sahibiz. Bütün dünyada motor sporları hayranları şehrimizi tanıyıp biliyor. Spor Turizminin önde gelen şehrinde Avrupa’nın genç, Balkanların da tecrübeli yarışçılarını misafir edeceğiz. Bütün vatandaşlarımızı dünyanın en iyi motokros parkurunda bu heyecanı yaşamaya davet ediyorum" dedi.
Antalya Alanya’da merdiven altı kuru meyve ve pekmez imalathanesine baskın Antalya’nın Alanya ilçesinde Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ihbar üzerine yaptığı incelemede Gümüşgöze Mahallesi’nde merdiven altı kuru meyve ve pekmez imalathanesini mühürledi. Alanya’da denetimlerini sıklaştıran Belediye Zabıta Müdürlüğü ekipleri, bir ihbar üzerine Gümüşgöze Mahallesi’ne giderek, incelemelerde bulundu. Yol kenarına dökülen, kokmuş ve bozulmuş kuru incir, kuru kayısı ile dut kurusu tespit edilerek, ürünlerin H.U.’ya ait olduğu, reçel ve pekmez yapımında kullanıldığı belirlendi. İmalathanede inceleme yapan ekipler, hijyen şartlarının sağlanmadığı, gıda kodeksine uygun olmayan ekipmanlar kullanıldığı ve üretilen ürünlerin uygun olmayan şartlarda depolandığını belirledi. Üç kamyon ürün imha edildi Zabıta ekipleri, halk sağlığını ilgilendiren üç kamyon dolusu ürünü teslim alarak, imhasını gerçekleştirdi. Ayrıca söz konusu imalathanenin, iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmadığı da tespit edilirken, 200519207 sayılı iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin 6. maddesi gereğince mühürlenerek her türlü ticari faaliyetleri durduruldu. “İnsan sağlığıyla asla oynatmayacağız” Denetlemeye katılan Belediye Zabıta Müdürü Naci Uzunsakal yaptığı açıklamada, "Gümüşgöze Mahallesi’ne ekiplerimizle birlikte gittiğimizde, üç kamyon dolusu çürümüş incir, kayısı ile dut kurusunu kurtlanmış ve bozulmuş halde bulduk. Ardından ruhsatsız olan ve merdiven altı üretim yapan imalathaneyi tespit ettik. Bozulmuş bol miktarda şişelenmiş ürün, günü geçmiş ürünler belirledik ve imha etmek amacıyla hepsine el koyduk. Ayrıca iş yerini de mühürledik. Şahısların internet üzerinden satış yaptıklarını tespit ettik. Bu durumu da en kısa zamanda engelleyeceğiz. İnsan sağlığıyla asla oynatmayacağız. Denetimlerimiz aralıksız devam edecek" dedi.