GÜNDEM - 10 Ocak 2013 Perşembe 21:29

Demirtaş Paris'e gitti

A
A
A
Demirtaş Paris'e gitti

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, terör örgütü PKK'nın kurucularından olarak nitelendirilen Sakine Cansız'ın da aralarında bulunduğu 3 kadının öldürülmesiyle ilgili olarak, “Her şeyden önce çok vahşice bir katliam olduğu açıkça ortada. Yani Türkiye’de Kürt sorunuyla ilgili yeni bir süreç başlatma girişimlerinin tartışmalarının bu kadar yoğun olduğu bir dönemde, buradaki gelişmelerden bağımsız olduğu düşünülemez tabii ki” dedi.

İSTANBUL

Terör örgütü PKK'nın kurucularından olarak nitelendirilen Sakine Cansız'ın da aralarında bulunduğu 3 kadının öldürülmesi olayının ardından BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak saat 19.15’te THY’nin tarifeli seferiyle Paris’e gitti. Paris’e gitmeden önce havalimanında yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yapan Demirtaş, “Her şeyden önce çok vahşice bir katliam olduğu açıkça ortada. Yani Türkiye’de Kürt sorunu ile ilgili yeni bir süreç başlatma girişimlerinin tartışmalarının bu kadar yoğun olduğu bir dönemde, buradaki gelişmelerden bağımsız olduğu düşünülemez tabii ki. Şimdi hükümetin bu konuya ilişkin ilk açıklamaları son derece ciddiyetsizdi, ben bunu da belirtmek istiyorum. Bu olayın açığa çıkması sadece bizler açısından değil hükümetin açısından da biz zorunluluk, sorumluluk gereğidir” dedi.
Demirtaş, hükümetin Fransa’dan resmi bilgi için baskı kurması gerektiğini söyledi.

“SÜRECE ZARAR VERME İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK BİR OLAYDIR”

Yaşanan olayın barış sürecine zarar verebilecek nitelikte olduğunu ifade eden Demirtaş, “Bu olayın öyle çok karanlık, çok gizli saklı olmayacağını düşünüyorum. Faillerinin mutlaka ortaya çıkacağını düşünüyorum. Çıkmaması halinde üstünün örtülmesi halinde, sürece zarar verme ihtimali çok yüksek bir olaydır. Üç kadın Kürt siyasetçinin bu kadar aleni bir şekilde Fransa’nın en kalabalık yerinde, Paris’in en kalabalık bölgesinde vahşice katledilmesine büyük bir üzüntü duyuyoruz” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘amaç bölücü terör örgütünün silah bırakıp Türkiye'yi terk etmesidir’ şeklindeki açıklamalarına değinen Demirtaş, “Bu işler böyle çağrılarla olmaz. Popülist çağrılarla, tabana mesaj verme kaygılarıyla bu işler olmaz. Yani Başbakan bu çağrıyı yaptı diye PKK bu gece silahı bırakıp ülkeyi terk etmeyecek. Bunu kendisi de biliyor. Biraz ciddi projelerle, ciddi tartışmalarla sürece yaklaşılsa daha katkı sonucu olur” dedi.

Bir gazetecinin “Bu olayı dış güçlere mi bağlıyorsunuz?” şeklindeki sorusuna Demirtaş, “Mutlaka ki rahatsız olan güçlerden kaynaklandığı kesin. Ama Türkiye ile bağlantısı var mı ya da doğrudan bir dış güç müdür bunu bilemeyiz. Yani Türkiye’nin içinde de bu işten çok rahatsız olan çevreler var, bunu biliyoruz” yanıtını verdi.
Türkiye’de Kürt sorunun çözülmesini istemeyenlerin bulunduğunu iddia eden Demirtaş, şunları söyledi:

“Bu ülkeye barış gelsin istemeyenler vardır. Bunu engellemek için elinden gelen bütün çirkinlikleri, bütün katliamları, acımasızlıkları yapabilecek güçler vardır. Ama bunları göze alarak bu sürece gireceksek, bu şekilde ciddiyetsiz yaklaşımları hükümetin terk etmesi lazım. Yani bu olay hükümetin sorunudur aynı zamanda. Paris’teki katliam AKP hükümetinin sorunudur. Bunu bir sorun olarak görmüyorlar. Efendim ‘örgüt içi infazdır’ deyip suçlamalarla ortalığı bulandırıp üstünü örtmeye çalışıyorsa kendisi zan altında kalır.”
Cenazelerin nereye defnedileceği yönündeki soruya Demirtaş, “Bilmiyoruz, tabii ki aileleri nasıl arzu ederse o şekilde gerçekleşecek. Biz Fransa’daki törene de katılacağız. Orada aynı zamanda hükümet nezdinde, yargı makamları nezdinde bilgi almaya çalışacağız.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet TFF Kadınlar 2. Ligi’nde mücadele eden Ağrı Kadın Futbol Takımı, yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuklara rağmen sahasında Kahramanmaraş Anadolu Spor Kadın Futbol Takımı’nı 4-1 mağlup etti. Ağrı’da dünden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle Vali Lütfü Yiğenoğlu Stadı karla kaplandı. Maçın oynanabilmesi için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmetleri Müdürü Cemil Budak koordinesinde sabah erken saatlerde başlatılan çalışmalarla saha zemnindeki kar kütlesi temizlendi. Yaklaşık 3 saat gecikmeli başlayan karşılaşma, olumsuz hava şartlarına rağmen oynandı. Kar yağışının ardından etkisini artıran dondurucu soğuk, futbolcuları zorladı. Karşılaşma boyunca sahadaki oyuncular kadar yedek kulübesindeki futbolcular da soğuktan korunmak için battaniyelere sarıldı. Zorlu hava şartlarında oynanan mücadelede ev sahibi ekip, oyunun kontrolünü elinde tutmayı başardı. Ağrı Kadın Futbol Takımı’na galibiyeti getiren golleri İrem, Esma, Müjde ve Hasret (penaltıdan) kaydetti. Konuk ekip Kahramanmaraş Anadolu Spor Kadın Futbol Takımı’nın tek golü ise birinci yarıda geldi. Karşılaşmayı Şeker Fabrikası Müdürü Kürşat Erdoğan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Çelebi, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Yıldırım ve Ağrı 1970 Spor Kulübü Asbaşkanı Tekin Yuşan tribünden takip etti. Maçın ardından açıklamada bulunan Ağrı Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Önder Tunay, zorlu şartlara rağmen sahada mücadeleyi bırakmayan futbolcularını tebrik etti. Tunay, hava koşullarının oyunu zorlaştırdığını ancak takımının gösterdiği performanstan memnun olduğunu ifade etti. Futbolcular ise karşılaşma sonrası yaptıkları açıklamada, havanın çok soğuk olduğunu ancak sahadan galibiyetle ayrıldıkları için mutlu olduklarını dile getirdi.