KÜLTÜR SANAT - 09 Nisan 2019 Salı 17:30

Ayvalık’ta 2. Doğa Festivali heyecanı başlıyor

A
A
A
Ayvalık’ta 2. Doğa Festivali heyecanı başlıyor

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası öncülüğünde düzenlenen 2.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası öncülüğünde düzenlenen 2. Ayvalık Doğa Festivali başlıyor.


Bu yıl tema olarak “Akkızlı Günler” sloganıyla 11-14 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan festivale; Balıkesir Valiliği, Ayvalık Kaymakamlığı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ziraat Odası, Edremit Orman Bölge Müdürlüğü Ayvalık Orman İşletmesi ile yöre esnafı da tam destek veriyor.


Ünlü diyetisyen Dr. Ender Saraç, ünlü gezgin Akif Budak, ünlü gurmeler; Arzu Öztürk, Süha Baki, Şefika Onur Akatay, Mine Adıgüzel, Ayça Sağlam, Evren Mantı, Hazal Budak, Gülten Özdemir, Dilek Teksoy ve Eray Kılıç gibi televizyon ekranından tanınan birçok ünlünün de katılacağı festivalde; Ayvalık Cihan Şişman Güzel Sanatlar Lisesi ile Özel Ayvalık Lisesi öğrencileri, Ayvalıklı yerel tarihçi Taylan Köken ile bitki tanıma uzmanı Salih Doğan’ın da çeşitli etkinliklerle destek vereceği öğrenildi.


Program içeriği oldukça yoğun


Bu yıl ikincisi düzenledikleri organizasyonun içeriğinin geçtiğimiz yıla nazaran içinin daha dolu olduğunu vurgulayan Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Melih Çakırca, festivalin 11 Nisan günü saat 10.30’da Ayvalık’ın ‘Aşıklar Köprüsü’ olarak da tanımlanan 06 mevkiinden ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’na doğru gerçekleşecek kortej yürüyüşü ile başlayacağını söyledi.


Hazırladıkları programa; Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’nın yanı sıra Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Balıkesir milletvekillerinin de katılabileceğini kaydeden Melih Çakırca, “Cumhuriyet meydanında saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’mızın bir ağızdan seslendirilmesinin ardından, protokol konuşmaları, halk oyunları gösterimleri, festival stantlarının açılması, canlı müzik dinletileri ile sürecektir. Aynı gün saat 15.00’de Leyla Gastronomi Tadım Noktası tarafından Yöresel Lezzetler Farklı Dokunuşlar isimli etkinliğimiz ve saat 17.00’de de Ayvalık’ımızın yetiştirdiği ünlü ressamımız Emine Alışık’ın resim sergimizin ardından saat 19.00’da Kardeşler Orkestrası’nın Cumhuriyet Meydanı’nda halka açık vereceği konser ile programımızın ilk günü sona erecektir. Festivalimizin ikinci gününde Ayvalık Cihan Şişman Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü öğrencilerinin hazırladıkları canlı performans sunumu, saat 12.00’de Palabahçe Meydanı’ndaki Pino Kafe’de Akkızlı Kış müzik dinletisi, aynı saatlerde Şeytan’ın Kahvesi’nde Arkipel Sanat tarafından hazırlanan Çocuklar İçin Taş Boyama etkinliği, saat 14.15’de Atölye Delice tarafından düzenlenen Soğuk Sıkım Sabun Yapımı workshopu, saat 15.30’da Tadım Atölyesi-Cafe’s de Otlu Balıklı Mücver sunumu, saat 17.00’de Cunda Kültür Merkezi’nde rebetico gösterimi halkımızın beğenisine sunulacaktır. Festivalimizin 3. günü Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Ayvalık’ı ziyaret etmesinin yıldönümü programı ile birleştirilmiştir. Bu kapsamda, saat 10.00’da katılımcılarımızla birlikte Atatürk’ün Ayvalık’a Gelişi’nin sembolik yürüyüşü ile Cumhuriyet Meydanı’nda bu etkinlikle ilgili programa katılacağız. Bunun hemen akabinde saat 14.30’da Macaron Konağı’nda Akkızlı Sıcak Ot ve Lorlu Arapsaçlı Sandviç yapımına ilişkin bir tadım atölyesi çalışmamız olacaktır. Aynı gün saat 15.00’de Yerel Tarih Araştırmacısı Sayın Taylan Köken tarafından Ayvalık Belediyesi’ne ait Ayazma Kilisesi’nde ‘Tarihi ve Mimari Dokular’ ismini taşıyan sunumunu gerçekleştireceğiz. Saat 16.30’da yine Ayazma’da Ayvalık Belediyesi’nin bünyesindeki Zeytin Çekirdekleri tarafından gerçekleştirilecek konserin ardından saat 18.00’de Sakarya Mahallesi’ndeki Midi Kafe’de Yazar Ali Eriç’in söyleşi ve fotoğraf gösterimi etkinliği ve yine saat 20.00’de Cunda Adası meydanında 1900 Orchestra Grubu’nun konseri halkımızın beğenisine sunulacaktır” dedi.


Festival Dr. Ender Saraçoğlu’nun söyleşi ile sona erecek


Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Melih Çakırca yaptığı açıklamada, “Festivalimizin son günü olan 14 Nisan’da ise saat 09.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda toplanıp doğa yürüyüşüne hazırlanacağız. Saat 09.30’da Cunda Adası’ndaki Su Ürünleri Kooperatifi önünde toplanarak Yerel Tarih Araştırmacısı Taylan Köken ile Bitki Tanıma uzmanı Salih Doğan öncülüğünde gerçekleşecektir. Aynı gün saat 12.00’de Ayvalık Öğretmen Evi önünden Cunda Meydan’ına kadar sürecek bisiklet turumuzda Ayvelo-Ayvalık Bisikletlileri eşliğinde yapılacaktır. Aynı saatlerde Cunda Adası’nın önemli bir lezzet durağı olan Sayfiye Restaurant’ta Meze Tadım etkinliğimizin yanı sıra yine Cunda Adası’nda zeytinyağlı yöresel ot yemekleri yarışmamız başlayacak ve saat 14.30’da da bu yarışmada dereceye girenlere ödülleri dağıtılacaktır. Aynı gün saat 15.00’de ise Dr. Ender Saraçoğlu tarafından Sağlıklı Beslenme söyleşisi ile festivalimiz sona erecektir” diye konuştu.


Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Melih Çakırca yaptığı açıklamada, geleneksel hale getirmeye çalıştıkları festival ile hem Ayvalık’ın tanıtımına katkı vermeyi hem de festivale gelen yerli ve yabancı konukların ilçe esnafından yapacakları alışverişler neticesinde ilçe ekonomisine canlılık kazandırmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Çetinkaya: “Bizler imkansızlığı başaran bir ataların evlatlarıyız” AK Parti Karabük Belediye Başkan Adayı Özkan Çetinkaya 1 Nisan itibariyle Karabük’ü daha çağdaş, daha modern, daha yaşanabilir bir hale inşallah hep beraber kavuşturacağız belirtti. Seçim öncesinde çalışmalarına aralıksız devam eden Özkan Çetinkaya, Memur-Sen Karabük Şubesi tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. Burada konuşan Çetinkaya, her gün toplumun her kesimiyle bir araya gelip iftar sevincini paylaştıklarını anımsattı. Karabük’ün 2024 ve çağın gereksinimlerini karşılamayan bir yerel vizyonla karşı karşıya olduğunu anlatan Çetinkaya, “ Görüyoruz ki git gide kan kaybeden bir Karabük, popülasyon olarak, sosyal hayat, kültürel hayat ve şehircilik anlamında maalesef her geçen gün de kan kaybetmeye devam ediyor. Bu noktaya bizler AK Parti Karabük belediye başkan adayı olarak, proje ekibimiz, milletvekillerimiz birçok istişare heyetimizle kan kaybını nasıl çözeriz? Nasıl durdururuz? Bunun dertlisi olduk ve birçok projeyi hayata geçirmek üzere paylaştık. Gar Park ve Nehir Park projelerimizi hizmete alarak şehrin önünü açıp, ardından arzu ediyoruz ki en az 2-3 bin tane konutu 5 yıllık dönemde asgari düzeyde Karabük’e kazandıralım. Görüyoruz ki hamdolsun iki aylık çalışmalarımızla sahada bu projelerimiz toplumun yaralarına merhem olmuş ve bir karşılık bulmuş. İnşallah da bunu 1 Nisan itibariyle hepsini bir bir hayata kazandıracağız. Karabük’ü daha çağdaş, daha modern, daha yaşanabilir hale inşallah hep beraber kavuşturacağız diyoruz. Biz tabii bu projeleri anlatırken hayata geçireceğimizden bahsederken, birileri ne diyor Karabük’te, yapılamaz, imkansız diyor. Her zamanki gibi öğretilmiş çaresizliği maalesef Karabük’ümüze sürekli empoze ediyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bizler 1994 senesinde İstanbul’da 39 yaşında büyükşehir belediye başkan adayı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın neferleriyiz. 39 yaşındaki Recep Tayyip Erdoğan o İstanbul’u ihya etti. Bizler imkansızlıkları başaran bir hükümetin mensubuyuz. Bizler imkansızlığı başaran bir ataların evlatlarıyız. O yüzden bizim için imkansız diye bir şey yoktur. İnşallah çok çalışarak, Gar sahasını, Nehir Parkı, konutları ve vaat ettiğimiz bir çok projenin inşallah hepsini sizlerin hizmetine sunacağız. Bu noktada ben son üç gün kalmışken çeşme, her şey her şeyin istiyorum. İnşallah daha müreffeh, daha çağdaş, daha modern bir Karabük’ü hep beraber tesis edelim” dedi.
Kayseri Türkiye’de örnek olacak düğün çarşısı, Kayseri’de çiftlerin uğrak yeri haline gelecek ‘Önce ticaret, önce turizm’ diyerek yeni dönem projeleri ile Melikgazi’de insan odaklı hizmetler yapılacağını söyleyen Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Melikgazi Düğün Çarşısı projesi ile Türkiye’de örnek olacaklarını belirtti. “Kayseri’ye farklı bir renk katacak” Kayseri’ye Türkiye’de bir örneği olmayan projeyi kazandıracaklarını söyleyen Başkan Palancıoğlu, “Yeni dönemde Kayseri’nin turizmini ve ticaretini artıracak hedefler ortaya koyduk. Kayseri’nin düğün gelenekleri çok geniş. Mücevherden, takıya, gelinlikten, damatlığa kadar düğünle ilgili her türlü ihtiyaca hitap edecek Düğün Çarşımız esnafımızın yüzünü güldürecek. İçerisinde hem sünnet düğünü hem de nikah töreni için her türlü alışverişin yapılacağı esnaflar olacak. Yalnızca Kayseri’de değil, Nevşehir, Aksaray, Kırşehir, Sivas, Yozgat gibi civar illerden gelecek vatandaşlarımıza da hizmet edecek. Hatta belki de İstanbul’dan bile buraya alışveriş yapmaya gelecekler. Bu vesile ile Kayseri esnafımızın yüzü daha da gülecek. Herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir bölgede şehrin tam göbeğinde yapacağımız Düğün Çarşısı Kayseri’ye farklı bir renk katacak. Melikgazi’mizin her alanını hareketlendirmek istiyoruz. Düğün Çarşımız Kayseri’mize inşallah hayırlı olsun” dedi.
Ankara Aile ve Gençlik Fonu’na 6 binden fazla başvuru yapıldı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu’na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, “Değerlendirmesi yapılan ve olumlu sonuçlanan çiftleri bu hafta evlilik öncesi eğitimlere aldık” dedi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Dinar ve Sandıklı ilçelerini ziyaret etti. Vatandaşlarla bir araya gelen, esnafı ziyaret eden Göktaş’a halk yoğun ilgi gösterdi. Sandıklı ilçesinde seralara da giden burada çalışan kadınlarla bir araya geldi. Ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu başvurularına ilişkin, “Bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftimiz fondan yararlanabilmek için başvuruda bulundu” yanıtını verdi. Başvuruların titizlikle değerlendirildiğini aktaran Göktaş, “Şu ana kadar en çok başvuruyu Hatay’dan aldık. Değerlendirmesi yapılan ve olumlu sonuçlanan çiftleri bu hafta evlilik öncesi eğitimlere aldık. Resmi nikahın ardından da krediler hesaplarına yatmaya başlayacak” diye konuştu. Projenin öncelikli olarak deprem bölgesinde pilot olarak uygulanmaya başladığını hatırlatan Göktaş, “Depremden etkilenen gençlerimize öncelik veriyoruz. Pilot bölge Adıyaman, Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya olarak belirlenmişti. Fonu deprem bölgesinin ardından Türkiye geneline yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Ülkemizin gençleri her şeyin en iyisini hak ediyor” ifadelerini kullandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelik 8 bin personel alımıyla ilgili takvime yönelik soru üzerine Bakan Göktaş, şunları kaydetti: “Başvuru süreci tamamlandı. Bakanlık tarihimizdeki tek seferde en büyük personel alımını yapıyoruz. Nisan ayı içerisinde atamaları gerçekleştireceğiz. Değişen ihtiyaçlara göre hizmetlerimizin niteliği ve kalitesi her geçen gün artıyor. Yeni mesai arkadaşlarımızla milletimize en iyi hizmeti sunmak için çalışmaya devam edeceğiz.”