EĞİTİM - 15 Ocak 2024 Pazartesi 20:34

Filistin’deki soykırımı anlatan afiş sergisi düzenledi

A
A
A
Filistin’deki soykırımı anlatan afiş sergisi düzenledi

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarım Bölümü öğrencilerinin, Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Figen Meşeli küratörlüğünde düzenledikleri "Utanç Çığlığı" isimli karma afiş ve enstalasyon sergisi, Filistin’de yaşanmakta olan soykırıma yönelik sanatsal farkındalık oluşturmayı hedefledi.


Kültür Merkezi Fuaye Alanında açılışı yapılan serginin ilk ziyaretçileri, Vali Mustafa Eldivan, Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, İl Jandarma Komutanı Albay Dr. Talha Övet, POMEM Müdürü Ufuk Sami Günel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Savaş Bülbül, Prof. Dr. Mahir Kadakal ile Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan, siyasi parti ve STK temsilcileri, birim amirleri, akademisyenler ve öğrenciler oldu. Afiş tasarımları ve enstalasyon çalışmalarıyla planlanan sergi, alan kurgusuyla da misafirlere çarpıcı mesajlar iletti. Filistin’in uğradığı zulmü ve soykırımı simgeleyen tasarım çalışmalarını dikkatle inceleyen açılış davetlileri, her eserin hikayesini, eser sahibi olan sanatçı öğrencilerden dinlediler. Sergi alanında çarpıcı biçimde konumlanan enstalasyonu çalışmasını da inceleyen açılış davetlileri, küratör Meşeli’nin açıklamalarıyla duygusal anlar yaşadılar. Meşeli, öğrencileriyle birlikte tasarladıkları enstalasyonu duygusal hikayesi hakkında şunları söyledi: "Filistin’de yaşananları yalnızca iki boyutlu bir ekran düzleminde görmek, bizleri etkileşim ve denetim boyutunda duyarsızlaştıran sinsi bir stratejinin beklentisidir. Oysa görmek ile tanık olmak arasında güçlü bir ilişki vardır. Burada, soykırıma destek veren markaları ve bu kanlı iş birliğinin neden olduğu kitlesel ölümü temsil eden kefenlere sarılmış bedenleri, tabiri caizse gözler önüne serdik. Yerde yatan bedenler, yalnızca Filistinliler değil, insanlığın utancı ve vicdanıdır. Durmak ile dur demek arasındaki farkı, sanatsal bir çığlık olarak yorumladık. Çünkü insan, gördüklerine kayıtsız kalmamalıdır.".


Sergi sonrasında Meşeli ve öğrenci ekibine teşekkür eden Rektör Türkmen ise, davetlilere icabet ettikleri için teşekkür ederek başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Çağımızın en büyük sorunu olan uygar kayıtsızlığa direnmek için vicdanlarımızı tırmalayan çarpıcı deneyimlere ihtiyacımız var. Garip olan husus, burada dizilen bu küresel markaların reklamları ile Filistin’deki soykırımı aynı duyarsızlıkta seyreden bir dünya kamuoyunun varlığıdır. Öğrencilerimiz ve hocamızla gurur duyuyorum; çünkü onlar insanlık adına bir çığlığa dikkat çektiler. Seslerimiz birbirine karıştığında, zalime karşı çığlığımız olacaktır. Bilmeliyiz ki bazen en büyük anlam, nefeslerini teslim etmiş nefislerden yükselir ve bir görünüş bazen sesten daha gürültülüdür."


Bir ay boyunca ziyarete açık olması planlanan sergi, hafta içi her gün öğrencileri ağırlayacak.



Filistin’deki soykırımı anlatan afiş sergisi düzenledi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de 2025 yılında 375 şahsa fuhuştan işlem yapıldı Kayseri’de polis ekipleri tarafından 2025 yılında yapılan çalışmalarda 375 şahsa fuhuştan işlem yapılırken, 2 milyon 47 bin TL idari para cezası uygulandı. Öte yandan yapılan çalışmalarda, ‘fuhuşa teşvik, aracılık veya zorlama’ suçundan 6 masaj salonu mühürlenirken, 683 sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi. Edinilen bilgiye göre, Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekipleri tarafından 2025 yılı içerisinde yapılan çalışmalarda, ‘fuhuşa teşvik, aracılık veya zorlama’ suçundan 21 kez adli işlem yapılırken, adli işlemler neticesinde 33 şahsa şüpheli olarak işlem yapıldı. 375 şahsa fuhuştan idari işlem yapılarak 2 milyon 47 bin 192 TL idari para cezası uygulanarak, 87 ikamet ve oda mühürlendi. Ekipler tarafından ‘kumar oynanması için yer ve imkan sağlama’ suçundan, 41 kumar olayında şüpheli olarak 43 şahsa adli işlem yapılırken, yapılan işlemler neticesinde 1 milyon 507 bin 261 TL idari para cezası uygulandı. Konuyla alakalı 41 yer mühürlendi. Ayrıca ekipler tarafından masaj salonlarına yönelik yapılan denetlemelerde; 67 iş yeri denetlenirken, denetlemede belge eksikliklerinden dolayı 60 masaj salonuna idari işlem uygulandı. 6 masaj salonuna ‘fuhuşa teşvik, aracılık veya zorlama’ suçundan yapılan adli işlemlerde 12 şüpheli şahıs yakalanırken, masaj salonunda tespit edilen 20 yabancı uyruklu şahıs, Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğüne teslim edildi. Denetimlerde 42 masaj salonu mühürlendi. Öte yandan, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 2025 yılında yapılan sanal devriye çalışmalarında müstehcen paylaşımlar yaptığı tespit edilen 683 sosyal medya hesabına erişim engeline getirildi.