EĞİTİM - 24 Ekim 2020 Cumartesi 09:26

BEÜ Rektörü Prof. Yardım, YÖK Sanal Laboratuvarı tanıtım toplantısına katıldı

A
A
A
BEÜ Rektörü Prof. Yardım, YÖK Sanal Laboratuvarı tanıtım toplantısına katıldı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) yapılan YÖK Sanal Laboratuvarı tanıtım toplantısına katıldı.


YÖK binasında düzenlenen YÖK Sanal Laboratuvarı tanıtım toplantısında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu Sanal Laboratuvar Projesi’nin detaylarını açıkladı. Başkan Saraç, BEÜ’nün de dâhil olduğu uygulamanın, 26 Ekim 2020 tarihinden itibaren 18 üniversitenin Fen ve Mühendislik Fakülteleri ile Meslek Yüksek Okullarının çeşitli programlarında öğrenim gören, 15 bin civarındaki öğrencinin hizmetine sunulacağını söyledi. Küresel salgın nedeniyle geçen Mart ayında üniversitelerde uzaktan öğretime geçildiğini ve bununla birlikte laboratuvar uygulamaları gerektiren derslere ilişkin çözümler arandığını belirten Başkan Saraç, “Bu salgın ortaya çıkmadan önce başlattığımız Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında uygulamaya koyduğumuz icraatlarımızın bu dönemde bizlere önemli katkıları oldu. Bu bağlamda değerlendirilebilecek olan YÖK Sanal Laboratuvar Projesi de haziran ayı başında olgunlaştı. İlk aşamada laboratuvar uygulamalarının en yoğun olduğu Genel Kimya ve Genel Fizik laboratuvar derslerini belirledik. YÖK’ün koordinasyonundaki bu projede 11 farklı üniversiteden akademisyenler ve uzmanlar görev aldı. Geçtiğimiz günlerde de YÖK Sanal Laboratuvarına dâhil üniversitelerin operatörlerine ve dersleri verecek öğretim üyelerine gerekli eğitim verildi. Önümüzdeki pazartesi günü yani 26 Ekim 2020 tarihinden itibaren YÖK Sanal Laboratuvar uygulaması ilk aşamada Dijital Dönüşüm Projesinde yer alan 18 üniversitemizin Fen ve Mühendislik Fakülteleri ile Meslek Yüksek Okullarının çeşitli programlarında öğrenim gören yaklaşık 15 bin civarındaki öğrencimizin hizmetine sunulacak. Önümüzdeki dönemden itibaren tedrici olarak üniversite sayısını artırmayı planlıyoruz. Ayrıca bu uygulama pandemi dönemiyle sınırlı bir uygulama değil. Bu uygulama, eğitim-öğretimin niteliğini artırıcı ve pandemi sürecinin sonrasında kullanılmak üzere kurguladık.”



Projede 24 akademisyen görev aldı


Sisteme girişlerin e-devlet üzerinden gerçekleştirileceğini ve üniversiteler tarafından kendilerine bildirilen operatörlerin de e-devlet üzerinden sisteme giriş yapmaları konusunda yetkilendirildiğini kaydeden Başkan Saraç, "Bu operatörler üniversitede ilgili dersleri verecek olan öğretim elemanlarının, öğretim elemanları da dersi alacak öğrencilerinin kullanıcı olarak kayıtlarını yapacaklar. Bu projenin kendisi kadar ortaya konuluşu da bizim için çok değerli. Bu proje maalesef artık günümüzde sık görülmeyen ’birlikte iş yapma modelinin de güzel bir örneğini sunuyor. YÖK’ün bu projesinin hayata geçmesi için TÜBİTAK büyük bir katkı verdi. Diğer taraftan da farklı üniversitelerden 24 akademisyen de bu projede görev aldı. Bu hocalarımızın katkılarındaki motivasyonları ise sadece mesleklerine verdikleri önem idi. Diğer bir ifade ile akademide hala idealist hocalarımızın da bulunduğunu gösterdiler. Önümüzdeki günlerde de inşallah yükseköğretim sisteminin bütününe şamil ’YÖK Kariyer Liyakat Projesi’ni hayata geçirmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.


Daha sonra proje yürütücüsü YÖK üyesi Naci Gündoğan, projenin detaylarına ilişkin bilgi vererek, uygulamayı gösterdi.


Uygulamada her deneyde konu anlatım videosu ve PDF dosyası yer alıyor. Öğrenci deneye başlamadan önce bu videoyu izliyor. Laboratuvara girmeden önce o deneyle ilgili öğrencinin yetkinliğini ve bilgisini ölçen ’evet/hayır’ soruları yer aldı.



Projeye BEÜ ile birlikte toplamda 18 üniversite dâhil oldu


Tanıtım toplantısına, projeye dâhil olan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’ın yanı sıra Ardahan Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Hakkâri Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Munzur Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Siirt Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesinin rektörleri de katıldı.


YÖK Sanal Laboratuvar uygulamasını değişik üniversitelerden toplamda 24 akademisyen hazırladı. Ayrıca projenin hazırlanmasında TÜBİTAK’tan da 12 uzman görev aldı. Projenin başladığı 11 Haziran 2020 tarihinden itibaren 32 toplantı yapılırken, kimya alanında 6, fizik alanında 4 tane deney tamamlandı. Yılsonuna kadar kimyada 14, fizikte 10 deneyin tamamlanması hedefleniyor.



“Üniversitemize hayırlı olsun”


Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, uygulamanın Üniversiteye hayırlı olmasını diledi.


“Öğrencilerimiz için hep daha iyi imkânlar sunmaya yönelik adımlar atıyoruz ve bunun için çalışıyoruz” diyen Rektör Yardım, YÖK Sanal Laboratuvarı uygulamasının Üniversiteye ve öğrencilerin gelişimine katkı sağlayacağına inandığını belirterek, bu ve benzeri projelerde yer almaktan dolayı mutluluk duyduklarını kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Doğaseverlerden Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü Muş’ta sosyal medya platformları aracılığıyla bir araya gelen doğaseverler, kentin ünlü Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü düzenledi. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte doğa tutkunları, şehrin doğal güzelliklerini keşfetti. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği tarafından Muş’un meşhur Mehmetcan Bağları’na gezi düzenlendi. Sosyal medya platformları üzerinden bir araya gelen katılımcılar, doğanın eşsiz güzelliğinin tadını çıkarırken, aynı zamanda şehrin tarihi ve kültürel değerlerini de yakından tanıma fırsatı buldu. Gezi boyunca dernek yetkilileri, katılımcılara Muş’un tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgiler verdi. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği Başkanı Ufuk Bayrak, bölgenin doğal güzelliklerini koruma ve daha fazla kişiye tanıtma konusunda kararlı olduklarını dile getirerek, “Dernek olarak geçmiş yıllardan beri tarihi mekân gezileri ve doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. Bugün de onlardan birini yapmış bulunmaktayız. Sosyal medya hesabımızdan duyuru yapıyoruz. Duyuruya iştirak eden katılımcılarla beraber Muş’un özellikle bağlarını geziyoruz. Muş’ta bulunan özellikle öğrenci ve memur kesimin Muş’u tanıması ve değerlerimizin farkına varmaları için bu gezileri düzenliyoruz. Bugün de sabah 10 gibi tarihi Ulu Cami önünde buluştuk. Oradan hareketle şu anda Mehmetcan Bağları dediğimiz bölgeye geldik. Bölgemiz gerçekten meyve ağaçlarıyla, üzüm bağlarıyla meşhur bir bölgedir” dedi.
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.