ÇEVRE - 30 Nisan 2016 Cumartesi 13:25

Verici Takılan Akbabalar Doğaya Salındı

A
A
A
Verici Takılan Akbabalar Doğaya Salındı

Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından yaklaşık 5 aylık tedavi süreci sonunda iyileşen akbabalar, Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi tarafından takip vericilerinin takılmasından sonra doğaya salındı.
Akbabaların tedavilerinin ve uçuş antrenmanlarının tamamlandığını anlatan Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, “Akbabaların bir tanesi neredeyse 1 yıldan beri burada, bir diğeri bundan yaklaşık 56 ay adar önce geldi. İlk gelen akbabamızın tedavisini bitirmiştik, Akdağ’a götürdüğümüzde uçmamıştı. Bizde bunu yavruluk içgüdülerine bağlamıştık, korktuğunu düşünmüştük. Nitekim bugün uçtu. Deme ki yaş olgunluğu gerekiyormuş. Diğeri Eskişehir tarafından geldi, zehirlenerek gelmişti. Afyon’da tedavisi yapılmış, bir miktar tedavi burada yapıldı. Uçuş antrenmanları çok iyidir. İkisinin de uçması için en uygun zaman olduğunu düşündü hocalarımız ve burada doğaya kazandırdıktan sonra çok iyi uçtuklarını gördük, beslenmeleri ya da uçuşları konusunda hiçbir problemleri yok. Verici de takılarak şu an gönderildi. Zannediyorum ki, önümüzdeki günler bu alanı terk etmelerini bekleyeceğiz çünkü 100-200 km arasında uçuş yapabiliyorlar. Minimum 50 km’ye kadar uçuş yapabiliyorlar. Dolayısıyla yanında Akdağ onların yaşam alanları, zannediyorum o tarafa doğru gidecekler. Artı bir problem olmadan diğer ailelere katılmalarını bekliyoruz” dedi.
TÜRKİYE’DE UYGULANMAYA BAŞLADI
Akbabaların vericilerini takan ve tehdit altındaki kuş türlerinin verici sayesinde takip edeceklerini anlatan Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Yamaç, “İki tane kuşa burada verici takıldı. Bu verici sayesinde oradan gelen sinyallerde kuşların takibini yapacağız dolayısıyla nereye gidiyorlar, nerede bulunuyorlar, onlarla ilgili bilgi toplamış olacağız. Verici çalışması aslında çok yaygın bir uygulama değil, farklı kuş türlerine verici takılarak takibi yapıldı daha önce ama diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda çok yaygın bir uygulama değildir. Yeni yeni ülkemizde kullanılan bir çalışmadır” dedi.
TEHDİT VE TEHLİKELER BELİRLENECEK
Vericiler sayesinde kuş türlerini tehdit eden nedenlerin belirleneceğini dile getiren Doç. Dr. Elif Yamaç, “Verici taktığımız türler tehdit altında olan türler dolayısıyla neyse tehdit önlenmesi gerekiyor ama biz tehdidin ne olduğunu net bir şekilde bilemiyoruz. Bu hayvanları takip ederek, nereye gidiyorlar, neyle besleniyorlar bu konu hakkında bilgi sahibi olacağız. Dolayısıyla bu alanlarda tür üzerinde bir baskı varsa, tehdit varsa bununla ilgili bilgi sahibi olmuş olacağız. Türlerin korunması için elde edeceğimiz veriler, bizim için temel bir takım bilgi sağlamış olacak” şeklinde konuştu.
Vericilerin takılmasının ardından Burdur Vali Yardımcısı Bülent Uygur, Burdur İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Servet Olpak ve Burdur Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fırat Erkal’ın katılımıyla akbabalar doğaya salındı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Doğaseverlerden Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü Muş’ta sosyal medya platformları aracılığıyla bir araya gelen doğaseverler, kentin ünlü Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü düzenledi. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte doğa tutkunları, şehrin doğal güzelliklerini keşfetti. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği tarafından Muş’un meşhur Mehmetcan Bağları’na gezi düzenlendi. Sosyal medya platformları üzerinden bir araya gelen katılımcılar, doğanın eşsiz güzelliğinin tadını çıkarırken, aynı zamanda şehrin tarihi ve kültürel değerlerini de yakından tanıma fırsatı buldu. Gezi boyunca dernek yetkilileri, katılımcılara Muş’un tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgiler verdi. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği Başkanı Ufuk Bayrak, bölgenin doğal güzelliklerini koruma ve daha fazla kişiye tanıtma konusunda kararlı olduklarını dile getirerek, “Dernek olarak geçmiş yıllardan beri tarihi mekân gezileri ve doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. Bugün de onlardan birini yapmış bulunmaktayız. Sosyal medya hesabımızdan duyuru yapıyoruz. Duyuruya iştirak eden katılımcılarla beraber Muş’un özellikle bağlarını geziyoruz. Muş’ta bulunan özellikle öğrenci ve memur kesimin Muş’u tanıması ve değerlerimizin farkına varmaları için bu gezileri düzenliyoruz. Bugün de sabah 10 gibi tarihi Ulu Cami önünde buluştuk. Oradan hareketle şu anda Mehmetcan Bağları dediğimiz bölgeye geldik. Bölgemiz gerçekten meyve ağaçlarıyla, üzüm bağlarıyla meşhur bir bölgedir” dedi.
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.