GENEL - 26 Haziran 2017 Pazartesi 09:36

(Özel Haber) İpek halılar ilmek ilmek dokunuyor

A
A
A
(Özel Haber) İpek halılar ilmek ilmek dokunuyor

Osmanlı döneminde dünyaya damga vuran ipek halıcılık Bursa’da yaşatılıyor.

Osmanlı döneminde dünyaya damga vuran ipek halıcılık Bursa’da yaşatılıyor.


Damızlık ipek böceği yetiştiriciliği ile meşhur olan Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı İhsaniye köyünde ipek halı dokunuyor. Eski okul binası Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek, ‘İpek Halı Dokuma Evi’ yapıldı. 12 kadın, dokuma tezgahlarında ipek halılar dokuyor. Bursa Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları (BUSMEK) öncülüğünde verilen eğitimler sayesinde ipek halı dokumaya başlayan kursiyerler, İŞ-KUR’dan aldıkları desteklerle gelir sağlıyor. Kursiyerlerin arzusu ipek halıları değerinde satarak daha iyi gelir elde etmek.


Kurs öğretmeni Ferdane Özger, kursun 15 Kasım’da açıldığına dikkat çekti. 2 yıl önce bu kursun planlandığını ama öğretici olmadığı için geciktiğini anlatan Özger, “Kursumuz birkaç ay önce açıldı. Ben buraya İnegöl’den gidip geliyorum. Şu an kursta 2 tane genç kızımız var. Hepsi genç olsa daha iyi olacak. BUSMEK, Halk Eğitim Müdürlüğü ve İŞ-KUR aracılığıyla burada çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.


“Dokunan halıların pazarlama aşamasında olduğunu duyuyoruz” diyen Özger, “Eğer pazar bulunursa kursiyerlerin iyi para kazanacaklarını düşünüyoruz. Şimdi İŞ-KUR destekliyor. Halı bitimlerinde Bursa Büyükşehir Belediyesi bir miktar para verecek. Yani bitirdikleri halıları Bursa Büyükşehir Belediyesi satın alacak. Bir gelir kaynağı olacak. Bir kursiyerimiz var mesela 2 çocuk annesi. ‘Ben başka yere gidip çalışamam. Ben burada çalışarak bayramlıklarını, çocuklarımızın bisikletlerini ve isteklerini rahatça alabiliyorum’ diyor” şeklinde konuştu.


Kullandıkları malzemeleri Bursa Büyükşehir Belediyesinin temin ettiğini anlatan Özger, “Buradaki tüm giderleri, kışın yakacaklarımızı, temizlik malzemelerini belediye karşılıyor. Halıların yaklaşık boyu 1 metreye 50 santimetre gibi. Şu an biz piyasasını bilmiyoruz. Kursta 6 ayımız bitecek. Daha fazla talep olması durumunda ekstradan dokuma tezgahı isteyebiliriz” ifadelerini kullandı.


6 aydır kursa gelen kursiyer Kevser Özgar, “Halılarımızda son desenleri dokuyoruz. Emek isteyen, zahmetli bir iş yapıyoruz. Ben halı dokumayı bilmiyordum, burada öğrendim. Toplam 3 bin TL gibi para alacağımızı düşünüyorum. İlerde 3 bin yerine 6 bin TL olmasını isteriz. Köyde hiçbir yere gitmemektense çok sevdiğim bir işi yapıyorum. İş yerinde olmayan bir arkadaşlık ortamı var burada. Seveceğimi düşünmemiştim, ama şimdi çok seviyorum” diye konuştu.


Bir başka kursiyer Ferdane Güleç, kursun açılmasından dolayı mutlu olduklarını dile getirerek, “Eve gitsek bile aklımız burada kalıyor. Hiçbir şey bilmiyorduk, şimdi öğrendik ve alıştık. Ben normalde patik ve işleme yapıyordum, ama bu daha değişik geldi. Kendimize katkımız da oluyor. Çok seviyorum ben bu işi. Burası eskiden okuldu. Öğrenciler servisle başka okula gidiyor. Bize de böyle imkan oluşturdular. Halılar Çin’den gelmese de bizim ipek halılarımız değerlense çok daha iyi olacak. Kullanış ve emek açısından biz çok daha iyi olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Başkan Alan: ’’İlçelerimizin kalkınması için ortak projeler yürütüyoruz” Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, 31 Mart yerel seçimlerini kazanarak görevlerine başlayan Belediye Başkanlarına hayırlı olsun ziyaretlerini sürdürüyor. Bu kapsamda Keban Belediye Başkanı Yücel Doğan’ı makamında ziyaret eden Başkan Alan, geçmişe Keban’ın sorunları ve bölgenin önemli bir üretim kalemi olan alabalık konusunda kendisiyle önemli çalışmalar yürüttükleri Yücel Doğan’ın Keban Belediye Başkanlığı’na seçilmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak Keban Belediye Başkanı Yücel Doğan’ın her zaman yanında olduğunu ifade eden Başkan Alan, “Yücel Doğan başkanımız bizim için çok kıymetli ve çok değerli bir isim. Allah görevini hayırlı-uğurlu etsin. Keban ilçemize çok güzel hizmetler ve projelerle birlikte özellikle alabalık üretiminin artırılması konusunda başarılı çalışmalar yapacağından hiçbir şüphem ve hiçbir tereddüttüm yok. Rabbim kendisini utandırmasın diyor ve tekrar grevinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Başkan Alan, Keban ilçesinden sonra Ağın Belediye Başkanı Şeref Çakar’ı ziyaret etti. Ağınlı iş insanı ve Elazığ TSO üyesi Ahmet Birol Korkmaz ile birlikte Başkan Çakar’ı ziyaret ederek görevinin hayırlı uğurlu olması ve başarı dileklerini ileten Başkan Alan, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak Ağın’ın sorunlarını sahiplendiklerini ifade etti. Ağın’ın Cazibe Merkezi kapsamına alınmamasına tepki gösterip bunun düzeltilmesi adına gayret gösterdiklerini ifade eden Başkan Alan, “Başkanlık dönemimiz içerisinde üzüntüyle karşıladığımız bir konu vardı. Ağın ilçemizin Cazibe Merkezi kapsamına alınmaması bizi ziyadesiyle üzmüştü. O dönemde çok kıymetli valimizle ve sayın milletvekillerimizle birlikte Ağın’ın cazibe merkezi kapsamına alınması ve 6 Bölge Teşvik imkanlarından yararlanması için elimizden gelen her türlü gayreti ortaya koyduk ve bu çalışmalarımızı ısrarla devam ettiriyoruz. İnşallah sayın belediye başkanımız ve sayın milletvekillerimizle birlikte Ağın ilçemizi bu kapsama dahil edeceğiz. Zira ilimizin markası haline gelmiş ve ülkemizde önemli bir kabul görüp aranılan yöresel lezzetimiz Ağın leblebisini hem tanıtım hem de ticari olarak daha ötelere taşımamamız gerekiyor. Bizler bu nadide lezzeti Ticaret ve Sanayi Odası, Ağın Belediyesi ve Kadın Kooperatifimizin ortak girişimleriyle önemli bir noktaya taşıyarak ilçemiz ekonomisine katkı sunacağız” diye konuştu. Ağın’ın derdiyle dertlenen bir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanına sahip olmalarının kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini ifade eden Ağın Belediye Başkanı Şeref Çakar, ziyaretlerinden dolayı Başkan Alan’a teşekkür etti.