EKONOMİ - 26 Mayıs 2018 Cumartesi 10:27

Basın can suyuna kavuştu

A
A
A
Basın can suyuna kavuştu

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, resmi ilan fiyat tarifesi artışının yerel basına nefes aldıracağını söyledi.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, resmi ilan fiyat tarifesi artışının yerel basına nefes aldıracağını söyledi.


Basın İlan Kurumu tarafından gazetelere verilen resmi ilanların sütün santim fiyatının tirajı 50 binin altında olan gazetelerde yüzde 20.19 artarak 10,40 TL’den 12.50 TL’ye, tirajı 50 binin üzerinde olan gazetelerde yüzde 9.59 artarak 36,50 TL’den 40,00 TL’ye yükselmesine ilişkin kararın Resmi Gazetede yayınlanmasından sonra yazılı bir açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “Basınımız can suyuna kavuştu” dedi.


Resmi İlan Fiyat Tarifesinin en son 2016 yılı Mart ayında arttırıldığını hatırlatan Nuri Kolaylı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi;


“Ekonomik sıkıntı çeken basınımız için büyük önem taşıyan resmi ilan fiyat tarifesi artışını gerçekleştiren başta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Sayın Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu olmak üzere tüm bakanlar kuruluna ve bürokratlara basınımız adına teşekkür ediyorum.


Bugün yayınlanan tarife, Kasım 2017’de toplanan Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Tüm bu süreçte büyük emekleri geçen başta BİK Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ertem olmak üzere, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan’a, Genel Kuruldaki temsilcilerimiz Nazmi Bilgin’e, Şevket Erzen’e, Şevket Karahan’a, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalayıp resmi gazetede yayınlanması için öncülük eden Genel Kurul üyesi ve Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş’a, BİK Genel Kurul üyeleri ve bürokratlarına, son olarak Türkiye’nin dört bir yanında yoğun çaba harcayan Gazeteciler Cemiyeti Başkanlarımıza; meslektaşlarımız adına sonsuz şükranlarımızı sunuyorum. Bilindiği gibi, son 2 yılda yerel gazetelerin girdilerinde olağanüstü artışlar yaşanmış, örneğin gazete kalıbı, gazete kâğıdı ve gazete mürekkebi gibi zorunlu giderler son 2 yılda yüzde 50’lere varan oranlarda artmıştı. Bu durum, basınımız ekonomik olarak olumsuz etkilemekteydi. Resmi ilan fiyat tarifesi artışı, bu dönemde basın kuruluşlarımız ile çalışanlarına nefes aldıracaktır. Türkiye’nin bugün ve yarınlarında milletimizin birliği, vatanımızın bütünlüğü esasında, mesleğimizin onurunu koruyarak, azim ve kararlılıkla yürüyüşümüze devam edeceğimizi vurguluyor, Türkiye genelindeki binlerce yerel gazete ile bu kurumlarda çalışan on binlerce meslektaşımız adına fiyat artışında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Emine Ecem Esen: "Son gücümüze kadar mücadele edip, kupayı kaldıracağız" Galatasaray Kadın Futbol Takımı Kaptanı Emine Ecem Esen, Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nin son haftasında oynayacakları ALG Spor maçını kazanarak şampiyon olmak istediklerini söyledi. Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi’nde 68 puanla zirvede bulunan Galatasaray Petrol Ofisi, ligin son haftasında 5 Mayıs Pazar günü evinde ALG Spor ile karşı karşıya gelecek. En yakın rakibi ABB Fomget ile arasında 2 puan fark olan sarı-kırmızılılar, bu müsabakayı kazanması durumunda ilk şampiyonluğunu ilan edecek. Zorlu ALG Spor maçı öncesi Galatasaray Kadın Futbol Takımı Kaptanı Emine Ecem Esen, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulundu. "Son gücümüze kadar mücadele edip kupayı kaldıracağız" Sezon başında hedefledikleri noktaya ulaştıklarının altını çizen Esen, "Yaklaşık 10 ay önce Galatasaray Kadın Futbol Takımı olarak bir meşale yaktık. Bunun da adını şampiyonluk olarak koyduk. Çok şükür ligin bitimine son bir hafta kala hedeflediğimiz yerdeyiz. Artık bu saatten sonra söylenecek pek de bir şey yok. Pazar günkü sürece kadar çıkacağız, antrenmanlarımızı yapacağız. O gün sahada olduğumuzda son gücümüze kadar her şeyimizi sahada bırakıp, sonradan ’Acaba, keşke’ demeden, Allah’ın izniyle üç puanla ayrılıp, kupayı kaldıracağız. Bütün ekip, bütün takımı arkadaşlarım hepimiz tek bir yumruk halindeyiz, ne istediğimizi çok iyi biliyoruz, bunun doğrultusunda çok çok iyi çalışıyoruz. Artık biz de pazar günü için zamanı geriye doğru sayıyoruz, o gün o sahaya çıkmak için sabırsızlanıyoruz" diye konuştu. "Hiçbir zaman vazgeçmedik" Geçen sezon da ligin güçlü takımlarından olduklarını hatırlatan 30 yaşındaki futbolcu, "Geçen sene de biz ligin en iyi ekiplerinden biriydik. Geçen sene olmadı, biliyorsunuz ki play-offlarda yarı finalde takıldık. Bu sene normal lig usulüydü, yeri geldi puan farkını açtık, yeri geldi geriye düştük ama hiçbir zaman vazgeçmedik. Çünkü her zaman ne istediğini bilen bir ekip vardı ve çok şükür ligin son haftasına girerken de bunun meyvelerini alıyoruz. Allah’ın izniyle hedef üç puanı alıp şampiyon olmak, kupayı kaldırmak" diye konuştu. Erkek futbol takımı ile birlikte şampiyon olarak bunu doyasıya kutlamak istediklerini de söyleyen Emine Ecem Esen, "Kalbimizden geçen zaten o yönde. Kızlı, erkekli şampiyon olup, Florya‘yı yakmak. Biz de bunu istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Gaziantep 70 yaşındaki hastaya hastanede doğum günü sürprizi Doğum gününde kalp krizi geçiren 70 yaşındaki hasta ANKA’da gerçekleştirilen operasyon sonrası sağlığına kavuştu. Hastanın yarım kalan doğum günü sevincini yoğun bakım ünitesinde doktor ve hastane personeli tamamladı. Doğum gününde kalp krizi geçiren 70 yaşındaki Hatice Yıldırım yakınları tarafından ANKA Hastanesi’ne getirildi. Hastanede Yıldırım’a vakit kaybetmeden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Gökaslan müdahale etti. Yapılan muayene ve tetkikler sonrası ameliyat planı oluşturuldu. ANKA Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Gökaslan liderliğinde hastaya 4 cm’lik kesi ile Minimal İnvaziv (küçük kesi) mitral kapak ameliyatı yapılarak kalp kapağı değiştirildi. Ameliyat sonrası 2 gün yoğun bakımda tedavisine devam edildikten sonra sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Hatice Yıldırım, kalp krizi geçirmeden önce de halsizlik, nefes tıkanıklığı, çabuk yorulma gibi şikayetlerinin olduğunu dile getirdi. “Yarım kalan doğum günü hastanede kutlandı” “Adeta yeniden doğmuş gibiyim” diyen Yıldırım’a ANKA Hastanesi yönetimi güzel bir sürpriz yaptı. Yıldırım yarım kalan doğum gününü sağlıklı bir şekilde hastanede doktoru ile pasta keserek kutladı. Yıldırım ailesi bu jestten dolayı ANKA Hastanesi yönetimi ile Prof. Dr. Gökhan Gökaslan ve ekibine çok teşekkür etti. Sağlığına kavuşan Yıldırım, “Doktorların ve hemşirelerin ilgisi sayesinde adeta yeniden doğdum. Doğum günü pastamı sağlık dileyerek üfledim, herkese çok teşekkür ederim” dedi. Prof. Dr. Gökhan Gökaslan, kalp krizinde erken müdahalenin çok önemli olduğunu belirterek, “Hastamız bize geldiğinde hemen müdahale ettik. Yarım kalan bir doğum günü vardı. Onu kutlayıp kendisine sağlıklı, uzun bir ömür diledik. Hastamızı sağlıklı bir şekilde taburcu etmenin sevincini yaşıyoruz” diye konuştu.
Rize Rize Ziraat Odası Başkanlığı’ndan çay üreticilerine budama çağrısı Doğu Karadeniz bölgesinde yeni yaş çay sezonu için çay üreticileri çaylıklarında hazırlıklarında sona doğru gelmeye başladı. Yakın zamanda yaş çay sezonun açılması beklenirken Rize Ziraat Odası Başkanlığı da çay üreticileri budamaların yapması için uyarıda bulundu. Bu yıl özel sektör çay fabrikalarının yaş çay taban fiyatının altında üreticilerde çay alması bekleniyor. Bu durumdan ötürü ÇAYKUR’a çay satmak için üreticilerin çay tarım arazilerinin 10’da 1’ini budamak zorunda olduğunu belirten Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, budama işlemi gerçekleştirmeyen üreticilerin ÇAYKUR’a çay satamayacağı uyarısında bulundu. “ÇAYKUR budamalarımızı muhakkak 10’da 1 oranında yapmalıyız” ÇAYKUR’a çay satılması için budamaların kesinlikle yapılması gerektiğini belirten Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, "Özel sektör çay fabrikaları peşin alımları kredi kullanarak yapabiliyordu. Bu yıl faizlerin çok yüksek oluşundan dolayı özel sektörün sıcak paraya ulaşmasında zorluklar yaşanabilir. Bu yüzden taban fiyatının altında alımlar, vadeli alımlar, sektör de bu gibi maddi sıkıntılar yaşayabiliriz. Bunları yaşamama açısından çayımızı dengeli bir şekilde piyasaya verebilmek adına ÇAYKUR budamalarımızı muhakkak 10’da 1 oranında yapmalıyız. 1 milyon 250 bin ton ortalama civarında Rize, Artvin, Trabzon bölgelerinde bir yaş çay yaprağı var. Bunun da yarı oranındaki kısmını ÇAYKUR’un fabrikalarında işleniyor. Diğer yarısı özel sektör çay fabrikalarında işleniyor. Eğer biz budama yapmazsak ÇAYKUR’a çay satamayız. Bu özel sektör fazla yaş çay işleme zorunda kalır. İşleme kapasitesinde sıkıntılar yaşanır ve taban fiyatının altında alımlar ve vadeli alımlar gerçekleşir. Piyasanın dengeli bir şekilde yaş çayı işleyebilmesi adına muhakkak budamaları yapıp ÇAYKUR’a işletmeliyiz. Budamanın faydaları yaprağın gençleşmesi, bitkinin gençleşmesi gibi birçok etkeni var. Budama yapılan arazilerimizde daha taze, daha kaliteli çaylar oluşur. Budama yapmayan yerlerde daha körpe, daha kart yaş yaprağa ulaşmak mümkün. Kaliteli Çay elde edebilmek için muhakkak budamalarımızı gerçekleştirmeliyiz” şeklinde konuştu.