- 07 Ağustos 2022 Pazar 18:41

Üniversiteli öğrencilerin yaptığı elektrikli araç Bursa’dan tura başladı

A
A
A
Üniversiteli öğrencilerin yaptığı elektrikli araç Bursa’dan tura başladı

Akıllı Hayat 2030 stratejisi doğrultusunda ‘İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi’, Belçika’daki eski F1 pisti Circuit Zolder’da Eylül ayında katılacağı solar arabaları yarışı ‘European Solar Challenge’ öncesi, güneş arabası ‘ARIBA ZES X’ ile kapsamlı bir Türkiye turuna Bursa’dan başladı.

Akıllı Hayat 2030 stratejisi doğrultusunda ‘İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi’, Belçika’daki eski F1 pisti Circuit Zolder’da Eylül ayında katılacağı solar arabaları yarışı ‘European Solar Challenge’ öncesi, güneş arabası ‘ARIBA ZES X’ ile kapsamlı bir Türkiye turuna Bursa’dan başladı.



2004 senesinde alternatif enerji kaynakları ile gelişmiş otomotiv teknolojilerini birleştirmek üzere yola çıkan İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi, ürettiği 10 güneş arabasıyla İTÜ ve Türkiye’nin sürdürülebilirlik çalışmalarının en önemli parçalarından biri haline gelmiş bulunuyor. İklim krizinin en büyük nedenlerinden biri olan içten yanmalı motorlara sahip araçların yerine daha çevreci bir çözüm olarak güneş enerjisi ile çalışan elektrik motoruna sahip araç geliştiren ekip, daha hafif ve daha az enerji harcayarak doğaya zarar vermeden de araç kullanmanın mümkün olduğunu göstermeyi amaçlıyor. Bugüne kadar üretilmiş en iyi güneş arabası ‘ARIBA X’, Belçika Yarışları öncesinde bin 300 km’lik Türkiye turunun ilk startını Bursa’dan verdi. Ekip araçlarıyla polis eskortu eşliğinde tur attı.



Elektrikli araçlarıyla Bursa turu yaptıktan sonra açıklama yapan İTÜ Güneş Araba Ekibi Kaptanı Ufuk Çay, "Yapacağım Türkiye turunun ilk startını Bursa’dan veriyoruz. İTÜ ekibi olarak 18 yıllık tarihimize toplam 12 tane araç sığdırmış bulunmaktayız. Bugüne kadar üretilmiş en iyi güneş arabası ‘ARIBA X’, Belçika Yarışları öncesinde bin 300 km’lik Türkiye turuna çıkıyoruz. İlk durak Bursa’dayız Türkiye’nin sürdürülebilirlik çalışmalarının en önemli parçalarından biri haline gelmiş bulunuyor. İklim krizinin en büyük nedenlerinden biri olan içten yanmalı motorlara sahip araçların yerine daha çevreci bir çözüm olarak güneş enerjisi ile çalışan elektrik motoruna sahip araç geliştiren ekip, daha hafif ve daha az enerji harcayarak doğaya zarar vermeden de araç kullanmanın mümkün olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz. Bu araçları çizimi biz yapıp tasarlıyor ve parçalarının büyük bölümünü üretiyoruz. ARIBA X’, Belçika Yarışları en iyi bir dereceyle dönmeyi hedefliyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray ’Dur’ ihtarına uymayıp kaçtı, yakalanacağını anlayınca gaza basıp polis memuruna çarptı Aksaray’da polisin ’dur’ ihtarına uymayan sürücü kovalamaca sonucu yolda sıkıştırılarak durdurulurken, polis memurlarının araca yaklaştığı esnada tekrar gaza basarak kaçmak isterken polis memuruna çarptı. Parmağı ve kolu kırılan polis memuru hastanede tedavi altına alınırken araç içinde uyuşturucu maddeyle yakalanan 5 şüpheli gözaltına alındı. Olay gece yarısı Aksaray - Adana Karayolu üzerinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde şüpheli şahıslar üzerinde fiziksel takip yapan İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele (NSM) Şubesi ekipleri organize sanayi girişinde 68 KF 575 plakalı otomobile ’dur’ ihtarında bulundu. Polisin ihtarına uymayarak gaza basan sürücü ve polis arasında kovalamaca başladı. Yaklaşık 20 dakika süren kovalamaca sonucu otomobil karayolunda sıkıştırılarak durduruldu. Araçtan inen polis memurları şüpheli araca yaklaştığı esnada tekrar kaçmak için gaza basan sürücü önce Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesinde görevli polis memuru Emre Kurt’a (24) sonrada sivil polis otosuna çarptı. Diğer polis aracının önünü kesmesiyle kaçması engellenen sürücü V.D. ve araçta bulunan T.D., İ.A., M.B. ve T.G. olmak üzere 5 kişi yakalandı. Yere yatırılan şüpheliler ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı. Yaralanan polis memuruna ilk müdahale mesai arkadaşları tarafından olay yerinde yapıldı. Ambulans beklenmeksizin polis otosuna bindirilen yaralı polis memuru Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’ne kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan polis memurunun parmak ve kolunun kırıldığı öğrenildi. Araçta yapılan aramada bir miktar uyuşturucu madde ele geçirilirken gözaltına alınan şüpheliler sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
Konya Habersiz aldığı teyzesinin aracıyla polisten 60 kilometre kaçan hırsızlık şüphelisi yakalandı Konya’da hırsızlık şüphelisi şahıs, teyzesinin aracını habersiz alarak arkadaşıyla gezmeye çıktıktan sonra ’dur’ ihtarında bulunan polisten 60 kilometre kaçtı. Yaşanan kovalamaca sonrası yakalanan sürücünün arkadaşı ise “Arkadaşıma uydum komiserim, suçsuzum” diye kendini savundu. Olay, akşam saatlerinde Altınekin ilçesinde yaşandı. İddiaya göre, hırsızlıktan aranan M.C.İ., teyzesine ait 59 AGB 856 plakalı kamyoneti habersiz alarak yanında arkadaşı A.Ö. ile birlikte gezmeye çıktı. Altınekin İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri de daha önceden takipte oldukları şahısların bulunduğu 59 AGB 856 plakalı kamyonete ’dur’ ihtarında bulundu. Yapılan tüm uyarılara rağmen durmayarak ilçeden Konya Ankara Kara yoluna çıkan sürücü, Konya istikametine kaçmaya başladı. Polis ekipleri teyakkuza geçerken, Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri şüphelilerin bulunduğu aracı takibe aldı. Polis ekipleri aşırı süratle kaçan şüphelilerin bulunduğu aracı durdurmak için merkez Selçuklu ilçesi Konya Ankara Kara yolu üzeri Aşağıpınarbaşı kavşağında trafik akışını durdurdu. Yaklaşık 60 kilometre kaçan araç, kavşağa geldiğinde polis tarafından yakalandı. Şüpheli sürücü M.C.İ. ile arkadaşı A.Ö. polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan A.Ö. ise suçu sürücü olan arkadaşına attı. A.Ö., “Arkadaşıma uydum, suçsuzum” diye kendini savunurken, şüpheliler ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü. Araç ise emniyet otoparkına çekildi.