GÜNDEM - 02 Şubat 2026 Pazartesi 20:05

Bursa 2. Uluslararası Spor Festivali’ne hazır

A
A
A
Bursa 2. Uluslararası Spor Festivali’ne hazır

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 23 Mart-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ‘2. Bursa Uluslararası Spor Festivali’, sporun coşkusunu, enerjisini ve birleştirici ruhunu bir kez daha kentin dört bir yanına yayacak.


Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyespor Kulübü, Bursa Kent Konseyi ve üniversitelerin iş birliğinde bu yıl ikincisi düzenlenecek ‘Bursa Uluslararası Spor Festivali’, 23 Mart-19 Mayıs tarihleri arasında kente büyük bir şölen yaşatacak. ‘Hareket eden Bursa, sağlıklı Bursa’ sloganıyla gerçekleştirilecek olan festival, Bursa’yı sporun, sağlığın ve dayanışmanın başkenti yapacak. Festival, iki ay boyunca parklar, meydanlar, okullar ve spor tesislerinde düzenlenecek yüzlerce etkinlikle Bursa’yı adeta açık hava spor alanına dönüştürecek.



18 branşta geniş spor yelpazesi


Türkiye’de yerel ölçekte düzenlenen en kapsamlı spor organizasyonlarından biri olan festivalle badmintondan futbola, geleneksel Türk okçuluğundan hentbola, plaj voleybolundan satranca, sokak basketbolundan voleybola kadar 18 farklı branşta 7’den 77’ye herkes sporun birleştirici gücüyle buluşacak. Bu yıl ilk kez şirketler ve kurumlar da festivale dahil olacak. Festival kapsamında alanında uzman spor insanları ve akademisyenler ile sporcu beslenmesinden spor psikolojisine kadar birçok konuda söyleşiler düzenlenecek.



"19 Mayıs’ı coşkuyla 42 bin kişinin buluştuğu ve Bursaspor’un başarılar kazandığı alanda yapmak arzumuzdur"


Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’ndeki tanıtım toplantısında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Önümüzdeki 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı eskiden olduğu gibi tekrar stadyumda kutlamak gönlümüzden geçiyor. 19 Mayıs’ı coşkuyla 42 bin kişinin buluştuğu ve Bursaspor’un başarılar kazandığı alanda yapmak arzumuzdur. Güzel olur diye düşünüyorum" dedi.



Geçen yıl 100 bini aşkın sporcu katıldı


Geçen yıl birincisi yapılan festivalin henüz ilk yılında olmasına rağmen 17 ilçeden ve 17 branştan 5 binden fazla müsabaka ile 100 bini aşkın katılımcıyı sporla buluşturduğunu hatırlatan Başkan Bozbey, Bursa Uluslararası Spor Festivali’nin her yıl üstüne katarak büyüyeceğini, daha fazla çocuğa, daha fazla gence ve daha fazla insana ulaşacağını söyledi. Festivalin etkinliğin süresi, çeşitliliği ve kapsayıcılığı bakımından dünyanın en büyük ve en uzun soluklu organizasyonlarından biri haline geldiğini anlatan Bozbey, "Yalnızca Bursa’mız için değil, Türkiye’ye de örnek olabilecek güçlü bir altyapı oluşturmuştur. Birçok belediye tarafından incelenen, örnek alınan ve model olarak değerlendirilen bir festivale dönüşmüştür" diye konuştu.



"Spor kenti kimliğini öne çıkarmayı hedefliyoruz"


Bu yıl ikincisi düzenlenen festivalle spor yapma alışkanlığı kazandırmayı, spor kültürünü yaygınlaştırmayı, çocuklara bireysel sporlarda özgüven, takım sporlarında ise ekip ruhunu aşılamayı amaçladıklarını aktaran Başkan Bozbey, çocukların ve gençlerin en az bir spor ve en az bir sanat dalıyla mutlaka tanışması gerektiğinin altını çizdi. Festivalin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kapsayan özel etkinliklerle taçlanacağını belirten Başkan Bozbey, "Festivalle birlikte Bursa’mızı sporu ve kültürü bir araya getiren, uluslararası alanda spor kenti kimliğiyle öne çıkan bir kent hâline getirmeyi hedefliyoruz. Festivalimiz, 17 ilçemizin tamamında okul öncesinden üniversiteye kadar tüm öğrencilerimizi, her yaştan vatandaşımızı ve bu yıl şirketler ile kurumları da kapsayacak" dedi.



"Herkesi büyük hareketin parçası olmaya davet ediyoruz"


Kardeş şehirlerden gelen sporcuları festival kapsamında Bursa’da ağırlamanın heyecanını bir kez daha yaşayacaklarını anlatan Başkan Mustafa Bozbey, geçtiğimiz yıl 9 kardeş şehrin festivale katıldığını, bu yıl sayının daha da artacağına yürekten inandığını vurguladı. Buluşmanın sadece bir spor organizasyonu olmadığını, aynı zamanda kentler arasında dostluğu ve uluslararası dayanışmayı güçlendiren çok değerli bir köprü olduğunu da anlatan Başkan Bozbey, "Bu anlayışla herkesi bu büyük hareketin bir parçası olmaya davet ediyor ve hep birlikte ‘Hareket eden Bursa’ diyoruz. Festival boyunca sloganımızdan yola çıkarak kentimizin parklarında, meydanlarında, tesislerinde de bu hareketi ve canlılığı oluşturacağız" diye konuştu.



Hedef 150 bin doğrudan katılımcı


Festival kapsamında Bursa’nın fethinin 700. yılına yaraşır etkinlikler de düzenleneceğini belirten Başkan Bozbey, her yaştan ve her kesimden Bursalıyı hareketli, sağlıklı ve aktif bir yaşam kültürüyle buluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Bu yıl 150 bin sporcuya doğrudan ulaşmayı ve sporu Bursa’nın günlük yaşamının ayrılmaz bir parçası haline getirmeyi amaçladıklarını belirten Bozbey, "Bursa Uluslararası Spor Festivali’nin her geçen yıl büyüyerek kentimizin güçlü bir geleneğine dönüşeceğine yürekten inanıyorum. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak sporu; erişilebilir, kapsayıcı ve yaşamın her alanına yayılan bir hak olarak görüyoruz. Bu anlayışla da sporu, hayatın her alanına yaygınlaştırmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki hareket eden Bursa, sağlıklı Bursa’dır. Başta Bursa Valimiz Erol Ayyıldız olmak üzere organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.


Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy ise, bir toplumun geleceği için yapılacak en önemli yatırımlardan birisinin spor olduğunu vurguladı. Gençlerin varlığının ve sağlıklı bireyler olarak gelişmesinin ülkenin geleceği için çok önemli olduğunu söyleyen Aksoy, festivalde aktif olarak rol olmaktan büyük gurur duyduklarını belirtti.


Gençlik ve Spor İl Müdürü Rahmi Aksoy, sporun tabana yayılması konusunda tüm kentin destek verdiği festivalin ikincisinin yapılmasını önemsediklerini belirtti. Festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Aksoy, spor sayesinde her şeyden önce insan sağlığının kazanıldığını ifade etti. Pozitif bağımlılıkların sayısını artırarak negatif bağımlılıklardan uzak durulabileceğini aktaran Aksoy, festivalle 17 ilçede Bursalıların harekete geçeceğini ifade etti.


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Metin Şenyurt, Uluslararası Spor Festivali’nin sporun hayatın kenarında kalan bir alan olmadığını, yaşamın tam merkezinde yer aldığını gösteren kıymetli bir buluşma olduğunu söyledi. Gençlerin spor sayesinde edindiği özgüvenin kentin rekabet gücünü besleyeceğini anlatan Şenyurt, festivalin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.


İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Zorlu, bu harekete katılmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.


Konuşmaların ardından Bursa Uluslararası Spor Festivali’nin ilk kaydı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına gerçekleştirildi.



Bursa 2. Uluslararası Spor Festivali’ne hazır

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kübra’yı hayattan koparanlar, sosyal medya hesabına girip yaşıyor süsü vermiş Burdur’da cinayete kurban giden 30 yaşındaki Kübra Yapıcı’nın vücut bütünlüğü bozulan cenazesi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morgu’na gelen aileden DNA örneği alındı. Baba Yunus Yapıcı, ise olayla ilgili ilginç bir detay paylaştı. Tutuklanan zanlıların cinayet sonrası Kübra’nın sosyal medya hesabına giriş yapıp beğeni atarak kızlarının yaşadığı süsünü verdiğini söyleyen Baba Yapıcı, "Haberi aldığımız sabahın akşamında Instagram’ında giriş ve beğeni gördük. Biz ‘yaşıyor’ deyip sevindik. Oysa kendileri girmiş ve onlar atmış. Bunu yaptıysa hayatta dedik, sabahında ölüm haberini aldık" dedi. Antalya’da yaşayan ve 30 Nisan’dan beri haber alınamayan Kübra Yapıcı’nın (30) cesedi, ekipler tarafından yapılan çalışmalar neticesi dün gece yakılmış halde bulunmuştu. Yapılan incelemede Yapıcı’nın silahla öldürülerek gömüldüğü, ardından gömüldüğü yerden çıkarılarak yakıldığı ortaya çıkmıştı. İlyas Umut D. olayı itiraf ederken, gece saatlerinde yapılan operasyonla Ataberk S. de ekipler tarafından gözaltına alınmıştı. Bucak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada cinayette kullanılan silah Burdur’un Ağlasun ilçesinde, Yapıcı’nın cesedinin bir bölümü ise Antalya’nın Korkuteli ilçesindeki barajda bulundu. Zanlılar tutuklandı Şüpheli İlyas Umut D. ile Ataberk S., emniyetteki işlemlerin ardından bugün tutuklanma talebi ile adliyeye sevk edildi. 2 cinayet zanlısı şüpheli çıkarıldıkları mahkemece "kadına karşı kasten öldürme" suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Anne ve baba DNA örneği verdi Yapıcı ailesi, öğle saatlerinde kızlarının cenazesini alabilmek için Antalya Adli Tıp Kurumu’na geldi. Vücut bütünlüğü bozulan kızlarının kimlik tespiti için DNA örneği veren anne ve babanın son derece üzgün olduğu görüldü. Örneğin alınmasının ardından Kübra Yapıcı’nın babası ile annesi ifade için emniyete götürüldü. Adli tıp morgundaki işlemler sürerken baba Yunus Yapıcı, İHA kameralarına özel açıklamalarda bulundu. "Bu işe en dahil olanlar her kimse en yüksek cezayı almasını istiyorum" Yüreğinin yandığını belirten Yapıcı, kadın ve çocuk cinayetlerine verilen cezaların artırılmasını talep etti. Yapıcı, "Bu tip canilerin ortada gezmemesi gerek. Kimsenin çocuğunun canı bu kadar ucuz olmamalı. Bir daha gün yüzü görmemeli. En azından kadın ve çocuk katillerine idam çıkmasını istiyorum. Planlı yapılan bir cinayetin etkin pişmanlığı olmasın. Bu işe dahil olanlar her kimse en yüksek cezayı almasını istiyorum" dedi. "Onlar öldürsünler diye mi, kızım geceleri üşümemesi için nöbet tuttum" Tüm Türkiye halkına ve yetkililere teşekkür eden baba Yapıcı, "Ben bakamıyorum haberlere ama anlatıyorlar. Türkiye halkına ve yetkililerimize desteklerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bundan sonra da unutturmayıp bu desteklerinin devamını istiyorum. Çünkü bu şekilde gitmez, gitmeyecek. Buna bir çözüm bulunması lazım. Bu acıyı yaşayan biliyor. Herkes empati yapsın ona göre karar verilsin. Ben onun çocukluğunda sabahlara kadar uyku uyumadım, nöbet tuttum. Üşümesin diye üstünü örtüp büyüttüm. Onun için mi büyüttüm. Bunu yaşayan bilir. Herkes kendi çocuğunu gözünün önüne alsın ve ona göre karar versin. Benim tek ricam, en ufak dahil olana bile en az ağırlaştırılmış müebbet verilsin" diye konuştu. "Tabancayı koyduğu yeri neden işaretlemiş?" Olaydaki Suç aleti tabancanın saklandığı yerin işaretlenmiş olmasını da değerlendiren Yapıcı, "Silahın yerini niye belirlemiş gömdüğü yerde? Unutunca oradan çıkaracak ki işaret koymuş. Demek ki ikinciye bir daha niyetin var. Yazık herkes evladını bunlar için büyütmüyor. Bu insanın ciğerini parçalıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Kafamız yerinden gitti. Bugün bana yarın sana. Buna hep birlikte dur dememiz lazım. Tüm Türkiye sağ olsun, hepsinden Allah razı olsun. Halk ile devlet el ele bunu bitirmeli." "İnstagram’ından beğeni yapmışlar, yaşıyor sandık" Baba yapıcı, cinayetin planlı bir şekilde işlendiğini ileri sürerek, "Haberi aldığımız sabahın akşamında İnstagram’ına giriş ve beğeni gördük. Biz ‘yaşıyor’ deyip sevindik. Oysa kendileri girmiş ve onlar atmış. Sosyal medya hesabına girdiyse hayatta dedik, sabahında ölüm haberini aldık. Çocuğumun telefonunun şifresini açmak için 60’ın üstünde deneme yapmışlar. Bir de diyorlar borcu var. Çocuk parasız değil ki sizden para alsın. Siz çocuğun IBAN’ını boşaltmak için bunu yaptınız. Parayı aldılar mı almadılar mı onu bilmiyorum ama uğraştıklarını ve yapamadıklarını duydum" ifadelerini kullandı. "Kolunda 80 bin liralık saati vardı" Kızının geçen yıl 80 bin liraya saat aldığını ve bunun da ortada olmadığını da söyleyen Yapıcı, "Kolunda geçen sene 80 bin liraya aldığı saat vardı, o yok. Onu da almışlar demek ki. Çantası vardı o da yok, belki de içinde para vardı o yüzden onu da aldılar" dedi. Son olarak kızının çok yufka yürekli olduğunu dile getiren Yunus Yapıcı, "Markette bir çocuk görürdü ona bir şeyler alırdı. Yaşlı görse de aynısını yapardı. Ona bu layık değildi, bu ona yapılmazdı. Düşündükçe kendimden geçiyorum. Devletimizden ve tüm Türkiye’den adalet bekliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Bolu Bolu’da kural ihlali yapan sürücülere ceza yağdı Bolu’da polis ekiplerince gece saatlerinde gerçekleştirilen trafik uygulamasında, kural ihlali yaptığı tespit edilen sürücülere ceza yağdı. Denetimlerde ‘dur’ ihtarına uymama, alkollü araç kullanma, ehliyetsiz araç kullanma, yüksek sesle müzik yayını ve psikoteknik belgesi olmadan ticari araç kullanma gibi ihlaller nedeniyle sürücülere cezai işlem uygulandı. Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Sümer Mahallesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde şok uygulama gerçekleştirdi. Cadde üzerinde seyreden araçlar tek tek durdurularak kontrol edildi. Denetimlerde eksiklikleri ve kural ihlalleri bulunan sürücülere cezai işlem uygulandı. Uygulama noktasında polisin "dur" ihtarına uymayan 33 DD 020 plakalı aracın sürücüsüne, "dur" ihtarına uymamaktan 3 bin lira idari para cezası kesildi. 5’inci kez alkollü ve ehliyetsiz yakalandı Denetimlerde durdurulan 06 DIL 816 plakalı aracın sürücüsü H.A.’nın alkollü ve ehliyetsiz olduğu belirlendi. Sürücüye ayrıca yüksek sesle müzik yayını yaptığı gerekçesiyle de işlem uygulandı. Daha önce de aynı suçtan 4 kez işlem yapıldığı öğrenilen H.A.’ya toplam da 353 bin lira idari para cezası kesildi. H.A.’nın 2035 yılına kadar sürücü belgesi alamayacağı öğrenildi. Alkollü taksiciye işlem Kontrol noktasında durdurulan 14 T 0444 plakalı taksinin sürücüsü H.M.T.’nin de alkollü olduğu ve psikoteknik belgesinin bulunmadığı tespit edildi. Sürücüye alkollü ticari araç kullanmaktan 25 bin lira, psikoteknik belgesi olmadan araç kullanmaktan ise 10 bin 666 lira ceza uygulandı. Ayrıca sürücünün ehliyetine el konulduğu öğrenildi. Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla kent genelindeki denetimlerin kararlılıkla sürdürüleceğini bildirdi.