GENEL - 04 Ağustos 2018 Cumartesi 09:19

Bursa’nın altın para uzmanı

A
A
A
Bursa’nın altın para uzmanı

Bursa’nın Osmanlı dönemi altın para uzmanı olan sarraf Ali Aytulun, yok olmaya yüz tutmuş bir mesleği ayakta tutmaya çalışıyor.

Bursa’nın Osmanlı dönemi altın para uzmanı olan sarraf Ali Aytulun, yok olmaya yüz tutmuş bir mesleği ayakta tutmaya çalışıyor.


Osmanlı devrinde basılan Hamid ve Reşad altınlarını alıp satan sarraf Aytulun, bu altınların sahtelerine karşı dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Aytulun, cumhuriyet devrinde basılan sarı liraların Osmanlı liralarıyla aynı ağırlık ve ayarda olduğunu, ama Osmanlı döneminde darb edilen çeyrek, yarım, tam ve beşi birliklerin manevi değeri olduğu için daha yüksek fiyattan satıldığını söyledi.


Bu işi ustasından öğrendiğini belirten Aytulun’a hala Bursa’nın köylerinde düğün yapacak aileler telefon ederek, Osmanlı dönemi altınlarından sipariş veriyor. Bu işin ustalık istediğini ifade eden Ali Aytulun, “Sarraflık altın apara uzmanlığıdır. Kuyumculuk altın alıp satmaktır. Biz sarraflar ise sadece altın para alıp satarız. Sultan Abdülmecid döneminden sonra her türlü altın parayı alıp satmaya yetkim var. Osmanlı İmparatorluğu altın parayı kullanan nadir ülkelerden biridir. Osmanlı altın para sistemi 25 kuruştan beşibiryerdeye kadar gider. Osmanlı’nın en büyük parası 500 kuruştur. Abdülmecid sonrası her türlü altın parayı alıp satmak serbesttir. Ondan sonrası ise müzeler müdürlüğü kontrolünde yapılabiliyor. Cumhuriyet döneminde basılan tüm altın paralar, Osmanlı döneminde basılan paralarla gram ve ayar olarak aynıdır. Halkımız arasında Osmanlı devrinde basılan altın paralar daha çok rağbet görüyor. Bunun da en büyük sebebi manevi değeri. Cumhuriyet döneminde basılan altın paralarla şimdiki paralar gram ve ayar olarak aynıdır, ama fiyat olarak Cumhuriyet dönemi beşibiryerdesi 6 bin 500 lira, Abdülhamid Han dönemi beşibiryerdesi 7 bin lira, Reşad altını ise 7 bin 500 liradır. Eskiden Bursa köylerinde inci, elmas ve beşibiryerde alınmadan kızı vermezlerdi. Vatandaşımız altın alırken bildiği yerden alsın, maalesef zamanımızda Osmanlı altın lirası diye yeni basılmış altın sahte liralar basılıyor. Yani o da altın, ama Osmanlı döneminde değil de şimdi basılmış, Osmanlı dönemi altını diye satıyorlar. Bundan şikayetçiyiz, belli eski kuyumculardan alışveriş yapsınlar” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişi Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım durdu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişinde, Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım bir süre durdu. Karayolları ekiplerinin ters yönden ulaşarak yaptığı müdahale ile trafik akışı kısmen sağlanırken, bölgede uzun araç kuyrukları oluştu. TEM Otoyolu’nun ve D-100 karayolunun Bolu geçişinde yoğun kar yağışı devam ediyor. Kış lastiği veya zincir takmadan yola çıkan araçlar ulaşımın aksamasına neden oldu. TEM otoyolunun Ankara istikametinde Çaydurt bölgesinde 3 şeridi, 3 tırın tedbirsizliği sonucu kapandı. Tırların yolu kapatmasıyla birlikte Ankara istikametinde ulaşım tamamen kesildi ve bölgede kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Ekipler ters şeritten müdahale etti Konuyla ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, "Anadolu Otoyolu’nun Ankara yönünde, Çaydurt Otoyol Dinlenme Tesisi’nin yaklaşık 1 kilometre gerisinde saat 23.15’te, 3 şeridin tamamında, 3 adet tırın tedbirsizliği sonucu yolu kapatması nedeniyle ulaşım geçici olarak kesintiye uğramıştır. Karayolları ekiplerince ters yönden müdahale edilerek otoyolda trafik akışı kısmen sağlanmış olup, ulaşımın normale dönmesi için çalışmalara devam edilmektedir" denildi. Bolu geçişinde zor anlar Otoyolun Bolu geçişinde yoğunluk ve kış şartları nedeniyle trafik zaman zaman durma noktasına geldi. Güzergah üzerinde yolda kalan tırlar ve otomobiller nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken, sürücüler zor anlar yaşadı. Öte yandan D-100 karayolunda da ulaşımda güçlükler yaşandı. Yolda kalan bir tır, Karayolları ekiplerine ait greyderin halatla çekmesi sonucu bulunduğu yerden kurtarıldı. Ekiplerin, TEM Otoyolu’nda ulaşımı normale döndürmek ve yolda kalan araçları kurtarmak için başlattığı çalışmalar aralıksız sürüyor.