GÜNDEM - 12 Kasım 2024 Salı 09:47

Maket ayıyı gören ayılar şaştı kaldı

A
A
A
Maket ayıyı gören ayılar şaştı kaldı

Bursa Hayvanat Bahçesinde bulunan boz ayılar, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle kış uykusuna yatamadı. Ayıların doğal ortamlarındaki becerileri için yapılan çalışmalar ise, ilgiyle izlendi. Maket ayının içine saklanan balıkların kokusunu alan ayılar, ilk önce temkinli yaklaşsa da sonrasında maketi paramparça edip, balıkları afiyetle midesine indirdi.


Bursa’da yaklaşık 206 bin metrekarelik alanda 137 türden bini aşkın hayvana ev sahipliği yapan ve yediden yetmişe birçok ziyaretçiyi ağırlayan Bursa Hayvanat Bahçesi, hayvanların doğal ortamlarındaki aktivitelerini de eksik etmiyor. Boz ayıların kasım ve nisan ayları arasında kış uykusuna yatması gerekirken, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ayıların da uykusunu kaçırdı. Uyumak ile uyumamak arasında kararsız kalan ayılar için bakıcıları ise farklı tekniklerle onları doğal ortamlarında gibi hissetmelerini sağlıyor. Toprağın altına gizlenen balıkları elleriyle koymuş gibi bulan ayılara bu seferde maket ile gelişimleri sağlandı. Bakıcılar tarafından hazırlanan maket ayı, alanda bir yere kondu. Maketin içerisine sebze, meyve ve balık yerleştiren bakıcı, daha sonra alanda ayrıldı.


Bulundukları yerden alana gelen ayılar, ilk önce makete anlam veremedi. Temkinli yaklaşan ayılar, balığın kokusuna yaklaştıkça hızlarını arttırdı. Karton kutudan yapılan ayı maketini bir hamlede yerle bir eden ayılar, içine gizlenmiş balık, sebze ve meyveleri ise afiyetle midelerine indirdi.


Hayvanların sağlığı, aktivitesi ve meraklarını geliştirmek için farklı çalışmalar yaptıklarını belirten bakıcı Arif Ardıç, "Hayvanlar bu şekilde, doğal ortamlarındaymış gibi, hem hareket ediyorlar, hem de avlanıyorlar. Bazen toprağa gömüyoruz. Oradan da buluyorlar. Bugün de kartondan ayı maketi yaptık. İçine sevdiği yiyecekler doldurup sabah servisini böyle yaptık" dedi.



Maket ayıyı gören ayılar şaştı kaldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşak Belediyesinden Suriye’ye tek yönlü sefer Uşak Belediyesi, şehirde yaşayan Suriyeli vatandaşların ülkelerine dönüşlerini kolaylaştırmak amacıyla yeni bir hizmet başlattı. Başkan Özkan Yalım, “Uşak’ta uzun bir süre misafir ettiğimiz Suriyeli dostlarımızı ülkelerine uğurlamak için transfer hizmeti başlatıyoruz” Uşak Belediyesi’nin başlattığı bu hizmet, Suriye’deki gelişmelerin ardından Türkiye’de ikamet eden Suriyeli vatandaşlar arasında büyük bir memnuniyetle karşılandı. Başkan Yalım, "Yarın itibarıyla, Suriyeli misafirlerimizi güvenli bir şekilde ülkelerine göndermek için transfer hizmetimize başlıyoruz. Başvurular, belediye binamızda yer alan Danışma bölümünden yapılabilir" şeklinde açıklamada bulundu. Başkan Yalım, “Uşak’ta uzun yıllardır misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimizi, kendi topraklarına ve evlerine güvenli bir şekilde göndermek için belediye olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Suriyeli misafirlerimizin geri dönüşlerini sağlamak için gerekli desteği sağlayacağız ve süreç tamamen gönüllü olacak” ifadelerini kullandı. Uşak Belediyesi başlattığı bu hizmet ile gönüllü dönüş sürecine katkı sağlamayı hedefliyor. Başlatılan uygulamaya başvuru sürecinin hızlı bir şekilde yürütülmesi bekleniyor. Uşak Belediyesi’nin bu adımı, hem yerel halk hem de Suriyeli vatandaşlar arasında olumlu bir etki oluşturması bekleniyor. Öte yandan başvurular, Uşak Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne yapılacağı öğrenildi.
Siirt Siirt’te unutulmaya yüz tutmuş meslek yeniden canlanıyor Siirt’te Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde hizmet verecek Şal Şepik Dokuma Atölyesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Atölye, unutulmaya yüz tutmuş bir mesleğin canlanmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına imkan tanırken, Siirt’in el sanatları alanındaki potansiyelini de ortaya koyuyor. Şal-Şepik’in yeniden canlanması, hem yerel ekonomiye katkı sağlayacak hem de Siirt’in zengin kültürel mirasını tanıtma fırsatı sunacak. Atölye açılışında konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, ülkenin en önemli el sanatlarından birinin Şal Şepik olduğunu belirterek, el yapımı ve el sanatı olarak hak ettiği yeri bulamamış ve keşfedilmeyi bekleyen çok kıymetli bir kültürel ürün olduğunu söyledi. Vali Kızılkaya, ‘’Şal Şepik, Eruh’ta coğrafi işaretini aldı. Eruh Halk Eğitim bünyesinde belli bir noktaya kadar geldi. Artık bunu Siirt merkeze alıp burada dokuma atölyelerinde, profesyonel olarak daha farklı bir bakış açısı ve vizyonla, önce ülkemize sonra da bütün dünyaya tanıtacak bir çalışmayı başlattık’’ ifadelerini kullandı. Şal Şepik kumaşının dokuma sürecinin çok meşakkatli olduğunu ifade eden Siirt Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Bobuş, ustaların tek bir kumaşın çözümü için neredeyse 10 kilometre yol kat ettiklerini kaydetti. Bobuş, ‘’Kumaşa parlaklık veren ve kumaşın mukavemetini artıran çeşitlilik işlemi için dağlardan topladıkları özel otlarla fırçalarını elleriyle yapmaktadırlar. 1220 ilmek ile çözgüyü tezgaha atabilmektedirler. Ortalama 33 cm ende, 1220 ilmek ile sabrın dokuma sürecindeki maharetini sergilemektedirler’’ dedi.