ASAYİŞ - 24 Aralık 2021 Cuma 13:37

Çanakkale’de bir gencin ölümüne neden olan alkollü sürücüye 3 yıl 4 ay hapis cezası

A
A
A
Çanakkale’de bir gencin ölümüne neden olan alkollü sürücüye 3 yıl 4 ay hapis cezası

Çanakkale’nin Biga ilçesinde meydana gelen ölümlü trafik kazasında karar duruşması gerçekleştirildi.

Çanakkale’nin Biga ilçesinde meydana gelen ölümlü trafik kazasında karar duruşması gerçekleştirildi. 3 ila 9 yıl arasında hapis cezası istenen Mehmet Ali Şahin’e çıkarıldığı mahkemece 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi.


Olay, 11 Ağustos Çarşamba günü gece geç saatlerde meydana gelmişti. Bandırma-Çanakkale çevre yolunda seyir halinde olan Mehmet Ali Şahin (24) idaresindeki 17 ACH 528 plakalı otomobil, aynı istikamette gitmekte olan elektrikli bisiklet sürücüsü Necati Kaan Şahin’e (20) Şakir Bey kavşağında çarpmış, otomobil sürücüsü olay yerinden kaçmıştı. Çevredeki diğer sürücülerin olayı polise bildirmesi üzerine araştırma başlatılmıştı. Ekipler, Mehmet Ali Şahin’i evinin önünde gözaltına alarak otomobilinin sol ön tarafının kazalı olduğunu belirlemişti. Mehmet Ali Şahin hakkında ‘bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne neden olma’ suçu kapsamında iddianame hazırlanmış ve kabul edilmişti. Şüpheli Şahin’in olay anında 1.33 promil alkollü olduğu ve 70 kilometrelik hız sınırını aşarak 89 kilometre hızla Necati Kaan Şahin’e çarptığı tespit edilmişti.


Olayla ilgili dava 1 Eylül günü Biga Adliye Sarayı 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. Tutuklu bulunan Mehmet Ali Şahin duruşmaya SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile bağlandı. Sanık, ilk verdiği ifadesini mahkemede tekrarladı. Olay gecesi arkadaşıyla alkol aldıklarını, viyadük köprüsünün üzerinde aracının sol ön tarafında bir şey gittiğini gördüğünü, hayvan zannettiğini söyleyen sanık, çarptığını ve yoluna devam ettiğini dile getirdi. Mahkeme heyeti sanık, tanık ve avukatların beyanlarını dinledi.


Mahkeme heyeti 15 Ekim Cuma günü saat 15.00’da sanık Mehmet Ali Şahin’in olay yerine getirilerek keşif yapılmasına karar vermişti. Geniş güvenlik önlemleriyle olay yerine gelen Mehmet Ali Şahin, olay gecesi yaşananları aktardı. Hakim, savcı, sanık ve müşteki yakınlarının da olduğu keşif sırasında yol çift taraflı olarak da trafiğe kapatılmıştı.


Yapılan keşifte sanık hatalı bulunmuştu


Bilirkişi raporunda, sanık Mehmet Ali Şahin’in belirlenen hız limiti üzerinde araç kullandığı, alkollü araç kullandığı, önündeki araca takip mesafesine uymamak kurallarını ihlal ettiği için tam asli kusurlu kabul edilmişti. Raporda, ’hayatını kaybeden Necati Kaan Şahin’le ilgili olarak kazanın meydana gelmesinde hiçbir kusuru yoktur’ denilmişti.


Yeni rapor talebi reddedilmişti


Sanık Mehmet Ali Şahin, bilirkişi tarafından yapılan keşif raporuna itiraz ederek, İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmişti. İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan rapor mahkemeye sunuldu. Raporda, Necati Kaan Şahin’e çarparak ölümüne sebep olan Mehmet Ali Şahin’in asli kusurlu olduğu belirtildi. Sanık vekili rapora itiraz ederek yeniden rapor alınması talebi, mahkeme tarafından reddedilmişti.


‘Kaza değil, cinayet’ pankartları açıldı


Necati Kaan Şahin’in yakınları mahkeme öncesinde Biga Adliyesi önünde toplanarak ‘Kaza değil, cinayet’ pankartları ve merhum Şahin’in fotoğraflarını açtılar. Bir önceki duruşmada tutuksuz yargılanmasına karar verilen sanık Mehmet Ali Şahin’e bugün görülen karar duruşmasında 3 yıl 4 ay hapis cezası kararı çıktı.


Alkollü sanığa 3 yıl 4 ay hapis cezası kararı


Mahkeme karar tutanağında; “Sanığın sabit olan taksirle ölüme neden olma suçundan eylemine uyan, TCK’nın 85-1 maddesi uyarınca, suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri, sanığın olayda TCK’nın 22-4 maddesi göz önünde bulundurularak, asli ve tek kusurlu kişi oluşu da dikkate alınarak, alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle takdiren ve teşhiden sanığın 3 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına, sanığın kaza sırasında bilinçli taksir ile suçu işlediği anlaşıldığından cezasında TCK’nın 22-3 maddesi uyarınca 1/3 oranında artırım yapılarak 4 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına, sanığa verilecek cezanın geleceği üzerindeki etkileri lehine takdiri indirim kabul edilerek cezasının TCK’nın 62-1 maddesi uyarınca takdiren 1/6 oranında indirilerek sanığın 3 yıl 4 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi” ifadeleri yer aldı.


“Ertelenmemek ve para cezasına çevrilmemek üzere bir karar verilmiştir”


Mahkeme sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Şahin’in avukatı Aytaç Karaoğlu, “Mahkeme nispeten kısa sürdü denilebilecek bir yargılama sonucunda ‘bilinçli taksirden dolayı’ mahkumiyet kararı vermiştir. Bizce bu karar vicdanları rahatlatacak bir karar değildir. ‘olası kasıtla’ yargılanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede istinaf mahkemesine başvuracağız ve Bölge İdare Mahkemesi’nin kararını bekleyeceğiz. 3 yıl 4 ay hapis cezası aldı. Ertelenmemek ve paraya çevrilmemek üzere verilmiş bir karar” dedi.


“Kimsenin vicdanı da bu cezayı uygun görmeyecektir”


Necati Kaan Şahin’in babası Mustafa Şahin, “Olayı takip etmeye devam edeceğiz. Mücadelemizi bırakmadık. Katil en yüksek cezayı alacak bütün mücadelemiz bunun için olacak. Bunun cezası 3 yıl 4 ay değildi. Hakim böyle uygun gördü ama biz görmüyoruz. Kimsenin vicdanı da bu cezayı uygun görmeyecektir. Dediğimiz gibi ‘olası kast’ ile yargılanması için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.


Öte yandan, polis ekipleri sanık Mehmet Ali Şahin’in yakınları ile Necati Kaan Şahin’in yakınları arasında bir gerginliğin yaşanmaması için geniş güvenlik önlemleri aldı. Sanık Mehmet Ali Şahin ve yakınları mahkemeye katılmadı.


Kaza öncesi üniversite sınavına giren Necati Kaan Şahin, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanmıştı. Bu haberi alan aile ikinci kez yıkılmıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars’ta hayvancılık için güç birliği: KATSO’dan Eren Alp’e hayırlı olsun ziyareti Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Bozan, Meclis Üyeleri ile birlikte yeniden Kars İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanlığına seçilen Eren Alp’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Gerçekleşen ziyarette, Kars’ın hayvancılık sektörünün mevcut durumu, üreticilerin beklentileri ve yeni dönemde hayata geçirilebilecek ortak projeler ele alındı. Samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmede, Kars’ın Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekilerek, sektörün gelişimi adına kurumlar arası iş birliğinin önemine vurgu yapıldı. Özellikle büyükbaş hayvancılık, süt üretimi, üretici destekleri ve kırsal kalkınma konularında atılabilecek ortak adımlar üzerine karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. KATSO Başkanı Kadir Bozan, Kars’ın tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyelinin daha etkin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, üreticilerin güçlendirilmesine yönelik projelerin önem taşıdığını ifade etti. Bozan, birlik ve beraberlik içerisinde yürütülecek çalışmaların hem üreticilere hem de bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi. Yeniden başkanlığa seçilerek güven tazeleyen Eren Alp ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Kars hayvancılığının gelişimi için tüm kurumlarla iş birliğine açık olduklarını söyledi. Alp, yeni dönemde üreticilerin sorunlarının çözümüne yönelik daha aktif çalışmalar gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Ziyaret sonunda KATSO heyeti, Eren Alp’e yeni görev döneminde başarı dileklerini ileterek nazik ev sahipliği dolayısıyla teşekkür etti. Görüşmenin, Kars’ın tarım ve hayvancılık alanındaki gelişimine katkı sağlayacak yeni projelerin hayata geçirilmesi açısından önemli bir adım olduğu değerlendirildi.
Kars Kars’ta koruyucu aile hizmeti için farkındalık toplantısı düzenlendi Kars Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından koruyucu aile hizmet modelinin tanıtılması ve toplumda farkındalık oluşturulması amacıyla Sarıkamış ilçesinde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen programda, çocukların aile ortamında büyümesinin önemine dikkat çekilirken koruyucu aile hizmetinin toplumsal dayanışmanın en güçlü örneklerinden biri olduğu vurgulandı. Toplantıya Kars Valisi Ziya Polat’ın eşi Pınar Filiz Polat, Vali Yardımcısı Şeyma Aktaş Semiz, Sarıkamış Kaymakamı Enis Aslantatar’ın eşi Sema Aslantatar ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Tosunoğlu katıldı. Programda protokol üyeleri, koruyucu aile sisteminin çocukların sevgi, güven ve şefkat ortamında yetişmesine sağladığı katkılara dikkat çekti. Uzman personeller tarafından yapılan sunumlarda koruyucu aile hizmet modelinin kapsamı, başvuru şartları, değerlendirme süreçleri ve ailelere sağlanan destekler hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verildi. Çocukların kurum bakımından ziyade aile ortamında büyümesinin sosyal, psikolojik ve duygusal gelişimleri açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi. Program kapsamında katılımcılar da merak ettikleri soruları uzmanlara yönelterek süreç hakkında bilgi aldı. Koruyucu aile olmanın yalnızca bir çocuğun hayatına dokunmak değil, aynı zamanda toplumsal sorumluluğun önemli bir parçası olduğu belirtildi. Yetkililer, koruyucu aile hizmet modeline yönelik farkındalık çalışmalarının ilerleyen süreçte farklı ilçelerde de devam edeceğini belirterek, daha fazla çocuğun sıcak bir aile ortamına kavuşmasının hedeflendiğini ifade etti.
Sakarya Bu sokaklar açık hava müzesi: Osmanlı’dan günümüze tanıklık eden miras Osmanlı’dan günümüze taşınan geleneksel mimari yapısıyla hem sinema sektörünün hem de tarih meraklılarının gözde mekanları arasında yer alan Sakarya’nın Taraklı ilçesi özgün sokak dokusu ve asırlık evleriyle ziyaretçilerini tarihi bir atmosferde ağırlıyor. Sakarya’nın güneyinde yer alan Taraklı’da, Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan 2 ve 3 katlı tarihi konaklar görenlerin ilgisini çekiyor. Doğal güzelliklerle bütünleşen bu yapılar, ilçeye karakteristik bir kimlik kazandırırken, geçmişin estetik anlayışını bugüne taşıyor. Sokak yapısı ve mimari bütünlüğü bozulmadığı için sit alanı olarak koruma altına alınan bölge, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline gelmiş durumda. Tarihi dokusunun yanı sıra Taraklı, küresel ölçekte de başarısını tescilledi. İlçe, 2021 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından düzenlenen ‘En İyi Turizm Kırsal Yerleşimleri ve Köyleri Girişimi’ çerçevesinde ödüle layık görüldü. Tarihi evleri ve korunan atmosferiyle Taraklı, Sakarya’nın turizm potansiyeline önemli katkı sunmaya devam ediyor. "Safranbolu’yu kuranlar Taraklılardır" Tarihi evler hakkında bilgi veren Alaattin Yılmaz, "Taraklı evleri sivil, Türk ve Osmanlı mimarisine göre yapılmış evlerdir ve konakların kendilerine göre hikayeleri de vardır. Eğer evler 3 katlıysa zemin katta evin hanımı günlük işleri yapar ve evlerin mahremiyetini korumak için büyük değil küçük pencereler vardır. Evin ikinci katı kışlık, üçüncü katı yazlık olarak kullanılır. Safranbolu evleri, Taraklı evleriyle benzer. Sebebi Safranbolu’yu kuranlar Taraklılardır. Safranbolu’nun eski ismi Medine-i Taraklıborlu’dur. Bazen insanlar köklerini bulmak için Taraklı’ya ziyarete de gelirler. Buradaki evler 150-200 yıllık evlerdi hatta 300 yıllık evler de bulunur. Ahşap evlerin özelliği restore edilirse nesilden nesle aktarılıyor ama beton evlerin özelliği 50-100 yıl kadardır" dedi.
Trabzon Bakan Bak: "Yüzme Bilmeyen Kalmasın projesi çerçevesinde bu zamana kadar yaklaşık 12 milyon insanımıza yüzme öğrettik" Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Yüzme Bilmeyen Kalmasın projesi çerçevesinde bu zamana kadar yaklaşık 12 milyon insanımıza, çocuğumuza, gencimize yüzme öğrettik. Hepimiz derelerde öğrendik ama esas havuzda öğrenmek çok daha başka. Havuzda hocalar eşliğinde stilini öğreniyorsunuz. Biz su ile kavga ediyorduk" dedi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Trabzon’un Akçaabat ilçesi Yaylacık Mahallesi’nde yapımı tamamlanan Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nun açılışına katıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan Bak, Türkiye’nin spor tesisleri devrimi yaşadığını belirterek, "Geldiğimizde sınırlı sayıda olan spor tesislerinin hepsini katlayarak her mahalleye, köye, ilçeye yayılmasını gerçekleştirdik. Türkiye’de şu anda tamamlanmış 780 tane yarı olimpik ve olimpik yüzme havuzu var. İnşaatı devam eden 100 tane havuz var. Yüzme Bilmeyen Kalmasın projesi çerçevesinde bu zamana kadar yaklaşık 12 milyon insanımıza, çocuğumuza, gencimize yüzme öğrettik. Hepimiz derelerde öğrendik ama esas havuzda öğrenmek çok daha başka. Havuzda hocalar eşliğinde stilini öğreniyorsunuz. Biz su ile kavga ediyorduk. Akçaabat yüzme havuzundan açıldığında beri 9 bin 800 kişi faydalanmış. Bir çocuğun yüzme bilmediği için boğularak hayatını kaybetmesinin karşılığı yok. O yüzden Cumhurbaşkanımız ’Gittiğiniz her yere spor tesisi yapacaksınız’ diye talimat verdi. Dijital bağımlılık, uyuşturucu, içki ve kumar gibi bağımlılıklarla mücadelenin önleyicisi spordur" ifadelerini kullandı. "Anadolu efsanesini oluşturan Trabzonspor çok kıymetli" Trabzon’un bir spor şehri olduğunu kaydeden Bakan Bak, "Trabzon’u tartışmaya gerek yok. Trabzon bir spor şehri. Neresinden bakarsanız bakın Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren ve daha öncesinde de sporla iç içe olmuş bir şehir. Trabzonspor gibi bir dünya markası var. Trabzonspor’u da tebrik ediyoruz. Anadolu efsanesini oluşturan Trabzonspor çok kıymetli. Çocukluğumuzda onları takip ederdik. Trabzonspor’un lige getirdiği renk, alt yapısından yetiştirdiği sporcular ve teknik adamların hepsinin farklı bir özelliği var. Trabzon hakikaten sporun başkenti" diye konuştu. "Toplumumuz obezite tehlikesi ile karşı karşıya" diyen Bakan Bak, "Çok hareket etmemiz lazım. Hareket etmeyen bir toplum sağlık sorunları yaşamaya başlıyor. Herkesi spor yapmaya ve hareket etmeye davet ediyoruz. Spora yapılan bir liralık yatırım, bize 5 lira olarak geri geliyor" şeklinde konuştu. "1 milyon yatak kapasitesine ulaştık" Öğrenci yurtlarında 1 milyon yatak kapasitesine ulaştıklarını dile getiren Bakan Bak, "Bu yıl üniversiteye başvuran öğrencilerden yüzde 99,6’sını yerleştirdik. 1 milyon yatak kapasitesine ulaştık. Cumhurbaşkanımız, ’Dışarıda hiçbir öğrenci kalmayacak, her çocuğumuza eğitimde barınma hakkını sağlayacaksınız’ diye talimat verdi. Öğrencilerimize sabah kahvaltısını ve akşam yemeğini ücretsiz veriyoruz. Sadece ayda bin TL sembolik ücret alıyoruz. Böyle bir yapı dünyada yok. Gençlerimizi diğer akımlardan uzak tutmak, devletin kanatları altında tutmak için böyle talimatı var" ifadelerini kullandı. Bakan Bak, Türkiye Yüzyılı’nın gençliğin yüzyılı olacağını vurgulayarak, "Şampiyon Trabzonspor’u tebrik ediyoruz" dedi. Konuşmaların ardından Bakan Bak’a Sebat Gençlik Spor’un forması hediye edildi. Kurdele kesiminin ardından Bakan Bak ve beraberindekiler açılışı yapılan yüzme havuzunda incelemelerde bulundu. Açılışa Bakan Bak’ın yanı sıra Trabzon Valisi Tahir Şahin, AK Parti Trabzon milletvekilleri, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, ilçe belediye başkanları, sporcular ve vatandaşlar katıldı.
Denizli Başkan Pütün, "Topuklu Yaylasının Beyağaç Belediyesi bünyesinden alındığı yönündeki paylaşımlar asılsızdır" Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, Topuklu Yaylası’nın şahsa devredildiği ve ücretli olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, sosyal medyada yayılan Topuklu Yaylası’nın belediyeden alındığı ve Muğla’nın Milas ilçesinde faaliyet gösteren bir otel bünyesine geçtiği yönündeki paylaşımlara ilişkin açıklama yaptı. Başkan Pütün, söz konusu iddiaların asılsız olduğunu belirterek, Topuklu Yaylası’nın 20 yıllığına Eskere Orman Şube Müdürlüğü tarafından Beyağaç Belediyesine kiralandığını ve işletmesinin halen belediye tarafından sürdürüldüğünü ifade etti. Yaylaya girişlerin ücretli olduğu yönündeki bilgilerin de doğru olmadığını vurgulayan Pütün, "Girişlerin 100 TL olduğu yönündeki bilgiler yanlıştır. Girişlerimiz şu anda ücretsizdir. Sadece Gökyüzü Şenliği zamanında ücretli yapıyoruz" dedi. Topuklu Yaylası’nın herhangi bir şahsa devredilmesinin söz konusu olmadığını kaydeden Başkan Pütün, yayla içerisinde bulunan restoranın ise belediyenin düzenleyeceği ihale ile kiraya verileceğini belirtti. Kiralamadaki amaçlarının bölgeyi yılın 12 ayı aktif hale getirmek olduğunu ifade eden Pütün, "Burayı kiralamamızdaki amaç, yılın 12 ayı burada misafir ağırlamak ve gelen misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alan oluşturmak" diye konuştu.