ASAYİŞ - 29 Temmuz 2025 Salı 22:15

Çankırı’daki orman yangını kısmen kontrol altına alındı

A
A
A
Çankırı’daki orman yangını kısmen kontrol altına alındı

Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşoşar, Çankırı’nın yapraklı ilçesinde çıkan orman yangının ilerleyişinin durduğunu belirterek, "Şu an itibarıyla kısmen kontrol altona aldık diyebiliriz. İlerleme tamamen durdu" dedi.


Olay, öğlen saatlerinde Çankırı’nın Yapraklı ilçesi Sarıkaya köyü mevkiinde meydana geldi. Yapraklı ilçesi ile Kastamonu’nun Tosya ilçesi sınırındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın ormanlık alan ı sardı. Yangını gören vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye, Ankara, Çankırı, Çorum ve Kastamonu’dan çok sayıda orman, itfaiye, il özel idaresi, AFAD, jandarma ve polis ekipleri sevk edildi. Bölgeye gelen ekipler, 7 yangın söndürme helikopterinin desteğiyle yangını söndürmek için çalışma başlattı. Bölgedeki köylerde yaşayan atandaşlar ise yangın söndürme çalışmalarına traktörlerinin arkasına bağladıkları tankerlerle destek verdi. Ekiplerin müdahalesiyle yangın kısmen kontrol altına alındı.



"İlerleme tamamen durdu"


Yangın bölgesinde çalışmalarla ilgili bilgi veren Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, yangının ilerlemesinin tamamen önlendiğini ifade etti. Ekiplerin ve vatandaşların özverisiyle yangının büyümeden kısmen kontrol altına alınabildiğini dile getiren Vali Taşolar, "İlk ihbarı saat 12.49 itibarıyla aldık ve 16 dakika içerisinde ilk müdahaleyi yapabildik. Son söyleceğimi ilk başta söyleyeyim. Şu an itibarıyla kısmen kontrol altona aldık diyebiliriz. İlerleme tamamen durdu. Yangının enerjisi düştü. Kastamonu ve Ankara Orman Bölge Müdürlüklerinin koordinasyonunda, saymakla bitiremeyeceğim kamu kuruluşlarının, belediyelerimizin, il özel idarelerimizin iş birliği, gayret ve özveri erisiyle şu anda yangını kısmen kontrol altına alabiliyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. Şu an itibarıyla araç anlamında 7 helikopter, 125 araç ve yaklaşık 600’e yakın personel olarak yangına müdahale etmeye devam ediyoruz. Ülkemizin son dönemde yaşamış olduğu bu hassasiyetten dolayı Çankırı ve Kastamonulu hemşehrtilerime de teşekkür etmek istiyorum. Bugün 100’ün üzerinde traktörün arkasında tankerle yangın söndürmeye gelen fvatanaşmrza, şapkasına su doldurup küçük örtü yangınını söndürmeye giden vatandaşlarımızı gördük. Başta vatandaşlarımız olmak üzere ateş savaşçılarımıza, tüm kamu kurumlarına teşekkür ediyorum. Kısmen kontrol altına aldık ama bizim için kıymetli bir gece var. İnşallah sabaha kadar, yangını tamamen kontrol altına almayı ümit ediyoruz" dedi.


Öte yandan, yanan ormanlık alan havadan görüntülendi.



Çankırı’daki orman yangını kısmen kontrol altına alındı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Anayasa Mahkemesinden sendikal haklar adına emsal karar Anayasa Mahkemesi, Türk Eğitim Sendikası’nın aldığı karar doğrultusunda Türk Eğitim-Sen üyesi bir öğretmenin öğle arası nöbet tutmaması nedeniyle hakkında verilen kınama cezasının sendika hakkını ihlal ettiğine hükmetti. Anayasa Mahkemesinin kararıyla, sendika kararına dayanılarak gerçekleştirilen toplu eylemlerin Anayasa’nın 51. maddesi kapsamında sendikal faaliyet olduğu ortaya konuldu. Karara konu olayda, tam gün eğitim yapan bir okulda görevli öğretmen, üyesi olduğu sendikanın aldığı karar doğrultusunda öğle arası nöbet görevini yerine getirmemiş, bu gerekçeyle hakkında disiplin soruşturması başlatılarak kınama cezası verilmişti. İlk derece ve bölge idare mahkemeleri cezayı hukuka uygun bulmuştu. Anayasa Mahkemesi ise bu yaklaşımı hak ihlali olarak değerlendirdi. Kararda; öğretmenlerin dinlenme, beslenme ve ibadet gibi temel insani ihtiyaçlarının göz ardı edilerek verilen kesintisiz nöbet görevinin, sendikal eylemin meşru gerekçesini oluşturduğu vurgulandı. Yüksek Mahkeme, disiplin cezasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığını belirterek, idarenin ve yargı mercilerinin sendika kararının gerekçelerini hiç değerlendirmeden cezaya dayanak yapmasının ölçülülük ilkesine aykırı olduğunu ifade etti. Konuya ilişkin Sendika tarafından yapılan açıklamada, "Bu karar, kamu çalışanlarının sendikal faaliyet kapsamında gerçekleştirdikleri toplu eylemler nedeniyle disiplin cezası ile karşı karşıya bırakılmalarının hukuka aykırı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Türk Eğitim-Sen’in, üyelerinin insan onuruna yakışır çalışma şartları ve sendikal haklarının korunması yönündeki mücadelesi, Anayasa Mahkemesi kararıyla bir kez daha haklı bulunmuştur" ifadeleri kullanıldı.
Bursa BEBKA Aralık ayı yönetim kurulu toplantısı Bursa’da yapıldı Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Aralık ayı Yönetim Kurulu Eskişehir Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aksoy başkanlığında, Bursa Valisi Erol Ayyıldız ev sahipliğinde BEBKA’nın Bursa Hizmet Binasında düzenlendi. Toplantıya, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Bilecik Valisi Faik Oktay Sözer, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ayşe Ünlüce, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Bilecik İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Kurtulmuş ve BEBKA Genel Sekreter Vekili Sabri Bayram katıldı. Toplantıda ilk olarak 2022 Yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı’nın kapanış raporu sunularak, program kapsamında yürütülen faaliyetler, sağlanan destekler ve bölgesel kalkınmaya katkıları Yönetim Kurulu üyeleriyle paylaşıldı. Ardından Türkiye’nin yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SoGreen) kapsamında BEBKA tarafından planlanan, 2026 yılı Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş (SoGreen) Geri Ödemeli Finansman Desteği Programı görüşülerek Yönetim Kurulu üyelerinin onayına sunuldu. KOBİ’lere yönelik olarak kurgulanan programın, bölgedeki yeşil dönüşüm ve sosyal kapsayıcılık odaklı yatırımların desteklenmesine katkı sağlaması hedeflendiği ifade edildi. Toplantıda ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Yerel Kalkınma Hamlesi Programı için 2025 yılında alınan başvurular ile 2026 yılı yatırım konuları görüşüldü. BEBKA Yönetim Kurulu, alınan kararların TR41 Bölgesi’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine, kurumsal etkinliğinin artırılmasına ve bölgesel önceliklerin hayata geçirilmesine katkı sağlayacağını vurguladı.