GÜNDEM - 03 Nisan 2025 Perşembe 18:58

Kansere yenik düşen üniversite öğrencisinin adının yaşatılacağı okulda sona gelindi

A
A
A
Kansere yenik düşen üniversite öğrencisinin adının yaşatılacağı okulda sona gelindi

Çorum’un Alaca ilçesinde, 2 sene önce kanserle olan yaşam mücadelesini kaybeden 19 yaşındaki Selin Şahin’in adını yaşatmak için babası tarafından yaptırılan okulda sona geldi. Okulda incelemelerde bulunan Vali Ali Çalgan, hayırsever aileye teşekkür etti.


2023 yılında 19 yaşındayken kansere yakalanan üniversite öğrencisi Selin Şahin eğitim hayatını tamamlayamadan yaşamını yitirmişti. Eğitim aşığı olan ve üniversite eğitimini tamamlayamayan Selin’in eğitim sevgisinden etkilenen ailesi, kızlarının adını yaptıracağı okulda yaşatacak. Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Yönetim Kurulu üyesi ve ABD Çorumlular Derneği başkanı olan baba Üzeyir Şahin tarafından memleketleri Çorum’un Alaca ilçesinde yapımı yamamlanan ortaokulda sona geldi. Selin Şahin’in isminin verileceği okul, 10 Nisan Perşembe günü düzenlenen törenle açılacak. Hayırsever iş adamı Üzeyir Şahin ve eşi Belma Şahin ile birlikte 16 sınıftan oluşan okulu gezen Çorum Valisi Ali Çalgan, çalışmaların son durumu hakkında yetkililerden bilgi aldı.



"çocuklarımız, güzel ve nezih bir ortamda, kaliteli bir şekilde eğitimlerini alacaklar"


2024 yılında temeli atılan Selin Şahin Ortaokulu’nun tamamlanarak eğitim-öğretime hazır hale geldiğini söyleyen Vali Ali Çalgan, "10 Nisan Perşembe günü, programı müsait olduğu takdirde Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Sayın Yusuf Tekin’in teşrifleriyle okulumuzun resmi açılışını yapmayı planlıyoruz. Her türlü donanıma sahip okulumuzun açılışıyla birlikte çocuklarımız, güzel ve nezih bir ortamda, kaliteli bir şekilde eğitimlerini alacaklar" dedi.


"Sevgili kızımız Selin Şahin’in anısına bu güzel eseri kazandıran, bu eserin oluşmasında her türlü maddi ve manevi katkıda bulunan hayırsever iş insanımız Üzeyir Şahin ve eşi Belma Şahin Hanımefendi’ye teşekkür ederim" ifadelerine yer veren Vali Çalgan, "Bu duyarlı davranışın diğer hayırseverlerimiz için de örnek teşkil etmesini temenni ediyorum. Okulumuzun ilçemize, ilimize ve eğitim hayatına hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.



"Tedavisi devam ederken hayatını kaybetti"


Kızının ölümünün kendilerini çok derinden etkilediğini söyleyen Şahin ise, "2 yıl önce tatilde otelden çıkıp Çorum’a gelmek için hazırlanırken Selin bir anda bayıldı. Hemen hastaneye götürdük. İzmir’de iki haftalık tedavisinin ardından başka bir hastaneye götürdük. Orada sürecin zor olduğu söylendi. Tedaviye cevap vermişti. Kendisini toparladı, sonra Amerika’ya döndük. Amerika’da 4 ay daha tedavi gördü. Tedavi sonrası Türkiye’ye gelmek istedi. Ülkemize döndükten sonra tedavisi devam ederken hayatını kaybetti" şeklinde konuştu.


Kızının adının bir eğitim kurumunda yaşamasını istediklerini belirten Şahin, "Vefatının ardından ne yapabiliriz diye düşünürken o dönemin Alaca Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu ile görüştük. Daha sonra birlikte dönemin Alaca Kaymakamı Hicabi Aytemür ile bir araya geldik. Kaymakamımız ilçedeki okulların fiziki yetersizliğinden bahsederek bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini ve gücümüz, imkanlarımız doğrultusunda Sakarya İlkokulu’nun yapılmasını talep etti. Daha sonra Vali Zülkif Dağlı ile görüştük. Bize büyük destek verdi ve yardımcı oldu. Sonra Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin ile görüştük. Bakan bey de bize yardımcı oldu, işin takipçisi oldu. Okul inşaatının başlangıcından bugüne kadar Bakanımız ve Valimiz süreci yakından takip ettiler. Sayın Bakanımız ve Valimize teşekkür ediyorum. Allah devletimize zeval vermesin" ifadelerini kullandı.



"Selin eğitim aşığıydı, adını en güzel şekilde yaşatacağız"


Kızı Selin’in eğitimi çok sevdiğini anlatan Şahin, "Selin eğitimi çok seviyordu. Kızım Amerika’da üniversiteyi kazanmış, kayıt işlemlerini yaptırmıştı ve üç gün sonra Türkiye’ye gelmiştik. Eğitim aşığı ve kitap aşığıydı. Onun adını en güzel şekilde yaşatmayı düşünüyoruz. Biz sadece buraya onun adını vermekle kalmayacağız, ömrümüz vefa ettiği müddetçe burada sosyal aktiviteler düzenleyeceğiz. Bina yapılır, ancak sonraki süreç için çaba sarf edeceğiz" dedi.


İncelemeler sırasında Vali Çalgan’a Alaca Kaymakamı Engin Tok, Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan ve Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Cihan Türkmen eşlik etti.



Kansere yenik düşen üniversite öğrencisinin adının yaşatılacağı okulda sona gelindi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın İl Sağlık Müdürülüğü’nden kamuoyu açıklaması Aydın İl Sağlık Müdürlüğü yaptığı kamuoyu bilgilendirmesi ile Şehir Hastanesi’ne konulan otomatların usulüne uygun ihale ile yerleştirildiğini belirterek, yerel bir internet haber sitesinde otomatların Ak Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’a seçim döneminde araç desteği sağlayan kişiye verildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada "Bazı internet sitelerinde Aydın Şehir Hastanesi yerleşkesinde bulunan ticari alanlara ilişkin gerçeği yansıtmayan haberlerin yer aldığı görülmüştür. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür. Aydın Şehir Hastanesi yerleşkesinde bulunan kantin alanlarına ilişkin süreç, Sağlık Bakanlığımızın uluslararası sağlık hizmetleri ve ticari faaliyetler alanında yetkilendirilmiş kuruluşu olan Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) tarafından yürütülmektedir. Öte yandan hastane yerleşkesinde bulunan otomat makinesi alanı, yürürlükteki mevzuat hükümleri doğrultusunda 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45. maddesi kapsamında açık ihale usulüyle kiraya verilmiştir. İhale süreci Türkiye’deki tüm isteklilerin katılımına açık şekilde yürütülmüş olup yapılan ihaleye 11 şirket katılmıştır. Süreç, Aydın İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ihale komisyonu tarafından mevzuata uygun ve şeffaf şekilde gerçekleştirilmiştir. Söz konusu ihale yalnızca otomat hizmetine ilişkin olup, bazı yayınlarda yer alan iddiaların aksine farklı bir kullanım alanını kapsamamaktadır. Gerçeği yansıtmayan söz konusu haberlerle ilgili gerekli hukuki süreç başlatılacaktır" ifadelerine yer verildi.
Antalya Op. Dr. Ali Emre Dalyan: "Glokom sessiz ilerler tedavi edilmezse körlüğe kadar gidebilir" Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Ali Emre Dalyan, glokom hastalığının tehlikesine dikkat çekerek, "Glokom uzun süre belirti vermeden ilerleyebilir, bu nedenle düzenli göz muayeneleri büyük önem taşır" dedi. Memorial Sağlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Ali Emre Dalyan, 11-17 Mart Dünya Glokom Haftası dolayısıyla glokom hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Glokomun göz içi basıncının yükselmesi sonucu görme sinirinin zarar görmesiyle ortaya çıkan kronik bir göz hastalığı olduğunu belirten Dalyan, hastalığın çoğu zaman belirti vermeden ilerlediğini söyledi. Dalyan, "Glokom uzun süre belirti vermeden ilerleyebilir. Bu nedenle düzenli göz muayeneleri büyük önem taşır" ifadelerini kullandı. Görme sinirini sessizce tahrip eden hastalık Glokomun görme sinirine zarar veren ciddi bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dalyan, "Görme siniri göz ile beyin arasındaki iletişimi sağlayan hayati bir yapıdır. Bu sinirde oluşan hasar geri döndürülemez. Hastalığın en tehlikeli yönü ise uzun süre belirti vermemesidir. Kişi görme alanı daralana kadar herhangi bir şikâyet hissetmeyebilir. Bu nedenle glokom ’sessiz hırsız’ olarak da bilinir" dedi. Risk altındaki kişiler daha dikkatli olmalı Glokomun her yaşta görülebileceğini ancak bazı gruplarda riskin daha yüksek olduğunu belirten Dalyan, özellikle ailesinde glokom bulunan kişilerin düzenli göz kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini ifade etti. Dalyan, "40 yaş üstü bireyler, ailesinde glokom bulunanlar, şeker hastaları, yüksek tansiyon hastaları, uzun süre kortizon kullananlar ile yüksek miyop veya hipermetropu olan kişiler risk grubunda yer alıyor" diye konuştu. Erken tanı hastalığın ilerlemesini durdurabilir Glokomda erken tanının büyük önem taşıdığını belirten Dalyan, "Kaybedilen görme duyusu geri getirilemez ancak erken tanı sayesinde hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Glokom tedavisinde temel hedef göz içi basıncını düşürerek görme kaybının önüne geçmektir. Tedavi seçenekleri arasında göz içi basıncını düşüren damlalar, lazer uygulamaları ve gerekli durumlarda cerrahi müdahaleler yer alır" şeklinde konuştu. Dalyan ayrıca hastaların düzenli kontrollerini aksatmaması gerektiğini vurgulayarak, göz basıncı ölçümü, görme alanı testi ve göz siniri tomografisi gibi tetkiklerle hastalığın takip edildiğini ve çoğu hastanın ömür boyu damla tedavisi kullandığını sözlerine ekledi.
Adana Adana’da Ramazan Bayramı öncesi marketlerde fiyat ve etiket denetimi yapıldı Adana’da Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, Ramazan Bayramı öncesi gıda ve market işletmelerine yönelik fiyat denetimi sıkılaştırdı. Ticaret İl Müdürü Hüseyin Gödelek, "Karşılaştığımız uyumsuzluklarda her bir ürün için 3 bin 973 TL idari para cezası uygulamaktayız" dedi. Ticaret Bakanlığı ekipleri, kafe, restoran, fırın ve marketlerde haksız fiyat artışları, raf fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki uyumsuzluklar ile aldatıcı ve yanıltıcı indirimlerden kaynaklanan tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla Ramazan Bayramı öncesi 81 ilde eş zamanlı fiyat ve etiket denetimi yaptı. Adana’daki denetimlere Ticaret İl Müdürü Hüseyin Gödelek de eşlik etti. "3 bin 973 TL idari para cezası" Seyhan ilçesi Atatürk Caddesi’nde yapılan market denetimi sırasında açıklamalarda bulunan Hüseyin Gödelek, bayram öncesi denetimlerin sıklaştırılacağını söyledi. Gödelek, "Bakanlığımızın talimatları çerçevesinde 81 ilde eş zamanlı olarak haksız fiyat artışı ve fiyat etiketleri konusundaki denetimlerimiz devam etmektedir. Yaptığımız denetimlerde raflarda fiyat etiketleri olup olmadığını kontrol ediyoruz. Etiket varsa raf ile kasa arasındaki uyumsuzluğu inceliyoruz. Karşılaştığımız uyumsuzluklarda her bir ürün için 3 bin 973 TL idari para cezası uygulamaktayız. 1 Ocak’tan itibaren bin 200 farklı firmada 610 bin ürünü denetledik. Arkadaşlarımız her gün sahada çalışarak özel günler öncesinde denetimleri sıklaştırmaktadır" dedi.