YEREL HABERLER - 17 Nisan 2012 Salı 17:55

DİYABET HASTALARINA TİYATRO TERAPİSİ

A
A
A
DİYABET HASTALARINA TİYATRO TERAPİSİ

Diyarbakır Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi`nde Diyabet Eğitim Hemşiresi olarak görev yapan Yeter Erbil, tiyatro ve güzel sanatlar başta olmak üzere, sosyal ve kültürel etkinliklerin, diyabet hastalarının tedavisinde büyük faydalar sağladığını söyledi.
Diyabetin tedavisinin uzun soluklu bir iş olduğunu, özen ve ihtimam gerektirdiğini belirten Diyabet Eğitim Hemşiresi Yeter Erbil, dünya genelinde 346 milyon, Türkiye`de ise yaklaşık 6. 5 milyon kişinin diyabetli olduğunun tespit edildiğini kaydetti. Bu rakamın yaklaşık 20 bininin diyabetli çocuk hastalardan oluştuğunu aktaran Erbil, "Diyabet kronik bir hastalık olup hayat boyu tedavi gerektirir. Diyabet daha çok erişkinlerin hastalığı olarak bilinmekle birlikte küçük yaşlardan itibaren çocuklarda da
görülür. Çocuklarda görülen diyabet kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun kalıcı eksikliğine bağlıdır. Bu nedenle diyabetli çocuklar tanı aldıkları günden itibaren, yaşamları boyunca günde 4 kez kan şekerlerini ölçmek ve buna göre insülin enjeksiyonu yapmak zorundadır. Diyabetli çocukların uzun dönemli izleminde ve sağlıklı yaşam sürmelerinde diyabet eğitimi en önemli etkiye sahiptir. Diyabetli çocukların, doktor, diyabet eğitim hemşiresi, diyetisyen ve psikologdan oluşan deneyimli bir ekip
tarafından takip edilmesi önemlidir. Hem bölgedeki çocukların eğitim ve bakımına katkıda bulunmak hem de bölgedeki yetkililerin dikkatini Tip I diyabetlilerin sorunlarına çekmek ve aynı zamanda tedavi süresi boyunca onlara moral motivasyon sağlamak Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak muhtelif sosyal aktiviteler düzenliyoruz" dedi. Sadece tıbbi anlamda değil, aynı zamanda moral ve motivasyon sağlama açısından bir dizi çalışma yürüttüklerini aktaran Erbil şunları söyledi:
"Özellikle diyabetli çocukların diyabet yönetimi ve metabolik kontrolün başarısında aile, arkadaş ve okul desteğinin yanı sıra, tecrübeli diyabetlilerin deneyimlerinden yararlanmanın da etkili olduğu bilinmektedir. Sosyal destek alan diyabetli adölesanlarda, hem stresle baş etme, hem de kronik hastalıklara adaptasyon zorluğunun daha az olduğu, diyabet yönetimi ve hastalığa uyum sağlamanın arttığı, tedaviye bağlı oluşan güçlüklerle daha kolay baş edildiği saptanmıştır. Devlet Tiyatrosu`nda sergilenen
`Bugün git yarın gel` adlı oyunu, Tip I Diyabetlilerle birlikte izledik. Biz diyabet eğitim hemşireleri, diyabetlilerin diyabetle sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için sosyal hayat içinde birer birey olarak var olmalarını sağlayarak, diğer diyabetlilerle tanışarak akran desteğinden yararlanmalarını temin etmek, diyabetlinin moral ve motivasyonunu yükseltip, daha iyi bir kan şekeri regülasyonu sağlayarak, özgüveni arttırmayı amaçlıyoruz."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Akdeniz’in balıkçıları, ekmek teknelerini bakıma aldı Akdeniz’de av sezonunun kapanmasıyla Mersinli balıkçılar, ekmek teknelerini bakıma aldı. Karaya çekilen teknelerde önce kalafat, tamir, macun ve boya işlemleri yapılıyor, ardından tekrar deniz indirilen teknelerin makine ile ağ bakımlarına geçiliyor. 321 kilometre Akdeniz’e kıyısı olan Mersin’de balıkçılık önemli bir ekonomik gelir sağlıyor. Mersin’in genelinde birçok balıkçı, ekmeklerini kazandığı teknelerini 15 Nisan’da başlayan av yasağı nedeniyle barınaklara çekti. Bir aylık dinlenmenin ardından kıyıya çekilen tekneler bu kez karaya çekilip bakıma alındı. Karaya çekilen teknelerin önce kalafat, tamir, macun ve boya işlemleri yapılıyor. Bu işlemlerden geçen tekneler tekrardan denize indirilerek makine takımları takılıyor. 15 Eylül’de açılacak olan av sezonundan bir ay önce ise balıkçıların ağ takımı ve bakımına geçeceği belirtildi. Erdemli Balıkçı Barınağında da balıkçıların yanı sıra denizde diğer işlerde kullanılan teknelerin de bakımları gerçekleştiriliyor. "Tekne tamamen aktif olduktan sonra ağ bakımına geçiliyor" Şu anda bakımı yapılan bir tekneyi denize indirdiklerini belirten Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Berkay Bilgiç, "1 ay önce de karaya çekmiştik. Tekne sahibi bakımını bitirdi, biz de tekrar denize indiriyoruz" dedi. Sezon kapalı olduğu için tekne bakımlarının yapıldığına değinen Bilgiç, "Deniz indikten sonra toparlanması var. Çalışması, motorların, vincin aktif olması var. Tekne tamamen aktif olduktan sonra da ağ bakımlarına geçiliyor" diye konuştu. Karada yapılan bakımlarla ilgili bilgi veren Bilgiç, özellikle boya ve pervane bakımlarına dikkat edildiğini söyledi. Teknelerinin bakıma alındığını aktaran Makine Mühendisi Kadir Sağlam ise, "Bu dönemde hem balıkçıların hem de bizlerin teknelerinin bakımını yapıp indiriyoruz. Şu anda bizim teknemizin kaynak işleri vardı bitti, astarı atılıyor ardından boya yapılacak, sonra da denize çıkaracağız" şeklinde konuştu.
İstanbul Sultanbeyli’de yeni evli çifte hırsızlık şoku: 700 bin TL’lik takılarını çaldılar Sultanbeyli’de kimliği belirsiz 3 şahıs 10 günlük evli Bayraktar çiftinin 700 Bin TL’lik düğün takılarını çaldı. Hırsızların binaya giriş ve çıkışları güvenlik kamerasına yansıdı. Olay geçtiğimiz günlerde Sultanbeyli’de Necip Fazıl Mahallesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre 10 günlük evli Bayraktar çiftinin düğündeki takılan takıları kimliği belirsiz 3 şahıs tarafından 22 dakikada çalındı. Altınları kısa sürede çalan hırsızlar kapıyı da 3 kez kilitleyerek evden uzaklaştı. Altınlarının çalındığını fark eden Bayraktar çifti hayatlarının şokunu yaşadı. Polise şikayetle bulunan yeni evli çift altınlarının bulunması için yetkililerden yardım bekliyor. “22 dakikada binadan altınlarla ayrılıyorlar” Olay sonrası konuşan ev sahibi Ömer Kazım Bayraktar, “20 Nisan’da evlendik 2 Mayıs’ta evimize 3 tane bayan hırsızın girdiğini fark ettik. 22 dakika gibi kısa bir sürede yaklaşık 700 bin TL’lik düğünde takılan ziynet eşyamız çalındı. Kapıda zorlama yok, maymuncuk yardımıyla açıldığını düşünüyoruz. Görüntüler sonrası 3’üncü günde kimlikleri tespit edip edildi. Bu gün 19’uncu gün henüz bir gelişme olmadı. Balayına yazın gitmeyi düşünüyorduk. Altınlarımız ile planımız vardı. Düğün borçlarını kapatarak kalanı ile yatırım yapacaktık. Sonuç bekliyoruz” diye konuştu.
Mersin Akdeniz’in balıkçıları, ekmek teknelerini bakıma aldı Akdeniz’de av sezonunun kapanmasıyla Mersinli balıkçılar, ekmek teknelerini bakıma aldı. Karaya çekilen tekneler de önce kalafat, tamir, macun ve boya işlemleri yapılıyor ardından tekrar deniz indirilip makine ile ağ bakımlarına geçiliyor. 321 kilometrelik Akdeniz’e olan kıyısı olan Mersin’de de balıkçılık önemli bir ekonomik gelir sağlıyor. Mersin’in genelinde bir çok balıkçı, ekmeklerini kazandığı teknelerini 15 Nisan’da başlayan av yasağı nedeniyle barınaklara çekti. Bir aylık dinlenmenin ardından kıyıya çekilen tekneler bu kez karaya çekilip bakıma alınmaya başladı. Karaya çekilen teknelerin önce kalafat, tamir, macun ve boya işlemleri yapılıyor. Bu işlemlerden geçen tekneler tekrardan denize indirilerek makine takımları takılıyor. 15 Eylül’de açılacak olan av sezonundan bir ay önce ise balıkçıların ağ takımı ve bakımına geçeceği belirtildi. Erdemli Balıkçı Barınağında da balıkçıların yanı sıra denizde diğer işlerde kullanılan teknelerinde bakımları gerçekleştiriliyor. "Tekne tamamen aktif olduktan sonra ağ bakımına geçiliyor" Şuanda bakımı yapılan bir tekneyi denize indirdiklerini belirten Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Berkay Bilgiç,"1 ay önce de karaya çekmiştik. Tekne sahibi bakımını bitirdi, bizde tekrar denize indiriyoruz" dedi. Sezon kapalı olduğu için tekne bakımlarının yapıldığına değinen Bilgiç," Deniz indikten sonra toparlanması var. Çalışması, motorların, vincin aktif olması var. Tekne tamamen aktif olduktan sonra da ağ bakımlarına geçiliyor" diye konuştu. Karada yapılan bakımlarla ilgili bilgi veren Bilgiç özellikle boya ve pervana bakımlarına dikkat edildiğini söyledi. Teknelerinin bakıma alındığını aktaran Makine Mühendisi Kadir Sağlam ise" Bu dönemde hem balıkçıların hem de bizlerin teknelerinin bakımın yapıp indiriyoruz. Şuanda bizimi teknemizin kaynak işleri vardı bitti, astarı atılıyor ardından boya yapılacak sonra da denize çıkaracağız" şeklinde konuştu.
Bursa Bursa’da ambulanslara yazılan radar cezalar iptal oldu Bursa’da hayat kurtarmak için olaylara giderken hız yapan 112 acil servis ambulanslarına hız koridorlarında yazılan radar cezaları haberin medyada yer almasının ardından iptal edilmeye başlandı. Bursa Valiliği, Emniyet Müdürlüğü’ne Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan başvurular sonrası tüm ihlal cezalarının istisnasız iptal edildiğini açıkladı. Karayollarında hız sebebiyle meydana gelen kazaların azaltılması için Bursa Emniyet Müdürlüğü, yeni uygulamada ‘hız koridoru” oluşturularak 70 kilometre hızı geçen araçlara ceza işlem uyguluyor. Fakat geçtiğimiz günlerde 112 ambulanslarının sürücülerine cezai işlem uygulandı. Ceza makbuzlarını gören sağlık ekipleri hız sınırına uymak zorunda kalınca vakalara da ulaşma süresi uzamış oldu. Sağlık ekipleri, vakalara da geç kalınca hasta yakınlarının tepkisine maruz kalıyorlar. İnegöl Devlet Hastanesi’nden Bursa’daki hastanelere sağlık durumu kritik olan hastaların sevki sırasında da hız sınırına uyulmak zorunda kalınca, bu uygulama adeta hastaların canını hiçe sayıyor. Son bir hafta içerisinde ambulans sürücülerine onlarca hız sınırı cezası kesilirken, Bursa Valiliği ambulanslara yazılan cezaların iptal edileceğini duyurdu. İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Karayollarında meydana gelen hızdan kaynaklı kazaların azaltılması, trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla plaka tanımlama sistemi üzerinden hız koridorları oluşturulmuştur. Hız koridorundan geçen ve görev dışı ihlali tespit olunan tüm resmi araçlar hakkında cezai işlem uygulanmaktadır. Hız koridoru ihlali gerçekleştiren ve vaka taşıyan veya vakaya giden ambulanslar hakkında işlem uygulanmamakta olup; cezai işlem düzenlenen ambulanslarla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vaka bildirimi ile müdürlüğümüze iletilen tüm ihlal cezaları istisnasız iptal edilmektedir. Bu yolda beraberiz, trafik kuralları hepimiz için” ifadesi kullanıldı.