GENEL - 16 Kasım 2018 Cuma 11:04

Bu kafede oyun oynamak yasak tiyatro gösterimi serbest

A
A
A
Bu kafede oyun oynamak yasak tiyatro gösterimi serbest

İstanbul’da oyunculuk eğitimi alan bir kişi, Diyarbakır’da kafe açmaya karar verdi.

İstanbul’da oyunculuk eğitimi alan bir kişi, Diyarbakır’da kafe açmaya karar verdi. Arkadaşlarının da yönlendirmesi ile kafenin bir bölümünü sahneye çeviren genç girişimci, mekanda oyun oynatmak yerine müşterilerin de oyuna katıldığı doğaçlama tiyatro gösterimi sunmaya başladı.


Diyarbakırlı Velat Araz, İstanbul’da ünlü oyuncular Müjdat Gezen ve Ayla Algan’dan oyunculuk eğitimi aldı. Bir süre İstanbul’da çeşitli oyunlarda rol alan Araz, daha sonra Diyarbakır’ın yolunu tuttu. Burada ilk zamanlarda tiyatro toplulukları ile bir araya gelen Araz, ardından kafe açıp işletmeye karar verdi. Arkadaşlarının da yönlendirmesi ile kafenin bir bölümünü sahneye çeviren ve işletmesine de “Sahne” ismini veren Araz, dekorlarını da tiyatro girişlerine benzetti. Tiyatrocu arkadaşlarından kendilerine destek olmalarını isteyen Araz, kafelerinde tavla ve okey gibi oyunlar oynatmak yerine müşterilerin de dahil olacağı tiyatro gösterimleri sunmaya başladı. Ele aldığı kadına şiddet temaları nedeni ile müşterilerden tam not alan kafe, her hafta cuma günü izleyicileri ile buluşmaya devam ediyor.



“Vatandaşları okey oynamaktansa tiyatroya bekliyoruz”


Yaptığı çalışma ile ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan kafe işletmecisi Velat Araz, Müjdat Gezen ve Ayla Algan’dan oyunculuk eğitimi aldığını söyledi. Oyunculuk eğitimlerinin ardından Diyarbakır’a geldiğini belirten Araz, kafelerde oyun oynamaktan sıkılan bir kesim haline geldiklerini ve bunu değiştirmeye karar verdiklerini dile getirdi. Diyarbakır’da farklı bir konuya değinmek istediğini aktaran Araz, şöyle devam etti:


“Diyarbakır’da tiyatro kültürünü daha farklı bir şekilde yansıtmak istedim. Her hafta cuma günü doğaçlama oyunlarımız var. Kafemize gelen müşterilerimizi de seyirciyi de oyunlarımıza bir şekilde dahil etmeye çalışıyoruz. Bu şekilde farklı bir yöntem kullanarak ilerlemeyi düşünüyoruz. Konularımızda genellikle kadına yönelik şiddet olaylarını gündeme getirmeye çalışıyoruz. Çünkü şehrimizde bu tabuları da yıkmak istiyoruz aslında. Oyuncular üniversiteden arkadaşlarımız, Diyarbakır’da bu işi yapmak isteyenlerle beraber ilerlemeye çalışıyoruz. Oyuncular olarak müşterileri de oyunlara dahil etmemiz, hem onlar için hem de bizim için ayrı keyif oluyor. Çok olumlu tepkiler alıyoruz. Yeniyiz, yaklaşık 3 aydır bu yöntemle ilerliyoruz. Diyarbakır seyircilerinin genellikle kafeye gidip okey tavla oynamaktansa tiyatro oyunlarına bekliyoruz.”


Seyircilerden Şehriban Altuntaş da, kendisinin de bir tiyatro topluluğu üyesi olduğunu ve hocalarının sayesinde bu kafe ile tanıştığını söyledi. Altuntaş, “Arkadaşlarımız doğaçlama gösterisi yapıyor, onu seyrediyoruz, güzel ilerliyor. Sanatı bir kafede kullanmak çok iyi bir fikir, zaten burası sahne kafe, tiyatro ile iç içe olan bir kafe bu nedenle burada olmak çok güzel bizim için” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt İdrar yanması şikayetiyle geldi geyik boynuzu taşı ameliyatı oldu Siirt’e idrar yanması şikayetiyle hastaneye gelen Fatih Aslan’da çıkan geyik boynuzu taşı 1 buçuk saatte temizlendi. Siirt’te 34 yaşındaki Fatih Aslan, ateş, üşüme ve idrar yaparken yanma şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Yapılan muayene ve testlerin ardından piyelonefrit (böbrek iltihabı) tanısı konuldu ve enfeksiyon tedavisi tamamlandı. Üroloji uzmanı doktor Miraç Ataman, gerçekleştirilen operasyon, hem tıbbi açıdan hem de toplumsal sağlık açısından önemli bir başarı olduğunu söyledi. Ataman, "34 yaşındaki erkek hastamız, ateş, üşüme ve idrar yaparken yanma şikayetleri ile acil servise başvurdu. Yapılan değerlendirme sonucunda piyelonefrit (böbrek iltihabı) tanısı konuldu ve yatış yapılarak enfeksiyon tedavisi başarıyla tamamlandı. Tanı sürecinde yapılan Bilgisayarlı Tomografi (BT) görüntülemesinde böbreğin tamamını kaplayan, sert yapıda(950-1450 HU), literatürde staghorn olarak adlandırılan ve halk arasında ‘ geyik boynuzu taşı ’ diye bilinen büyük taş saptandı. Staghorn taşlar böbreğin tüm boşluklarını doldurup, tekrarlayan enfeksiyonlara ve uzun vadede böbrek fonksiyon kaybına yol açabildiğinden tedavisi hayati önem taşımaktadır. Biz de bu vakamızda, Perkütan Nefrolitotomi (PCNL) yöntemiyle böbreğe küçük bir cilt kesisi üzerinden girerek endoskopik cihazlarla taşları parçalayıp çıkardık. PCNL, özellikle çapı 2 cm’den büyük ve kompleks taşlarda altın standart kabul edilmektedir. Normalde staghorn taşların temizlenmesi uzun süren ve çoğu zaman birden fazla seans gerektiren zorlu bir süreçtir. Modern altyapısı sayesinde, ciltten tek giriş yolu açılarak yaklaşık 1,5 saatlik bir seansta böbreğin tüm taş yükü başarıyla temizlendi" dedi. Hasta Fatih Aslan, hastaneye idrar ağrısıyla geldiğini belirterek, "Böbrekte ciddi bir taş olduğu ve bu taşla doktor ilgilendi Allah razı olsun. Böyle bir taşın en az 3 ameliyatla alınacağı söylenildi. Tek seansta hallolması epey mutlu etti" diye konuştu.
Balıkesir Balıkesir’de üniversiteli gençler çevreci projede görev aldı Edremit ilçesinde üç yıl önce hayata geçirilen Kazdağları Bal Ormanı projesine çok sayıda kişi ve kurum destek oluyor. Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Meslek Yüksekokulunda İş-Kur Gençlik Programında istihdam edilen 30 öğrenci de Bal Ormanında kestaneler ile ağaç fidanlarını toprakla buluşturdu. Burhaniye Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı İlhan Deveci’nin öncülüğünde Bal Ormanında 26 kilo kestaneyi toprakla buluşturan ve 40 fidanı diken öğrenciler mutluluk yaşadı. Burhaniye Meslek Okulu Müdür Yardımcı İlhan Deveci, bu güne kadar 40 bin fidanın toprakla buluşturulduğunu kaydederken hedefin 120 bin olduğunu söyledi. Projede görev alan öğrencilere teşekkür eden Müdür Yardımcısı İlhan Deveci, "Burhaniye Meslek Yüksekokulu olarak 30 öğrencimizi İş-Kur kapsamında istihdam ediyoruz. Bu Bakanlığımızın gençlere dönük bir projesi. Öğrencilerimiz toplumsal faaliyetlerde görev alıyorlar. Ülkelerine katkı sağlamak için caba sarf ediyorlar. Bu gün de onlarla burada kestaneleri toprakla buluşturduk. Fidanları diktik. Bal ormanı ve Balköy projesine katkıda bulundular. Onları iş hayatına hazırlıyoruz. Onu yaparken de sosyal sorumluluk projelerde önemli faaliyetlerde bulunuyorlar. Öğrencilerime teşekkür ediyorum" dedi. Projeye katılan öğrencilerden Elanur Zariç de, "Bu gün Bal ormanına fidan dikmek için geldik. Kestane tohumlarını toprakla buluşturduk. Fidanlarımızı diktik. Öğretmenlerimizin desteği ile ormanımıza katkıda bulunduk" İrem Çelik ise, "İş-Kur Gençlik programından geliyoruz. Ormanımıza katkıda bulunmak istedik. Şu an fidanlarımızı diktik. Kestane tohumlarını da toprakla buluşturduk" dedi. Esma Yılmaz da, "Burhaniye Meslek Yüksekokulundan geliyoruz. Biz İş-Kurda çalışıyoruz. Harçlığımızı kazanıyoruz. Bu gün arkadaşlarımızla birlikte buraya fidan dikmeye geldik. Kestanelerimizi ektik. Çok mutluyuz. Hocalarımızada çok teşekkür ediyoruz" dedi.