YEREL HABERLER - 30 Nisan 2012 Pazartesi 15:32

TASARIM ÖОRENCİLERİ HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ

A
A
A
TASARIM ÖОRENCİLERİ HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ

Düzce Üniversitesi Gölyaka Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarım bölümü öğrencileri yıl boyunca hazırladıkları tasarımlarını sergiledi.
Düzce Belediyesi Sergi Salonu`nda düzenlenen sergide, Düzce Üniversitesi Gölyaka Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarım Programı öğrencilerinin çalışmalarından oluşan yılsonu Sergisinde öğrenciler hünerlerini sergiledi.
Serginin açılışını Düzce Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Tanyel, Gölyaka Meslek Yüksek okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necmi Aksoy ve davetliler katıldı. Sergi 2 Mayıs tarihine kadar açık kalacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas 93 yaşında anne 60 yıldır engelli çocuklarına bebek gibi bakıyor Kendisi bakıma muhtaç anne neredeyse ömrünün tamamını engelli 2 oğluna adadı, ilerleyen yaşına rağmen gelininin de yardımıyla biri 60 yaşındaki iki oğlunun beslenmesinden temizliğine tüm ihtiyaçlarını gideriyor. Sivas’ın Doğanşar ilçesine bağlı Çatpınar köyünde yaşayan 93 yaşındaki Gülsüm Karamuk’un doğuştan engelli olan 60 yaşındaki İsmail ve 53 yaşındaki Naci isimli oğulları konuşamıyor, yürüyemiyor ve akli dengeleri yerinde değil. Yaşamın zorluklarına rağmen yıllardır engelli evlatlarına sevgiyle bakan Gülsüm nine Evlatlarıyla birlikte mücadele etmekten hiç vazgeçmeyip, engelli evlatlarına her gün sevgi ve şefkatle bakarak gelininin de destekleriyle onların tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Evlatlarını bırakıp gidenler diğer dünyada cezalarını çekerler diyen Gülsüm nine; “İnsanın evladını bırakabilme gibi bir imkânı seçeneği olamaz. İnsan ciğerini bırakamaz. Evlatlar annelerin bir parçasıdır” dedi. “60 yıl baktım halen de bakmaya devam ediyorum” Engeli oğullarına kendisinin baktığını ama artık yaşlandığı için kendisine gelininin ve kızının da destek olduğunu belirten Gülsüm anne; “Çocuklarım anadan doğma böyleler. Diğer oğlum geceleri döndürüyor yatırıp kaldırmaya yardımcı oluyor. Ben hep yanlarında duruyorum. Artık ben de zorlanıyorum gözlerim görmüyor. Ellerimden dökülüyor bazı şeyler. Doğdukları günden beri böyleler. O günden bugüne kadar 60 yıl baktım halen de bakmaya devam ediyorum. Büyüttüm ama büyütürken de çok zorluklar çektim. Hayvanlarımız vardı onlara bakardık. Çift sürerdik hem o işleri yapardım hem çocuklarıma bakardım. Mecbur bırakıp giderdim dağda hayvanlarımı otlatırdım. Yanlarına birer parça ekmek bırakırdım giderdim. Gelene kadar da sürekli düşünürdüm. Bu yaşananların hepsi Allah’tan. Hiçbir şey diyemem, her şeye şükür hamd olsun” şeklinde konuştu.
Düzce Torymus Sinensisler bal üretim ormanlarına bırakıldı DÜZCE(İHA) – Bolu ve Bursa’da orman zararlılarıyla mücadele laboratuvarlarında üretilen Gal Arızı zararlısına karşı Düzce’de bal üretim ormanlarına 3 bin adet Torymus Sinensisler salındı. Kestane Gal Arısı zararlısı ilk olarak 2021 yılında Düzce ormanlarında görülmeye başladı. Bölgesel yayılım gösteren Gal Arısıyla biyolojik mücadele çalışmalarında, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan laboratuvarda son iki yıldır Gal Arısının yırtıcısı olan “Torymus Sinensis" türünün üretimi başlatıldı. Kestane ağaçlarında gal denilen şişkinlikler oluşturmak suretiyle, ağaçlarda meyve oluşumunu ve beraberinde arıcılık faaliyetlerini de olumsuz etkileyerek bölge için ayrı önemi olan kestane balı üretimini engelleyen bu zararlı böcek türüyle ilgili, hava durumuna bağlı olarak ağaçların üzerindeki Gal’lere Torymus Sinensis denen yırtıcı bırakılması yöntemiyle mücadele çalışmalarına 2024 yılında da devam edildi. Laboratuvar ortamında üretilen Torymus Sinensis’ler Gal’lerin içinde bulunan zararlıyı ve larvalarını yiyerek zararlı böcek popülasyonunun yok olmasının sağlaması hedeflendi. Bu dahilde Bolu ve Bursa Orman Zararlılarıyla Mücadele laboratuvarlarında üretilen 3 bin adet Torymus Sinensis Vali Selçuk Aslan’ın katılımıyla Fındıklı Aksu köyünde bulunan Düzce Bal Üretim ormanına bırakıldı. Düzce Orman İşletme Müdürlüğünce bölge mıntıkasında kalan kestane ormanlarına Kestane Gal Arısı ile mücadele dahilinde laboratuvarda üretilen böceklerle aralıklı olarak yeni salımlar yapılmaya devam edileceği belirtildi.
Düzce İkinci kez bakanlıktan destek aldı Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Arş. Gör. Korhan Topcu kısa film projesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek almaya hak kazandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından sinema destekleme kurulu kararı açıklandı. 171 projenin başvurduğu Bakanlık desteğine 28 kısa film hak kazandı. Düzce Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Arş. Gör. Korhan Topcu’nun “Zımbırtı” isimli kısa film projesi, Bakanlık desteğine layık görülen projeler arasında yer alma başarısı gösterdi. Korhan Topcu çekimlerini Düzce’de gerçekleştirdiği bir önceki kısa filmi “Gözlerin” ile de 2022 yılında hem Bakanlık desteği hem de TRT Sinema desteği kazanmış; film, birçok festivale seçilme başarısı göstermiş, ödüller kazanmıştı. Topcu, yeni projesi “Zımbırtı” ile ikinci kez Bakanlık desteği kazanmış olmanın mutluluk verici olduğunu dile getirirken, başta TRT olmak üzere çeşitli film destekleme fonlarına katılarak film için gerekli bütçeyi bir araya getirmeyi planladıklarını belirtti. Topcu, “Zımbırtı” isimli kara mizah türündeki projenin; teknolojik yeniliklere meraklı bir şantiye işçisinin, bir gün şantiyeye kendisiyle aynı işi yapabilecek ve güneş enerjisiyle çalışan bir robot getirilmesi üzerine yaşayacağı ikilemi merkeze aldığını dile getiriyor. Filmin; teknoloji, üretim ve tüketim arasında ideal bir çakışmadan yola çıktığına değinen Topcu, hayatın önemli bir parçası haline gelen teknolojik gelişmelerin, insan ilişkilerini etkileme sürecini anlattığını sözlerine ekledi.