EKONOMİ - 09 Mayıs 2022 Pazartesi 16:17

Çiftçilerin ’beyaz altın’ mesaisi başladı

A
A
A
Çiftçilerin ’beyaz altın’ mesaisi başladı

Türkiye’nin çeltik ihtiyacının neredeyse yarısını karşılayan Trakya’da çeltik üreticilerinin mesaisi başladı.

Türkiye’nin çeltik ihtiyacının neredeyse yarısını karşılayan Trakya’da çeltik üreticilerinin mesaisi başladı.


Edirne’deki çeltik arazilerinde ürünün suyu eşit alması için tarlalar lazerle düzenleniyor. Yüksek verimlilik için "çeltik tavası" da denilen tarlalar lazerli ekipmanla düzleştiriliyor. Tavalar ardından su ile doldurulup, tohum toprakla buluşturulacak.


Üyüklütatar köyü çeltik üreticilerinden Özcan Çetin, "Yaklaşık 20 günden beri çeltik yerlerinin hazırlığını yapıyoruz. Şu anda tesviye aşamasını yapıyoruz. Bundan sonra ilacımızı atıp, su verip ekime hazır hale getireceğiz. En son teknolojilerden olan lazer yöntemini kullanıyoruz. Lazer tesviye dediğimiz alet toprağa tava dediğimiz yerleri eşit hale getirip, suyun her tarafta aynı derinlikte olmasını sağlayan bir alet. Bu alet sayesinde hem verim hem de kalite artıyor. Eskiden göz kararı yapıyorduk. Bu makine olduğu için şimdi daha hassas oluyor, otomatik olarak kendi düzlemesini yapıyor" dedi.


Yaklaşık 250 dekar alanda ekim yaptığını belirten Çetin, maliyetler arttıkça bu işte çalışacak insan da bulamadıklarını aktardı. Lazer tesviye ve ilaçlama yaptıklarını söyleyen Çetin, hazır olan yerlerde ise sulama ve ekime başladıklarını ifade etti.


Çeltik ekiminin zorluklarından bahseden tarım işçisi Sercan Çınar ise, çeltik ekiminin oldukça yorucu olduğunu ifade etti. Ekime başlamadan önce hazırladıklarını söyleyen çeltik üreticisi Mümin Tüfekçi, bu yıl artan girdi maliyetleri karşısında biraz zorlanacaklarını aktardı. İlaçlama yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Tüfekçi, toprağa zarar vermeyecek şekilde sıvı ilaçlar kullandıklarını ve ilaçlamayı insan gücü kullanmadan traktörlerle yaptıklarını dile getirdi.


İlk olarak yerlerin sürülmesi ile başlayan çeltik mesaisi, lazer tesviye, ilaçlama, gübrelemenin ardından ekimle devam ediyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tarlalarda hazırlıkların tamamlanmasının ardından kısa süre içerisinde çeltik ekimine geçilecek. Nisan ve mayıs aylarında tarlaların sürülmesi, sulama ve ekim ile başlayan zorlu mesai eylül ayına kadar devam edecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Tezgah başına geçen Başkan Yetişkin, gençlere patlamış mısır dağıttı Efeler Belediyesi tarafından düzenlenen Gençlik Şenliği’nde gençlerle bir araya gelen Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, tezgah başına geçerek gençlere patlamış dağıttı. Efeler Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Umurlu Mahallesi’nde Gençlik Şenliği düzenledi. Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin’in de katıldığı şenlik, 7’den 70’e her yaştan vatandaşın yoğun ilgisiyle adeta bir halk buluşmasına döndü. Gençler, çocuklar ve aileleri birbirinden renkli etkinliklerle doyasıya eğlendi. Çocuklar ve gençler için oyun parkurları, yüz boyama etkinlikleri, palyaço gösterilerinin yer aldığı programda Efeler Belediyesi Kent Orkestrası da şarkı ve marşlarla katılımcılara coşku dolu bir gün yaşattı. Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, Gençlik Şenliği’nde bir araya geldiği vatandaşlarla samimi sohbetler gerçekleştirip bol bol fotoğraf çektirdi. Şenlikte yer alan patlamış mısır tezgahının da başına geçen Başkan Yetişkin, gençlere patlamış mısır dağıttı. Umurlu mahalle halkı ile etkinliğe katılan vatandaşlar, kendilerini böyle bir organizasyonla buluşturan Başkan Yetişkin’e ve çalışma arkadaşlarına teşekkür etti. "Atatürk’ün ışığından asla ayrılmayacağız" Tüm vatandaşların 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlayan Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin; “Umurlu’da ilk kez böyle bir program düzenliyoruz. Bundan sonra da bu tür etkinliklerimize sıklıkla devam edeceğiz. Hem çocuklarımızın kaynaşması hem de gençlerimizin önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek sınavlardan önce biraz olsun moral bulabilmesi için böyle bir etkinlik gerçekleştirdik. 19 Mayıs’tan bir gün önce yani Gençlik Haftası’nda bu organizasyonu yapmak benim için ayrı bir onur. Emeği geçen meclis üyelerimize, mesai arkadaşlarıma ve katılan herkese çok teşekkür ederim. Biz 1881’de Selanik’te doğan mavi gözlü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ışığından asla ayrılmayacağız. Hepimizin bayramı kutlu olsun” dedi.
İstanbul Sultangazi’de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu Sultangazi’de daha önceden aralarında husumet oldukları öğrenilen 2 grup trafikte birbirleriyle karşılaştı. Sözlü tartışma sonrası birbirleriyle silahlı kavgaya tutuşan gruptan 3 kişi yaralandı. Kavga esnasında bir kişinin silahla vurulduğu o anlar cep telefonu kamerası ile kaydedildi. Olay, saat 14.00 sıralarında Sultangazi İsmetpaşa Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre daha önce aralarında husumet oldukları öğrenilen 2 grup Mahmutbey yolu üzerinde karşılaştı. Sözlü tartışma yaşayan grup arasında daha sonra silahlı kavga çıktı. Silahların kullanıldığı kavgada İ.S., M.S., M.K., yaralandı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından yaralanan 3 kişi ambulans ile çevredeki hastanelere kaldırıldı. Olay yerine gelen polis ekipleri trafiği durdurarak bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Olaya karışan 2 kişi A.A., ve O.T., kişi ise polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Silahlı vurulduğu anlar kamerada Öğlen saatlerinde meydana gelen olayda, aralarında husumet bulunan 2 grup trafikte birbirleriyle karşılaştı. Kısa sürede sözlü tartışmanın silahlı kavgaya dönüştüğü o anlar bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerası ile kaydedildi. Görüntülerde tartışan 2 kişiden birinin silahla vurulduğu ve sonrasında yere düştüğü görülüyor. Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından yol yeniden araç trafiğine açıldı. Olayla ilgili inceleme sürüyor.
Aydın Kuşadası’ndaki sağlık kompleksinde çalışmalar hız kesmiyor Aydın İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde Kuşadası’nda yapımı devam eden sağlık kompleksi inşaatında çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Her geçen yıl artan sağlık altyapısı ile sevk alan bir il olma yolunda ilerleyen Aydın’da, İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışmalar da aralıksız devam ediyor. Bu çerçevede Kuşadası ilçesinde yapımı devam eden ve İlçe Sağlık Müdürlüğü, Aile Sağlığı Merkezi, Sağlıklı Hayat Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’nun da içinde bulunduğu sağlık kompleksinin inşaatı hız kesmiyor. Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul ise Kuşadası’na giderek inşaatı devam eden sağlık yatırımlarını yerinde inceledi. İlçe Sağlık Müdürü ve yüklenici firma yetkililerinden inşaat alanında gerçekleştirilen çalışmalar, son durum ve planlamalar hakkında bilgi alan Müdür Şenkul, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Aile Sağlığı Merkezi, Sağlıklı Hayat Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunun tefrişat işlemlerinin devam ettiğini ifade ederek ivedilikle hizmete açılması için tüm çalışmaların yakından takip edildiğini belirtti. İl Sağlık Müdürü Şenkul’a sağlık kompleksi inşaatı ziyaretinde Kamu Hastaneleri Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri, Destek Hizmetleri Başkanları, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı ve Kuşadası İlçe Sağlık Müdürü ile Hastane Başhekimi eşlik etti.