KÜLTÜR SANAT - 19 Mayıs 2022 Perşembe 21:17

Edirne’de 1919 kişi aynı anda halay çekti

A
A
A
Edirne’de 1919 kişi aynı anda halay çekti

Edirne’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinlikte 1919 kişi aynı anda halay çekti.

Edirne’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinlikte 1919 kişi aynı anda halay çekti.


Edirne Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından kentin en işlek noktalarından birisi olan Saraçlar Caddesi’nde düzenlenen etkinliğe katılanlar gönüllerince eğlendi, oyun havaları eşliğinde göbek attı. Atatürk’ün Samsuna çıktığı tarih olan 19 Mayıs 1919’dan esinlenerek anlamlı hale getirilmesi planlanan etkinlikte 1919 kişi aynı anda halay çekti. 7’den 70’e etkinliğe katılan herkes hem halay çekti, hem de bu anlamlı günü coşkulu şekilde kutlamış oldu.


Halk oyunları ekipleri ve vatandaşların katıldığı etkinlikte, Saraçlar Caddesi’nde bir araya gelen 1919 vatandaş, saatler 19.19’u gösterdiğinde aynı anda el ele vererek halay çekti.



"Küçük büyük herkes kutlamalara katıldı"


Salgın nedeniyle uzun süredir kutlamaların yapılmadığını hatırlatan Rumeli Kültür ve Folklor Derneği Başkanı Ahmet Dörtler, "Halkın içinde bir coşku oluştu. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda bir araya gelme fırsatı bulduk. Bir anda açık alanlarda maskenin kalkması da halkın yoğun ilgisine sebep oldu. Bugün burada çok güzel bir kutlama oldu. Küçük büyük herkes kutlamalara katıldı. Şehrimize ve bayramımıza yakışır bir kutlama yaptık. Daha önce yaptığımız toplantılarda gençlik spor müdürlüğümüzün isteği üzerine 1919 kişinin aynı anda kasap oyunu oynamasını hedeflemiştik. Biz bu sayıya ulaştık. Çok yoğun bir ilgi vardı. Çok güzel bir program oldu" dedi.


Almanya’dan Edirne’ye gezmeye gelen vatandaşlardan Cemile Artim, "Çok güzel eğlendik. İyi ki gelmişim. Keşke burada yaşayabilseydim. Çok eğlendik oynadık. Bayram coşkusunu yaşadık" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul CHP Genel Başkanı Özel ve İBB Başkanı İmamoğlu Saraçhane’de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Saraçhane meydanına geldi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer CHP’liler İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Saraçhane meydanına geldi. Gruptakiler burada kısa bir yürüyüş gerçekleştirdi. Ardından CHP lideri Özel ve İBB Başkanı İmamoğlu basın mensuplarına konuştu. Burada bir açıklama yapan Özel, "Sendikalar adına bir şey söylemem mümkün değil. İşçiler, emekçiler ne istiyorlarsa haklıdır. Çünkü demokrasilerde bir hakem vardır. O da yargıdır. Geçtiğimiz yıla kadar emekçiler, sendikalar gitmek istedi hükümet de ’gidemezsiniz’ dedi. Hakeme başvuruldu. Hakem ’gitmeleri lazım’ dedi. Bugün Taksim’e varmak isteyenlerin anayasal ve mahkeme kararına dayanan bir haklılıkları var. Götürmeyenler de anayasaya aykırı iş yapıyorlar. Biz sendikaların kararıyla ilgili bir şey diyemeyiz. Ama bir gerçeklik var ki oraya emekçileri sokmamak anayasayı çiğnemektir. Türkiye’de anayasa tartışması, anayasa çalışması başlamasını istiyorlar. Mevcut anayasaya daha 3 ay önce alınmış bir kararı uygulamamak, mevcut anayasaya uymamak yeni bir anayasa ile ilgili taleplerin de ne kadar suni talepler olduğunu ortaya koyuyor. Tabi sendikaların sayın başkanlarına ne yapacaklarını sorabilirsiniz. Ama bizim burada gözettiğimiz en önemli şey, bayramın bayram gibi kutlanmasıdır. Bugün Saraçhane önemli bir kazanım alanıdır. Çünkü tüm sendikalar da Saraçhane’ye geldiler. Emekçiler kol kola girdi ve birlikteler. Birliktelik, burada toplanabilmek önemlidir. Taksim’e çıkılmasına karşı kaba kuvvet, kanunsuz emir olursa bu onların ayıbı olur. Biz çatışma olsun istemeyiz. Ne emekçiler ne polis yaralansın, ne gaz sıkılsın, istenmeyen görüntüler ortaya çıksın istemeyiz. O yüzden de Anayasa Mahkemesine karşı kanunsuz, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen kanunsuz emirleri verenleri, bir kez daha bu kararlarını gözden geçirmeye, suç işlememeye, suç işlettirmemeye davet ediyoruz. Taksim özgürleşene kadar bu mücadele sürecek" dedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise "Son 5 yıldır Saraçhane hak arama noktasına dönüştü. Sonuçta Saraçhane’deki hak arama mücadelelerinin sonu her zaman başarıyla sonuçlandı, halkın isteği oldu. Muhtemelen bu da sonunda Taksim’de bir buluşmaya dönüşecek. Ama bugün ama seneye. Bu hak arama mücadelesini umuyorum ki şu anda bu sürece karar verenler iyi izlerler" diye konuştu.