SPOR - 01 Temmuz 2022 Cuma 19:33

661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin resmi açılışı yapıldı

A
A
A
661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin resmi açılışı yapıldı

Edirne 661.

Edirne 661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Sarayiçi Er Meydanı’nda düzenlenen törenle resmi açılışı yapıldı.


661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri resmi açılışı Sarayiçi Er Meydanı’nda yapıldı. Er meydanında düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nı okunmasıyla başladı. Geçtiğimiz Kırkpınar başpehlivanı Ali Gürbüz, Türk bayrağını göklere çekti.


661. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 13 yıldır Kırkpınar Ağalığı yapan 3 altın kemerli Ağa Seyfettin Selim, burada yaptığı konuşmada güreşlerin hayırlı olmasını diledi. Selim, "Daha önce olan başpehlivanlardan daha çok hak ettiği için Ali Gürbüz kardeşime bu sene başpehlivanlık altın kemerini almasını diliyorum” dedi.


Daha sonra söz alan Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu, şu açıklamalarda bulundu:


“Nesilden nesile aktarılmış bu gelenekle geleceğin şampiyonlarıyla geçmişin şampiyonlarını bugün burada ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Kültürümüz, tarihimiz, geleneğimiz ve göreneğimiz olan ata sporu güreşi nesilden nesile aktarmaya devam edeceğiz. İyinin kazandığı güreşler diliyorum” ifadelerini kullandı.


Daha sonra Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık konuşma yaptı. Kırbıyık konuşmasında güreşin önemine değinerek, “Adalı Halil’lerin, Kel Aliço’ların ve Koca Yusufların torunları yiğit pehlivanlarımız uzun ve meşakkatli bir hazırlık sürecinin sonunda burada bulunmaktasınız. Bu dualı çayırda azmin, saygının, sabrın iç içe geçtiği unutulmaz güreş müsabakalarına katılım sağlayacaksınız. Bazen yenecek bazen de yenileceksiniz. Ancak şunu biliniz ki, bu çayırlarda güreş tuttukça bu geleneği gururla sürdürdükçe hepiniz birer şampiyon ve başpehlivan olarak yüce milletimizin gönlünü kazanmış olacaksınız” şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından pehlivanların, Kırkpınar görevli hakem, davul ve zurna ekibinin bulunduğu bando eşliğinde resmi geçişle tribünler selamlandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Gamze ile Berkay’ın düğünü Aydın dağlarındaki yüzlerce cipi Nazilli’de topladı Aydın’ın Nazilli ilçesine gerçekleştirilen bir düğün cipçileri buluşturdu. Aydın dağlarında daha çok çiftçilerin kullandığı yeşil ciplerin Nazilli’ye akın etmesi pek çok kişiyi şaşırtırken, ciplerin ilçede toplanmasının sebebinin cip tamircisi Ali Kılınç’ın kızı Gamze’nin düğünü dolayısıyla olduğu ortaya çıktı. Nazilli İsabeyli’de gerçekleştirilen Yöresel Ürünler Kültür ve Sanat Festivali’ne Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Dünya Etnospor Birliği Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan’ın yanı sıra protokol üyelerinin yoğun katılım sağlaması nedeniyle polis ve jandarma ekipleri bölgede ve yol güzergahında yoğun güvenlik tedbiri aldı. Hesapta olmayan yeşil köy ciplerinin sırrı sonra ortaya çıktı Bu sırada Nazilli’ye hem dağlardan hem de Denizli ve Aydın istikametinden çok sayıda yeşil cipin akın etmesi dikkat çekti. Vatandaşların yanı sıra güvenlik güçlerinin de dikkatini çeken yeşil köy ciplerinin herhangi bir eyleme değil, Nazilli’de yaklaşık yarım asra yakın süredir cip tamirciliği yapan Ali Kılınç’ın kızı Gamze ile Berkay’ın düğünü nedeniyle toplandıkları öğrenildi. İlçede gün boyu devam eden yeşil cip yoğunluğu gençlerin düğünlerini renklendirirken düğün sahibi cip tamircisi Ali Kılınç eşi Hediye Kılınç ile davetlileri ağırladı. Cip kullanıcılarının yanında cip tamircilerinin de bir araya geldiği düğün adeta cipçilerin buluşması gibi oldu. Gelinle damat hayatlarının en mutlu günlerini düğünlerini renklendiren cipler önünde hatıra fotoğrafı çektirerek ölümsüzleştirdi.