MAGAZİN - 05 Nisan 2012 Perşembe 18:00

ÖNCE FASULYE, SONRA KARAÇALI

A
A
A
ÖNCE FASULYE, SONRA KARAÇALI

Ünlü Komedyen Ata Demirer, Eyvah Eyvah 2" filminde kullandığı Karaçalı parçası yüzünden mahkemelik oldu.
Roman müziğinin efsane isimlerinden olan ve 17 yıl önce de geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybeden `Deli Selim` lakaplı Selim Kızılcıklar`ın oğlu Murat ve Selim Kızılcıklılar Ata Demirer`in `Eyvah Eyvah 2` isimli filminde kullanılan ve halk tarafından çok sevilen, `Kara çalı` adlı şarkının söz ve bestesinin babalarına ait olduğunu iddia ederek mahkemeye başvurdu.
Babası Deli Selim`in okuma ve yazması olmadığı için şarkının isim hakkını almadığını belirten Murat Kızılcıklar, "Bizim para ile işimiz yok. Bende klarnet sanatçısıyım. Ekmeğimi de klarnetten çıkartıyorum. Ne Ata Demirer, ne de şirket yetkilisi bizi aramadı. Aramasını, bizi muhatap almasını çok bekledik. Sonra bir baktık, Demirer, ikinci filminde de babamın `kara çalı` adlı şarkısını kullanıp ve izin almayınca artık başka çaremiz kalmadı. Bizde hukuk yoluna başvurduk. Bizler çok para düşkünü değiliz,
üzüldüğümüz için avukatımız aracılığıyla Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulunduk. Demirer daha önceki ilk filminde de babama ait fasulye şarkısını kullanmıştı" dedi.
17 yıl önce geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren `Deli Selim`in büyük oğlu Selim Kızılcıklar ise, babasının şarkıyı 20 yıl öncesinde söylediğine dair ellerinde belgeler ve görüntüler olduğunu söyledi. Kızılcıklar, "Babamın okuması, yazması yoktu. Şarkılar bir iş yaparken aklına gelirdi. O anda beni çağırır, o söyler ben not ederdim. Adı geçen şarkıları bire bir ben not aldım. Bu şarkılar babamın şarkılarıdır. Üstelik babam bu şarkıları 1990`lı yıllarda TRT`de programlarda okudu, bunların da
kayıtları elimizde. Romansın isimli bir albümde babamın ölümünden sonra bu şarkıyı bende albümümde söyledim. Onların da noter kayıtları elimizde" diye konuştu.
Selim ve Murat Kızılcıklar kardeşlerin avukatı Ali Gider de, filmlerde izinsiz olarak kullanılan şarkılar nedeniyle Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Karadeniz’de tsunamiyi andıran görüntüler Bartın’ın sahil kentlerinde saatte hızı 90 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle denizde dev dalgalar oluştu. Kayaları adeta yutan dalgalar tusunamiyi andıran görüntüler ortaya çıkardı. Bartın’ın deniz kenarında bulunan Amasra ve Kurucaşile ilçeleri ile Bozköy, İnkumu, Çakraz Mugada gibi yerleşim yerlerinde saatte 90 kilometreye ulaşan fırtına denizde dev dalgalara karada ise zor anlara neden oldu. Denizde boyu 5 metreye aşan dalgalar, kayaları ise adeta yuttu. Kayalıklara çarpan dalgaların boyu ise zaman zaman 2 katına çıkarken 10 metreye ulaştı. Suyu yükselen, köpüren Karadeniz’deki azgın dalgalar, tsunamiyi andıran görüntülere yol açtı. Dalgalar sahil kenarındaki işletmelere, iskele, kule ve kabinlere de büyük hasar verdi. Dalgaların devirdiği kuleyi 6 kişi zor sürükledi Karadeniz’de oluşan ürkütücü dalgalar, Bozköy’deki plajın toprak altındaki su nakil hatlarına, cankurtaran kulesine, kabinlerine zarar verirken ahşap iskeleleri ise adeta yuttu. İşletme çalışanları ve vatandaşların yardımıyla plaj çevresinde onarım yapılarak, kule ve kabinler, dalgaların ulaşamadığı alanlara taşındı. Dalgaların devirdiği ahşap bir gözetleme kulesi ise 6 kişi tarafından güçlükle karaya sürüklendi. Dalgaların zarar verdiği plajın işletmecisi Serdar Dereli, "Dev dalgalar büyük hasar verdi. Önümüzdeki yaz sezonu tüm bakım ve onarımları yeniden yapmak zorundayız. Yine çok şükür cana zarar gelmedi" diye konuştu. Amasra’da dalgalar otoparkı suyla doldurdu Amasra ilçesinde şiddetli fırtına nedeniyle insanlar yürümekte zorlanırken, dev dalgalar ise Küçük Liman olarak bölgede bulunan belediye parkını suyla doldurdu Sahil kenarına polis barikatı ve şeridi çekilerek, vatandaşların denize yaklaşması önlenirken zabıta ekipleri ise bölgede devriye atarak vatandaşları ikaz etti. Metrelerce yükseklikteki kayalara çarpan dalgalar sahil kenarındaki otoparka kadar ulaştı. Dalgalar otoparkın bir bölümünü suyla doldurdu.
Hakkari Yüksekova’da kar esareti: Tipi yolları kapattı, onlarca araç mahsur kaldı Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde etkili olan kar yağışı ve fırtına ulaşımda aksamalara neden olurken, yolda mahsur kalan sürücülerin kurtarılması için yoğun çalışma başlatıldı. İlçe genelinde üç gündür aralıklarla süren kar yağışı, akşam saatlerinde şiddetini artırarak fırtına ve tipiye dönüştü. Özellikle rampaların bulunduğu bölgelerde görüş mesafesinin düşmesi ve zeminin karla kaplanması nedeniyle çok sayıda araç ilerlemekte güçlük çekti. Vatandaşlar ve ekipler beraber çalıştı Tipi nedeniyle kapanan yollarda mahsur kalan vatandaşların yardımına ilk etapta çevredeki mahalle sakinleri koştu. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen karayolları ve belediye karla mücadele ekipleri, mahsur kalan araçları kurtarmak için iş makineleriyle çalışma başlattı. Bazı sürücüler araçlarını bırakıp yürüdü Olumsuz hava şartları nedeniyle ilerleyemeyen bazı sürücülerin araçlarını güvenli noktalara park ettiği, pek çok vatandaşın ise evlerine yürüyerek ulaşmaya çalıştığı görüldü. Ekipler, ulaşımın normale dönmesi için kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yetkililerden zincir uyarısı Yetkililer, bölgede yağış ve tipinin devam edeceğini bildirerek sürücüleri uyardı. Yapılan açıklamada, trafiğe çıkacak vatandaşların araçlarında mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurmaları, zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları gerektiği vurgulandı.