ASAYİŞ - 23 Mayıs 2025 Cuma 13:49

CHP’li vekilin aracıyla kaçakçılık yapan 2 kişiye 5 yıl hapis cezası talebi

A
A
A

Edirne’de CHP Milletvekili Ediz Ün’e ait araçta gümrük kaçağı elektronik sigara aparatlarının ele geçirilmesiyle ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. 2 sanık hakkında 5 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

Edirne Kapıkule Gümrük Kapısı’nda 20 Eylül 2024’te CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün’e ait olduğu belirlenen araçta yapılan aramada çok sayıda gümrük kaçağı elektronik sigara aparatı ele geçirilmişti. Olayla ilgili Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianame doğrultusunda şüpheliler F.A. ve Ç.R.Ç. hakkında "eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ülkeye sokmak" suçlamasıyla 5 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. İddianame, Edirne 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

"Milletvekiline ait araç kullanıldı"

İddianamede Edirne Gümrük Muhafaza ekiplerinin hazırladığı görüntü inceleme tutanağına göre eski CHP Edirne Miletvekili Ediz Ün’e ait aracın 20 Eylül’de saat 14.42’de Kapıkule Gümrük Kapısı’na geldiği, tescil işlemleri dosya dışında yer alan Ediz Ün adına yapılırken, araçta Milletvekili Ün ile F.A.’nın bulunduğu belirtildi. Sanık Ç.R.Ç.’nin cep telefonundaki incelemelerde olay günü ve sonrası yapılan yazışmalarda yakalanan eşyalarla uyumlu içerikler bulunduğu belirtildi. İddianamede, "araçta ele geçirilen elektronik sigara aparatlarının ticari amaçla yurda sokulduğu, sanıkların olayda birlikte hareket ettiği ve milletvekiline ait aracın bu süreçte kolaylık sağladığı" vurgulandı. Gümrük kaçağı eşyaların toplam değerinin 2 milyon 905 bin 620 TL olduğu belirtildi. İddianemede sanık F.A.’nın Bulgaristan’dan dönerken tanımadığı bir kişinin isteğiyle elektronik sigara parçalarını alıp araca yüklediğini, Edirne’ye dönüşte aracı Ç.R.Ç.’nin kullandığını iddia ettiği, aracın bakımını yaptırmak üzere teslim aldığı bilgisini verdiği kaydedildi. Ç.R.Ç.’nin ise ifadesinde aracın arızalanması nedeniyle yolda kaldığını ve F.A.’dan yardım istediğini, araçta bulunan kaçak ürünlerden haberi olmadığını savunduğu belirtildi.

CHP’li vekilin aracıyla kaçakçılık yapan 2 kişiye 5 yıl hapis cezası talebi

Milletvekili Ün şikayetçi oldu

Milletvekili Ediz Ün’ün aracı bakım için verdiği F.A.’nın aracı yasa dışı eylemde kullanarak güvenini kötüye kullandığını belirterek şikâyetçi olduğu ifade edildi. Ün’ün olayla ilgisi olmadığını ifade ederek, gelişmeleri kolluk kuvvetlerinden öğrendiğini aktardığı da kaydedildi. Soruşturma sürecinde F.A. hakkında üzerine istinadı suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği kaydedildi.

Araçta çok sayıda kaçak parça ele geçirilmişti

Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından TEM Otoyolu gişelerinde durdurulan araçta yapılan aramada 530 boş elektronik sigara kutusu, 2 bin 242 elektronik sigara kiti, 2 bin 790 başlık, bin 275 ateşleyici, 130 likit haznesi ve 18 adet likit ele geçirilmişti. Yakalanan şüpheliler, işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Olayla ilgili açılan dava süreci önümüzdeki günlerde başlayacak.

Mehmet Basmacı - Mesut Çınar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da yılbaşı öncesi geniş çaplı uygulama: Kaçak ve sahte alkole geçit yok Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde, il genelinde yılbaşı öncesi huzur ve güven ortamının korunması amacıyla kapsamlı bir asayiş uygulaması gerçekleştirildi. Uygulamaya Asayiş, Narkotik Suçlarla Mücadele, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM), Çevik Kuvvet, Trafik Denetleme ile İlçe Emniyet Müdürlüklerine bağlı ekipler katıldı. Çok sayıda noktada eş zamanlı olarak sabit yol ve hareketli yol denetimleri yapılırken, alkollü ve alkolsüz umuma açık işyerleri de detaylı şekilde kontrol edildi. Denetimlerin özellikle yılbaşı öncesi artış gösteren kaçak ve sahte alkol satışının tespiti ve önlenmesi amacıyla yoğunlaştırıldığı belirtildi. Halk sağlığını ciddi şekilde tehdit eden kaçak ve sahte alkolle mücadele kapsamında işyerlerinde ruhsat, bandrol ve ürün içerikleri titizlikle incelendi. Gerçekleştirilen uygulamalarda ayrıca aranan şahısların yakalanması, uyuşturucu madde kullanımının ve ticaretinin önlenmesi, suç ve suç unsurlarının tespiti hedeflendi. Bu kapsamda bin 620 şahıs ile bin 200 araç sorgulandı. Emniyet yetkilileri, vatandaşların yılbaşını huzur ve güven içinde geçirebilmesi için denetimlerin artarak süreceğini vurgularken, özellikle kaçak ve sahte alkol konusunda vatandaşların dikkatli olmaları ve şüpheli durumları 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirmeleri çağrısında bulundu.