SAĞLIK - 08 Nisan 2022 Cuma 12:19

Doç. Dr. Nilgün Yıldırım, “Kanserde erken teşhis hayat kurtarır”

A
A
A
Doç. Dr. Nilgün Yıldırım, “Kanserde erken teşhis  hayat kurtarır”

Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Doç.

Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Doç. Dr. Nilgün Yıldırım, “Erken teşhis ve tanı ne kadar erken konulursa, tedavi de o kadar rahat ve kolay olur. Ne kadar tanı gecikirse, tedavi süresi uzar ve hastalık sıkıntılı olur” dedi.


Fırat Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgün Yıldırım, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla kanser hakkında bilgi vererek erken tanının önemine dikkat çekti.


Kanserin sosyal psikolojik ekonomik yönleri olan hastayı ve hasta yakınlarını ilgilendiren önemli çok yönlü ve ciddi bir hastalık olduğunu aktaran Doç. Dr. Nilgün Yıldırım, “Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi, toplumun kansere yönelik bilincinin ve farkındalığının arttırılması amacıyla 1-7 Nisan arası Kanser Haftası olarak belirlendi. Böylece kanserle savaşa yönelik ilginin arttırılması ve yaygınlaştırılması amaçlandı. Kanser, dünyadaki ölümlerde giderek ilk sıraya oturmaktadır. Ülkemizde de kalp damar hastalığından sonra kanser hastalığı ikinci sırada yer alıyor. Kanser, dikkat edilebilir, önlenebilir ve erken teşhisle tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bunu insanlara anlatmamız gerekiyor. Erken teşhis ve tedaviyle birçok hasta iyileşti. Bu nedenle de KETEM’de ücretsiz taramalar yapılıyor. Halkımızın bu merkezlere giderek eğitim alıp tarama programlarına başlamalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu.


Yıldırım, “Dünyada en çok erkeklerde akciğer kanseri, prostat kanseri ve Klorektal kanseri görülüyor. Kadınlarda ise meme, Troit ve Klorektal kanseri sık görülüyor. Riskli grupta olan hastaların akciğer kanseri ve prostat kanseri, bunların çok sık görülen kanser türleri olduğu için bu yönden şikayetleri olup riskli grupta olan hastaların Fırat Üniversitesi Hastanesi gibi tedavi merkezlerine başvurmaları önem arz ediyor. Erken teşhis hayat kurtarır. Erken teşhis ve tanının ne kadar erken konulursa, tedavi de o kadar rahat ve kolay olur. Ne kadar tanı gecikirse, tedavi süresi uzayacağını ve hastalığın sıkıntılı olacağını ifade eder. Bu nedenle halkı bilgi eksikliği, korku ve ihmal nedeniyle tarama programlarına yönelmiyor. Erken teşhis ve taramalarda şüpheli görülen kişiler Fırat Üniversitesi Hastanesine başvurup tanısını kesinleştirip tedaviye başlanmasını öneriyoruz” diye konuştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Gönülleri ısıtan yakacak desteği Kocaeli’de yakacak desteği ödemeleri başlarken, ailelere kasım-nisan ayları arasında toplam 6 bin TL verilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kış mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte ihtiyaç sahibi vatandaşların ısınma giderlerine katkı sağlamak amacıyla yakacak desteği ödemelerine başladı. Sosyal belediyecilik anlayışıyla yürütülen destek kapsamında, düzenli gıda yardımı alan ailelere kasım-nisan ayları arasında aylık bin TL, toplamda 6 bin TL yakacak desteği sağlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın talimatları doğrultusunda yürütülen yakacak desteği, ihtiyaç sahibi vatandaşların 41 Su Nakit Kartlarına yatırılıyor. Destek programı kapsamında ilk ödeme kasım ayı için hak sahiplerinin kartlarına aktarılırken, ödemeler nisan ayına kadar 6 ay boyunca düzenli olarak devam edecek. Aylık bin TL destek veriliyor Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmayla, Kocaeli genelinde ikamet eden ihtiyaç sahibi ailelerin kış aylarında yaşayabileceği ısınma sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Sağlanan yakacak desteğiyle vatandaşların kış mevsimini daha güvenli ve sağlıklı şartlarda geçirmesi amaçlanıyor. Yakacak desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşların başvuruları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masası aracılığıyla alınıyor. Başvurular, uzman ekipler tarafından yapılan sosyal incelemelerin ardından değerlendiriliyor. Yardımın türü ve kapsamı ise Sosyal Yardımları Değerlendirme Kurulu tarafından karara bağlanıyor.