TEKNOLOJİ - 10 Ekim 2025 Cuma 10:29

Türk profesörden milli yenilik: Işığı dalga boylarına ayıran cihaz dünya pazarında

A
A
A
Türk profesörden milli yenilik: Işığı dalga boylarına ayıran cihaz dünya pazarında

Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Fırat Teknokent’te kurduğu yüksek teknoloji şirketinde ışığı farklı dalga boylarına ayırabilen monokromatör cihazı üretti.



Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Fırat Teknokent’te kurduğu Fytronix yüksek teknoloji şirketinde geliştirdiği "Monokromatör Sistemi" ile ışığı farklı dalga boylarına ayırabilen yerli bir cihaz üretmeyi başardı. Milli teknolojilere katkı sağlayacak önemli bir buluşa imza atan Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu ve ekibi, yüksek teknoloji ürünü olan Monokromatör Sistemini tamamen yerli imkanlarla geliştirerek üretmeyi başardı.



Geliştirdikleri sistemin özelliklerine değinen Prof. Dr. Yakuphanoğlu, "Yüksek teknoloji ürünü olan monokromatörü biz nasıl üretebiliriz sorusuyla üretime başladık. Bunun için öncelikle ışığı farklı dalga boylarında ayırabilmemiz gerekiyor. Biz de bu amaçla bir monokromatör sistemi geliştirdik. Monokromatör dediğimiz sistem, üzerine gelen beyaz ışığı farklı dalga boylarına ayırır. Örneğin 400 nanometrede mavi ışığı, 550 nanometrede yeşil ışığı, 595 nanometrede ise sarı ışığı yani tüm dalga boylarını elde edebilirsiniz. Özellikle teknoloji geliştirmek istediğimizde bu sistemlere ihtiyaç duyarız. Böylece istediğimiz her dalga boyunda ışığı üretebiliriz" dedi.



"Şu anda sadece dünyanın birkaç ülkesinde üretilebilmektedir"


Sistemin birçok alanda kullanılabileceğini vurgulayan Yakuphanoğlu, " Ürettiğimiz sistem yüksek teknoloji ürünü olup, şu anda sadece dünyanın birkaç ülkesinde üretilebilmektedir. Bu cihaz; optik sistemlerde, sağlık ve tıp alanlarında, elektronik ve TV teknolojilerinde, nanoteknoloji ve enerji sistemlerinde kullanılabilir. Ayrıca sistem, sadece UV, sadece görünür veya sadece yakın infrared bölgelerde çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu da farklı uygulamalar için geniş bir kullanım alanı sağlar" şeklinde konuştu.




"Ürünümüz hem Türkiye’de hem de yurt dışında farklı ülkelerde"


Geliştirdikleri sistemle birlikte malzemelerin optik sabitlerini ölçebilen bir cihaz da ürettiklerini belirten Yakuphanoğlu, "Bu cihazla biz şu anda malzemelerin optik sabitlerini analiz edebiliyoruz. Ürünümüzü hem Türkiye’de hem de yurt dışında farklı ülkelerde, araştırma, AR-GE ve üretim amaçlı olarak kullanıma sunduk. Böylece ülkemize yüksek katma değerli bir teknoloji kazandırmış olduk" diye konuştu.



Türk profesörden milli yenilik: Işığı dalga boylarına ayıran cihaz dünya pazarında

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Uygulamada polise çarpan sürücü 1.73 promil alkollü çıktı: 68 bin TL para cezası yazıldı Kayseri’de asayiş uygulaması yapan polis ekiplerinin ‘dur’ ihtarına uymayarak, polis memuruna çarpıp, kaçan sürücü 1.73 promil alkollü çıktı. Sürücüye 68 bin 466 TL idari para cezası yazılarak, hakkında adli işlem başlatılırken, otomobilde bulunan 4 şahıs gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre, Edinilen bilgiye göre, Mevlana Mahallesi Orgeneral Hulusi Akar Bulvarı’nda asayiş uygulaması yapan polis ekipleri, E.S.T. yönetimindeki 38 ABB 843 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. Ekiplerin ‘dur’ ihtarına uymayan E.S.T. uygulamada görevli polis memuru G.A.’ya çarparak kaçtı. Sürücü E.S.T. ile otomobilde bulunan K.D., A.A., ve Ü.M bir süre sonra otomobili bırakıp yaya olarak kaçmaya devam etti. Ekipler tarafından yapılan çalışmalarda, 4 şahıs kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Polis memuru hafif şekilde yaralanırken, incelemelerin ardından otomobil çekiciyle kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 1.73 alkollü olduğu belirlendi Öte yandan, ‘dur’ ihtarına uymayarak, kaçarken polise çarpan E.S.T.’nin 1.73 promil alkollü olduğu öğrenilirken, şahıs hakkında ‘Kasten Öldürmeye Teşebbüs’ suçundan adli işlem başlatıldı. E.S.T.’ye Trafik Kanunu’nun ilgili maddelerinden 68 bin 466 TL idari para cezası yazılırken, araç trafikten men edildi. Polis memuru G.A.’nın sağlık durumuyla ilgili açıklama yapan Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü, "Görevli meslektaşımızın sağlık durumu iyi olup, tedavi sonrası taburcu edilmiş ve 5 gün iş göremez raporu düzenlenmiştir" denildi.