GENEL - 26 Nisan 2012 Perşembe 10:28

ÖMER FARUK SORAK, TED KOLEJİ ÖОRENCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

A
A
A
ÖMER FARUK SORAK, TED KOLEJİ ÖОRENCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Vizontele, Sınav, G.O.R.A. ve Aşk Tesadüfleri Sever filmleri gibi başarılı projelere imza atan yönetmen Ömer Faruk Sorak, TED Koleji öğrencileri ile bir araya geldi.
Vizontele, Sınav, G.O.R.A. ve Aşk Tesadüfleri Sever adlı filmler gibi başarılı projelere imza atan yönetmen Ömer Faruk Sorak, TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi öğrencileriyle "İletişim ve Sinema" üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. TED Ankara Koleji lise öğrencisi Ataberk Kaya`nın organizasyonuyla İncek Kampüsü idari bina konferans salonunda düzenlenen söyleşinin öncesinde Aşk Tesadüfleri Sever filminde seslendirdiği "Kafes" adlı şarkısıyla tanınan, TED Ankara Koleji 2011 mezunu Mert Çetinkaya ve Hayal
Bekçisi grubu da sahne alarak kendilerine ait iki parçayı seslendirdiler.
Ömer Faruk Sorak, hayat öyküsünü anlatan kısa filmin ardından, gençlerin alkışları eşliğinde kürsüde yerini aldı. Ankara`da büyüdüğünü söyleyen Sorak, "TED`de okumuş olmayı çok isterdim. Kurtuluş Lisesi mezunuyum. Okul maçlarında çok sık TED Ankara Koleji ile mücadele ederdik. Okulunuz öğrencileriyle o dönemden devam eden arkadaşlıklarım var. 1931 yılında eğitim serüvenine başlayan TED Ankara Koleji`nin eğitim programı, Türk eğitim sistemine uygulanmalıydı bence. 4 yaşında bir kızım var. İstanbul`da
yaşıyorum ve Türkiye`de uygulanmaya başlanacak olan yeni eğitim sistemi nedeniyle işi gücü bırakıp kızımın TED Ankara Koleji`nde okuması için Ankara`ya yerleşesesim var" dedi.
Söyleşi süresince lise öğrencileri Can Cicioğlu ve Talya Aka, Ömer Faruk Sorak`a meslek hayatı, filmleri ve yeni projeleriyle ilgili sorular yöneltti. "Ankara`da doğup büyümüş olmanız kariyerinizde ne gibi bir rol oynadı?" sorusuna Sorak, "Ankara hep öğrenci, memur ve kültürlü insanların yaşadığı bir yer olarak tanımlanır. İstanbul gibi denizi olmayan bir şehir olduğu için insanlar daha çok sinemaya, tiyatroya giderler, kendilerini eğitmeye dönük çaba içindedirler. Ankara benim çocukluğumun geçtiği yer.
Kurtuluş`tan Çankaya`ya güvenle dolaşabildiğim bir çocukluk geçirdim. Benim için Ankara saflığın, temizliğin simgesi. İstanbul`da ne böyle insan ilişkileri ne de böyle bir semt bulabilirsiniz. Bir dönem TRT`de çalıştım. Bu sektöre ait her şeyi bana Ankara vermişken, Ankara`ya gereken değeri bir filmin içinde de vermeye özen gösterdim. Bu nedenle Aşk Tesadüfleri Sever filmini Ankara`da çektim" yanıtını verdi.
"Küçüklüğünüzden itibaren bu sektöre ilginiz var mıydı?" sorusu üzerine ünlü yönetmen, "Bizim mahallemizde fotoğrafçı Cumali ağabeyimiz vardı. Yazları onun yanında çıraklık yaptım. Karanlık oda bana büyülü gibi gelirdi. Oradaki heyecan içimde yer etti. Babamın verdiği fotoğraf makinasıyla kendimce küçük fotoromanlar çekerdim o yaşlarda. Sonra yazlık bir sinema vardı mahallemizde, her hafta yeni filmler gelirdi, film rulolarını biz taşırdık içeriye. Daha o yaşlardan ilgim vardı. Sonra Ankara Üniversitesi
İletişim Fakültesi`ni bu bilinçle isteyerek yazdığımı hatırlıyorum" dedi.
Gençlerin "TRT ile kariyerinize başladınız. TRT size ne kattı?" şeklindeki sorusuna Sorak, "TRT benim girdiğim dönemde çok ciddi teknolojik atılımlar içindeydi. Çok fazla araç gereci öğrenme fırsatım oldu. Türkiye`nin her yöresini üçer beşer kere dolaştım. Gittiğim yerlerde büyük dostluklar kurma imkanı verdi. Şimdi iktidar her değiştiğinde yeniden şekillenen bir hale geldi TRT, ama o dönemler daha özerk bir durumdaydı. Mesleğimde neyi başardıysam, bunda TRT`nin rolü büyüktür" karşılığını verdi.
"Vizontele ile başladınız maceranıza, neredeyse hep aynı kadroyla devam ettiniz. Bunun belirli bir sebebi var mı?" yönündeki soru üzerine Ömer Faruk Sorak, "Bir projede çalışırken dostluklar kuruyorsunuz, paylaşımlarınız oluyor. Birbirinizi iyi anladığınız ve iyi anlaştığınız bir teknik kadro ve oyuncu kadrosu bulunca çıtayı birlikte yükseltmek istiyorsunuz. Sebebi bu" dedi.
"Los Angeles`ta +90 isimli bir yapım şirketi kurduğunuzu duyduk. Bu konuda bizi aydınlatır mısınız?" diye soran gençlere Sorak, "Oğlum babasının izinden gitmek için sinema okumak istedi ve ABD`ye gitti. Green Card aldı. Bunun için zorunlu olarak bir işi olacaktı, biz de bu sektördeki genç potansiyeli gördük ve bunu değerlendirmek üzere orada kendi şirketimizi kurduk. Amerika`da "Türküm" dediğinizde "Film sektöründe misiniz, doktor musunuz?" diye soruyorlar. Türk algısı orada kalifiye eleman ve yaptığı
işi iyi yapan insanlar olarak yerleşmiş durumda. Amerikan projelerini Türkiye`ye getirebilir, Türkiye`de çekebiliriz, diye düşündük. Bu amaçla yola çıktık" cevabını verdi.
"Dizi sektörüne girmeyi düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Sorak, "Çalışma şartlarının gayri insani olmasından tutun da haftada 90 dakikalık bölüm çekmek bana çok sıcak gelmiyor. Ne zaman bu düzen değişir, Amerika, Avrupa`daki gibi 25-40 dk.lık diziler çekilir, o zaman düşünürüm" dedi.
"Gençlere söylemek istediğiniz son birşey var mı?" şeklindeki soru üzerine Sorak, şunları söyledi:
"Sizlerin neler hayal ettiği beni çok ilgilendiriyor. Bu okul hepiniz için hakikaten bir şans. Türkiye, Avrupa ve hatta dünya standardının üstünde bir okulunuz var. Hayata üç adım önde başlıyorsunuz. Ne iş yapıyor olursanız olun, ülke insanıyla empati kurmanız, artılarınızı başka bir insana daha katabilmeniz çok önemli. Bu ülkede böyle bir eğitim sistemi içinden geçen gençlerin, geçemeyenlere vereceği artılar var."
Ünlü yönetmen daha sonra salonda dinleyici olarak bulunan öğrencilerin merak ettikleri soruları yanıtladı. Söyleşinin sonunda öğrenciler tarafından Ömer Faruk Sorak`a günün anısına Atatürk`ün nüfus cüzdanının çerçeve içinde bir örneği hediye edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Milletvekili Ölmeztoprak’tan yeni sanayi sitesi açıklaması AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinde çalışmaların sürdüğünü belirtti. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Milletvekilleri Büelnt Tüfenkci, Abdurrahman Babacan, AK Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a gerçekleştirilen ziyarette Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinin görüşüldüğünü belirterek, Küçük Sanayi Sitesi esnafının mağdur olmaması için tüm gayretin gösterildiği ifade etti. Milletvekili Ölmeztoprak ziyarete dair yaptığı açıklamada, “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile, Malatya’mızın sanayi alanı ve faaliyetleri ile ilgili finansman programını detaylı ve öngörülebilir şekilde görüşülerek, şehrimizin sanayi ve endüstri alan konuları geniş bir biçimde ele alındı. Altay Kışlası’nın arazisi üzerindeki yeni sanayi alanı için çalışmalar ise hızla ilerliyor, küçük sanayi sitesi ile ilgili en ufak bir mağduriyet bırakmadan bu alanın çözümü inşallah sağlanacak. Organize Sanayi Bölgesi’nde kamulaştırma arıtma, elektrik alt yapı ve alan üzerinde özellikle çevre sağlığı açısından aciliyetinin üzerinde büyük ölçekte durduk. Esnafımız için faizsiz KOSGEB kredileriyle ilgili gelişmeleri de takip ediyoruz. Metropol ilçelerimiz Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimizdeki mevcut ve planlanan sanayi alanları ile özel sektörlere yönelik yatırımcıyı teşvik edecek bölge ve maddeleri istişare edildi. Sayın Bakanımıza Malatya’mıza verecekleri desteklerden dolayı hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Milletvekili Ölmeztoprak, heyetle birlikte Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş’ede ziyaretlerde bulunularak Malatya’nın temel ekonomik parametreleri ile istişarelerde bulunduklarını kaydetti.