GENEL - 29 Şubat 2012 Çarşamba 19:54

SAÜ`DE "HOCALI KATLİAMI" PANELİ

A
A
A
SAÜ`DE "HOCALI KATLİAMI" PANELİ

Azerbaycan Milletvekili Dr. Ganire Paşayeva, "Dedelerimiz bize Ermenilerin Anadolu’da yaptığı katliamları tam olarak aktarsalardı, bizde bunu dünyaya çok daha önceden duyururduk ve Ermeniler bugün bu kadar üzerimize gelemezdi. Ama biz dünyaya gerçekleri duyurmakta çok geç kaldık" dedi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğrenci Konseyi, "Hocalı Katliamı"nın yıldönümü dolayısıyla bir panel düzenledi. Sakarya Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen panele Azerbaycan Milli Meclisi Vekili Dr. Ganire Paşayeva, TÜRKSAM Başkanı Sinan Oğan, ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Selçuk Ural konuşmacı olarak katıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panelde, ilk olarak Hocali Katliamı’nda ölenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Her iki ülkenin milli marşlarının
okunmasının ardından panelin açılış konuşmasını yapan SAÜ Öğrenci Konseyi Başkanı İshak İlkis, "1992 yılının 25 Şubat gecesi, kana susamış, insanlıktan nasibini alamamış bir grup Ermeni, Rus ordusunun destek ve himayesinde Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı’da katliama girişmişlerdir. Uluslararası hukukta ismine soykırım denilen bu katliamda 613 kişi hunharca katledilmiştir. Bugün bu katliamı anmak için buradayız" diye konuştu.
İlkis’in konuşmasının ardından kürsüye gelen panelistler de katliamla ilgili tarihi dökümanları ve yaşanan dramları katılımcılarla paylaştı. Azerbaycan Milli Meclisi Vekili Dr. Ganire Paşayeva, Türkiye’de Hocalı Katliamı ile ilgili yapılan programlardan dolayı müteşekkir olduklarını ifade ederken, bu toplantıların üniversitelerde gerçekleştirilmesin özellikle önemsediğini dile getirdi. Salonda bulunanlara, "Burada toplanarak bütün dünyaya hepimiz Karabağlıyız mesajı veriyorsunuz" diye seslenen Paşayeva,
"Tarihimizi iyi bilmeliyiz. Gençlerimize tarihimizi öğretmez isek, yaşanan o günlerin hiçbir önemi kalmayacaktır. Geçmişi olmayan bir milletin geleceği de olamaz. Bu bütün dünyada kabul edilmiş bir gerçektir. Aydınların en önemli görevlerinden biri tarihlerine sahip çıkmaları ve bunu gençliğe öğretmeleridir" dedi.
Bugün yaşanılan birçok sorunun kökeninde tarihi iyi bilmemenin yattığını dile getiren Paşayeva, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu sorunların başında geçmişte yaşadığımız zulümlerin gelecek nesillere iyi aktarılamamış olmasıdır. Biz birçok konu ile yüzleşmedik. Dedelerimiz bize Ermenilerin Anadolu’da yaptığı katliamları tam olarak aktarsalardı, bizde bunu dünyaya çok daha önceden duyururduk ve Ermeniler bugün bu kadar üzerimize gelemezdi. Ama biz dünyaya gerçekleri duyurmakta çok geç kaldık."
"Hocalı Katliamı’nı unutmayacak ve unutturmayacağız" sloganının bunun için çok önemli olduğunu dile getiren Paşayeva, "Bu yaklaşım çok önemli. Zira ilk önce kendimizin unutmaması, sonrasında ise başkalarına unutturmamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 20 Azeri öğrencinin de takip ettiği panel, öğrencilerin konuşmacılara sordukları soruların cevaplanmasıyla sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Didim’de cenazelerin hastane morgunda karıştığı iddiası Aydın’ın Didim ilçesinde aynı gün hayatını kaybeden Alman ve Türk vatandaşların cenazeleri iddiaya göre, hastane morgunda karıştı. Alman ailenin fark etmesiyle olay gün yüzüne çıkarken savcılık tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, olay, 31 Aralık 2025 Çarşamba günü meydana geldi. Didim Devlet Hastanesi’nde aynı gün kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Alman vatandaşı Derahaea Mana Heffmann (81) ile Türk vatandaşı Fikriye Tuna’nın (76) cenazeleri morga kaldırıldı. Ancak iddiaya göre, burada cenazeler karıştı. İlk olarak Fikriye Tuna’nın yakınları hastaneye gelerek cenazeyi teslim aldı. Gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından Tuna’nın cenazesi mezarlığa götürülerek toprağa verildi. Bir süre sonra Alman vatandaşı Derahaea Mana Heffmann’ın ailesi cenazeyi almak üzere hastaneye başvurdu. Morgda bulunan cenazenin kendilerine ait olmadığını fark eden aile, durumu hastane yetkililerine bildirdi. Yapılan incelemede cenazelerin karıştığı kesinleşti. Bunun üzerine Alman aile hastane yönetimi hakkında şikayetçi oldu. Olayın ortaya çıkmasının ardından hastane yetkilileri Türk aileyle irtibata geçti. Yanlış cenazenin defnedildiği bilgisi verilerek mezarın yeniden açılması gerektiği ifade edildi. Fikriye Tuna’nın ailesinin onayıyla mezar açıldı, cenazeler doğru ailelere teslim edildi. Yaşanan olayın ardından Didim Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi.
Kayseri Büyükşehir kütüphaneleri 2025 yılında 2 milyon ziyaretçiyi ağırladı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kütüphanelerinde, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın okuyan ve okutan şehir Kayseri vizyonu ile bugüne kadar milyonlarca ziyaretçi sayısına ulaşılırken, 2025 yılında ise kütüphaneler 2 milyona yakın kitapseveri misafir etti. Hayata geçirdiği proje ve gerçekleştirdiği uygulamalarla Kayseri’yi öğrenci dostu şehir haline getiren Başkan Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi; eğitime yönelik ücretsiz olan çeşitli kursları ile diğer taraftan eğitim öğretime dair destekleri ile kentteki gençler ve öğrenciler başta olmak üzere tüm vatandaşlara katkısını sürdürüyor. Büyükşehir’in 15 kütüphanesi ile gençlerin, vatandaşların donanımlı olmasına katkı sağladığı kentte, Büyükşehir’in kütüphanelerinden 2025 yılında toplam 346 bin 215 kitap ödünç alınırken, toplam üye sayısı ise 378 bin 649 oldu. Büyükşehir Belediyesi’ne ait kütüphanelerde toplam basılı kitap sayısı 214 bin 893 olurken, toplam kişi kapasitesi ise 6 bin 450 kişi şeklinde oldu. 2 milyona yakın ziyaretçi Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki kütüphanelere gerçekleşen 2025 yılındaki ziyaretçi miktarı ise toplam 1 milyon 893 bin 821 oldu. 2025 yılında Mevlana Kütüphanesi hizmete başlarken, Altınoluk Kütüphanesi ise açılışa gün sayıyor. Kütüphanelerde, 2020-2025 yılları arasındaki toplam ziyaretçi sayısı ise 10 milyon 534 bin 233’e ulaşırken, söz konusu süreçte ise Kayseri’ye 10 kütüphane kazandırıldı. Büyükşehirde, Bebek Kütüphanesi Projesi’nin hayata geçirilmesi ile çocuk kütüphanelerinin sayısının arttırılması da planlanıyor. Büyükşehir Belediyesi kütüphanelerinde, ücretsiz internet ve bilgisayar hizmeti veren bilgisayar odaları, üye olan herkese ücretsiz fotokopi, şubelerinde sabah ve öğle saatlerinde öğrencilere ücretsiz çay, çorba hizmeti ve diğer tüm imkânlar sağlanıyor. Kütüphanelerde ayrıca; üyelik kartı sistemi, öğrencilerin kontrolünü ve güvenliğini sağlayabilmek için turnikeli geçiş sistemi, emanet dolapları, tv izleme üniteleri, sesli çalışma alanları, satranç köşesi, öğrencilerin yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılamak için otomatlar bulunuyor.