GENEL - 05 Mart 2012 Pazartesi 19:30

BAKANLAR KURULU SONA ERDİ

A
A
A
BAKANLAR KURULU SONA ERDİ

Bakanlar Kurulu sonrasında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sabah saatlerinde Başbakanlık yakınlarında patlayan bombayla ilgili olarak faillerin yakalanması için kamera kayıtlarının incelendiğini ve görgü tanıklarının ifadelerine başvurulduğunu kaydetti. Arınç, Genelkurmay’ın da MİT gibi Başbakanlığın iznine bağlanması konusunda ise bir çalışma olmadığını söyledi.
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez binasında toplanan Bakanlar Kurulu, 5.5 saatlik toplantının ardından sona erdi. Bakanlar Kurulu sonrasında açıklama yapmak üzere kameralar karşısına geçen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu’nun 30 Ocaktan sonra yapılan ilk toplantı olduğuna dikkat çekti. Bazı kanun taslaklarının toplantıda gündeme geldiğini belirten Arınç, bu taslakların sunumundan sonra bazı bakanların kendi alanlarıyla ilgili sunum yaptıklarını
söyledi.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Arınç, bir gazetecinin Başbakanlık yakınlarında sabah saatlerinde bir patlamanın meydana geldiğini ve bu konudaki son bilgilerin ne olduğunu sorması üzerine, "Bakanlar Kurulumuzun başlamasına yakın bir saat de meydana geldi. Bina olarak da çok yakın bir yerdeyiz. İçişleri Bakanımız olayla ilgili tahkikatın devam ettiğini ifade etti. Patlayıcı söz konusu, ses bombası olarak ifade ediliyor" diyerek, MOBESE kayıtlarından ve görgü tanıklarının
ifadelerine başvurulacağının Bakan İdris Naim Şahin tarafından kendilerine söylediğini belirtti.
Arınç, ’Bu patlamanın yerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle mi bu yer seçildi?’ şeklindeki bir soruya ise, "Bu hareketli bir yer, bulvar üzerindeyiz, Başbakanlık var, Yargıtay var, Bakanlıklar var... Özel olarak bu yer mi seçilmiştir? Bunu ancak tahkikat sonuçlandığında bunu anlayabiliriz. Ankara’nın birçok yerinde hatta İstanbul’un her sokağında, caddesinde buna benzer eylemler yapılabilir. Bu konuda ön alıcı bir takım tedbirler getirilmekte ama maalesef bazıları gerçekleşmektedir. Bu günkü
tesellimiz de şüphesiz bir Yargıtay çalışanının hafif düzeyde yaralanmasıdır. Çok güçlü bir düzenek ve patlayıcı olmadığı anlaşılıyor. Yerin bu şekilde seçilmiş olmasında doğrusu bir yorum yapmak durumunda değilim" diyerek cevap verdi.
JANDARMA, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA BAĞLANACAK İDDİASI
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Jandarma Genel Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması konusu gündeme geldi mi? Teşvik Yasası hakkında bir gelişme var mı?" şeklindeki bir soruya ise şu cevabı verdi:
"Bakanlar Kurulu gündemimiz de bu konu yoktu. İlgili bakan arkadaşlarımız yapıyorsa çalışmalarını bitirdikten sonra belki Bakanlar Kurulu’na sunabileceklerdir. Diğer konuyla ilgili olarak da Jandarma Bakanlar Kurulu gündemine gelmedi. Jandarma, İçişleri Bakanlığımızla, Jandarma Genel Komutanlığımızla ve hatta valilerle irtibat şeklindeki bir kurum ve kuruluştur. Dolayısıyla iç güvenlik alanında da kullanıldığını biliyoruz. Cezaevlerinden başlayarak diğer kolluk güçlerinden birisi olarak da görevine devam
ediyor. Bununla ilgili olarak, Milli Savunma Bakanlığımızın veya İçişleri Bakanlığımızın bir ortak çalışması varsa, bu konu gündeme gelmiş değil. Dolayısıyla konunun detayları veya kapsamı içerisinde bir konuyu Bakanlar Kurulu’nda görüşmedik."
GENELKURMAY’IN BAŞBAKAN’IN İZNİNE BAĞLANMASI
Bir gazetecinin MİT mensuplarının herhangi bir soruşturma durumunda Başbakan’ın iznine bağlanması durumunun Genelkurmay içinde geçerli olup olmayacağını sorması üzerine, "Söylediğiniz bilgi sadece dün ve bugün bir gazetemizde yayınlanıyor. Gazetemiz böyle bir çalışmanın olabileceğinden bahsediyordu. Doğrusu Bakanlar Kurulu’nda bunu görüşmüş değiliz. Ancak merak ettiğim için hem İçişleri Bakanımıza, hem Adalet Bakanımıza hem de Milli Savunma Bakanımıza sordum. Böyle bir talebin olmadığını, üzerinde de bir
çalışma yapılmadığını ifade ettiler" şeklinde cevap verdi.
Arınç, Bakanlar Kurulu’nda ayrıca sözleşmelilerin kadroya alınması konusunun da Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelmediğini kaydetti.
POZANTI ÇOCUK CEZAEVİ
Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakanlar Kurulu’nda Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in Pozantı Cezaevi’nde olduğu iddia edilen konularla ilgili bilgi verdiğini belirterek, cezaevinin 1989 yılında açıldığını, 2010-2011 yılına ait izleme kurulu raporlarına göre cezaevinde herhangi bir taciz, tecavüz veya kötü muamele konusunda bir tespit bulunamadığını kaydetti. Arınç, konuyla ilgili olarak, "Bu konuda çalışmaların devam ettiği, infaz ve tutukevlerinin çocuk yaştakilere zarar vermeyecek şekilde yeniden
örgütlenildiği ve bir takım imkanlarla donatıldığı anlatılıyor" diye konuştu.
"FRANSA İÇİN ALINAN YAPTIRIMLAR DEVAM EDECEK"
Bir gazetecinin, Suriyeli general Harmuş’un, Hatay’daki kamptan alınarak Suriye’ye geri teslim edilmesiyle ilgili olarak Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin 4 MİT mensubu hakkında soruşturma için Başbakan Erdoğan’a mektup yazacakları konusunun gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine, Arınç bu konunun görüşülmediğini ve gündeme de gelmediğini söyledi.
Arınç ayrıca bir soru üzerine Fransa Anayasa Konseyi’nin inkar yasasını iptal etmesi konusuyla ilgili bir soru üzerine ise, bu kararın her açıdan sevindirici olduğunu belirterek, "Sayın Dışişleri Bakanımız Fransa’ya karşı önceden ilan edilen yaptırımların ve önlemlerin aynen devam edeceğini, devam etmesi gerektiğini ifade etti" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.