YEREL HABERLER - 07 Mart 2012 Çarşamba 14:57

"KAPİTALİZM KADINLAR GÜNÜNÜ EHLİLEŞTİRİYOR"

A
A
A
"KAPİTALİZM KADINLAR GÜNÜNÜ EHLİLEŞTİRİYOR"

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Anadolu Hukuk Derneği (AHUDER) Kayseri Şubesi tarafından toplantı düzenlendi.
Özel bir restoranda düzenlenen toplantıya Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Beylü Dikeçligil, AHUDER Kayseri Şube Başkanı Avukat Halil İbrahim Akkaş ile çok sayıda avukat katıldı. 8 Mart Kadınlar Günü’nün nasıl ortaya çıktığını anlatan AHUDER Kayseri Şube Başkanı Avukat Halil İbrahim Akkaş, “8 Mart 1857’de Amerika’nın New York kentinde 40 bin dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları talebiyle başlattığı grev sonrası polislerin işçileri fabrikaya kilitlemesi ve ardından çıkan yangında çoğu kadın 129 kişinin ölümü ile sonuçlanan olaylar sonrasında 8 Mart dünya genelinde Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaya başlamıştır” şeklinde konuştu.
Akkaş’tan sonra bir konuşma yapan ERÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Beylü Dikeçligil, kapitalizmin Kadınlar Günü’nü ehlileştirdiğini ifade ederek, “O zamanlar işçilerin durumları hakikaten çok kötü durumda, kadınların artı daha kötü durumda. Hatta literatürde bulunan ’vahşi kapitalizm’ dönemi denir. Kapitalist sistem hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayan, hem sömürgelerde hem de kendi ülkeleri içerisinde olayları eğer zaman ve mekan içerisinde değerlendirirsek çok daha anlamlı oluyor” dedi.
Batı Bloğu’nun Kadınlar Günü’ne karşı uzun bir süre sessiz kaldığını belirten Dikeçligil, “Uzun süre Batı Bloğu bu kadınlar gününe sessiz kalıyor, çünkü daha çok Sosyalist görüşün benimsediği bir gün oluyor. Büyük bir mücadele veriliyor ve daha sonra 1970’li yıllarda Birleşmiş Milletler bunu kabul ediliyor. Kapitalist dünya sisteminin bükemediği eli öpmesi gibi bir şeydir bu kadınlar gününü ehlileştiriyor. Kadının durumu çok kötü, çünkü kültürel kodlarda kadına çok fazla değer verilmiyor” diye konuştu.
Toplantı, kadın avukatlara ve davetlilere gül verilmesiyle sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.