EKONOMİ - 03 Nisan 2012 Salı 16:40

EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAОLAYAN ESKİŞEHİR`DE

A
A
A
EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAОLAYAN ESKİŞEHİR`DE

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye`nin 2023 yılında şampiyonlar liginde olması gerektiğini söyledi.
Çağlayan, Eskişehir`de Milliyet gazetesi tarafından düzenlenen "2012 yılı ve sonrası beklentileri" konulu toplantıya katıldı. Anemon Otel`de düzenlenen toplantıda konuşan Çağlayan, Cumhuriyet tarihinde geçen yıl Türkiye`nin etrafındaki ateş çemberine rağmen ihracat rekoru kırıldığını belirtti. Çağlayan, "Türkiye geçen yıl 135 milyar dolarlık mal, 40 milyar dolarlık da hizmet ihracatı gerçekleştirdi. Eskişehir`in 2011 ihracatı önceki yıla göre yüzde 16 arttı. Eskişehir`in Türkiye ihracatından aldığı pay,
ki ben bunu Eskişehir`e yakıştıramıyorum, binde 5, yani 767 milyon dolar. Eskişehir`in 2023 hedeflerine paralel gitmesini bırakın, daha önde gitmesini gerektiren birçok sebep var. Eskişehir`de şu anda 2 bin ihracatçı olabilir. Eskişehir`e her türlü desteği vermeye hazırız. Eskişehir, kısa süre içinde 246 gümrük bölgesine ürün ihracatı yapan bir il olacaktır. Kentte bu altyapı var" dedi.
Türkiye`nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, 1 trilyonu aşan toplam dış ticaret yapan bir ülke olacağını kaydeden Çağlayan, şunları söyledi:
"Dün GSMH büyüme rakamları açıklandı. Göğsümüzü kabartan gelişmelerdir bunlar. Türkiye, Çin`den sonra dünyadaki ateş çemberi ortamına rağmen dünyanın ikinci büyüme performansını gösteren ülke oldu. 2011, Cumhuriyet tarihimizde rekorlarla doludur. Türkiye`ye düşen, 2023`te 2 trilyon dolarlık bir milli gelire sahip olmaktır. Ana hedefimiz kişi başına geliri 25 bin dolar seviyesine getirmektir. Bugün köprünün öbür tarafını aşmış, devler ligine girmiş olan, dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye,
Avrupa`nın 7. büyük ekonomisi olan Türkiye, 2023`te dünya şampiyonlar liginde olmalıdır. Türkiye, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, 1 trilyonu aşan toplam dış ticaret, kişi başına gelirin 25 bin dolar olduğu 84 milyonluk bir ülke olacaktır. Bu hedefleri bal gibi yakalarız. Türkiye`nin son 12 aylık ihracatı 138,5 milyar dolar olmuştur. İhracatımızın yüzde 46`sını Avrupa`ya yapıyoruz. İhracatımızın, yüzde 25`inden fazlasını Kuzey Afrika`ya, Orta Doğu`ya yapıyoruz. 2011 yılı Türkiye`nin ihracat yapmış
olduğu pazarlarda deprem yaşanan bir yıldı. Böyle bir ortamda ülkemizin ihracatını bu rakama getirmesi, altının çizilmesi gereken bir konudur. Bunu Türk özel sektörü yaptı. Biz hükümet olarak adeta greyderlik, buldozerlik görevi yaptık. Engelleri kaldırdık. İhracat odaklı bir büyüme stratejisi belirledik. Türkiye`nin Çin`den sonra dünyadaki ateş çemberi ortamına rağmen büyümede ikinci olmasının altında ihracatın yaptığı pozitif katkı vardır."
"GEÇEN YIL 52 İL CUMHURİYET TARİHİNİN EN FAZLA İHRACATINI YAPTI"
Geçen yıl 52 ilin Cumhuriyet tarihinin en fazla ihracatını yaptığını belirten Çağlayan, "Mart ayı ihracatımız Cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci ihracatı oldu. Tüm mart aylarının en yüksek ihracatını yaptığımız ay oldu. Türkiye bu işi öğrendi. Hükümet yol gösteren, denetleyen, onları destekleyen bir konuma döndü. Bugün, Türkiye 436 milyar dolar toplam dış ticaret hacmine sahip olan bir ülke. Bu rakamın 175 milyar doları ihracat. Türkiye, dünyanın en büyük hizmet ticareti aktörlerinden biri olma yolunda
hızla ilerliyor. Bugün müteahhitlerimiz Çin`den sonra dünyada ikinci. Varşova metrosundan Dubai metrosu ve Doha Havaalanı`na kadar dünyanın en büyük altyapıları, üstyapıları Türk müteahhitleri tarafından yapılıyor. Ülkemize gelen turist sayısı 31 milyon. Cumhuriyet tarihimizde ilk defa 23 milyar dolar turizm geliri elde ediyoruz. Türkiye, hizmet ticaretinde büyük bir oyuncu haline geldi. Bu yılın ilk üç ayında Türkiye, Cumhuriyet tarihinin ilk üç aylık rekorlarını kırdı" dedi.
Dün açıklanan rakamların herkes açısından son derece sevindirici olduğunu ifade eden Çağlayan, "Şükürler olsun, dünyaya meydan okuyoruz. Allah`a şükürler olsun ki, dünyanın hangi bölgesine gidersek gidelim, bu ekonomik başarımızın sırrı Sayın Başbakanımıza, sayın bakanlara soruluyor. İngiltere, Rusya, Danimarka başarımızın sırrını soruyor. Bizim bir başarı hikayemiz var. Türkiye, dünyada öncelikli bir konuma gelmiş durumda. Bunun temel sebebi Türkiye`nin yakaladığı siyasi istikrardır" dedi.
Türkiye`nin 8 yılda 110 milyar dolar doğrudan yatırım aldığına işaret eden Çağlayan, "2023`e kadar Türkiye kendi otomobilini, uçağını, helikopterini yapan bir ülke olacak. Bu konuda hiçbir endişem yok. Türkiye yüzde 8,5 büyüyor. Türkiye gerek kamu borçlarının milli gelire oranı, gerek bütçe açıklarının milli gelire oranında 20 Avrupa ülkesinden çok daha iyi durumda. Türkiye elde ettiği ekonomik performansla dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip. Yolumuz son derece açık" diye konuştu.
Çağlayan, mart ayı enflasyon rakamlarının açıklandığını vurgulayarak, "Son derece önemli. Enflasyonda yükselişin geriye gittiğini, tekrar istikrara geldiğimizi görüyoruz. Yıllar önce dünya enflasyon sıralamasında ilk 5 içindeydik. Bugün 50. sıraların bile üzerine çıktık. Fiyat istikrarı konusundaki kararlılığımız devam edecek. Ekonomimiz inşallah aynı şekilde devam edecektir" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir