KÜLTÜR SANAT - 09 Aralık 2023 Cumartesi 12:26

Prof. Dr. Dölek, temizlik medeniyetimizi anlattı

A
A
A
Prof. Dr. Dölek, temizlik medeniyetimizi anlattı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Erzincan Şubesinde Prof. Dr. Adem Dölek, temizlik medeniyetimizi anlattı.


Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesince düzenlenen programda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hocalarından Prof. Dr. Adem Dölek bir konuşma yaptı.


Dölek, temizliğin İslam medeniyetine ait bir kavram olduğunu ifade ederek, “Bugün bakıyoruz ki, batılılar hemen her gün temizleniyorlar. Müslümanların da bunu alışkanlık haline getirmesi lazım. Bu sadece beden temizliğinden ibarettir. Oysa insanın iç dünyasının, ruh temizliğinin de yapılması gerekir.” dedi.


Prof. Dr. Adem Dölek konuşmasında temizliğin maddi ve manevi temizlik olarak iki ana bölüme ayrıldığını, maddi temizliğin, beden, elbise, okul, ev, eşya, sokak, cami ve bütün çevrenin temizliği olarak ele alınabileceği, manevi temizliğin ise, kalp ve ruh temizliği olarak ikiye ayrıldığını, bunların da akıl, bilgi ve düşünce temizliği, nefis ve bütün arzuların temizliği, kalp vicdan ve yüce duyguların temizliği olduğunu söyledi.


Adem Dölek, “İslam dininde doğumdan ölünceye kadar temizlik bir zorunluluktur. İnsan doğarken yıkanır. Hayatı boyunca temiz kalmaya özen gösterir ve bu dünyadan giderken yine yıkanarak bu dünyadan ayrılır. Çünkü temizlik, fıtratımızın insan olmamızın gereğidir. Aynı zamanda Allah’ın emridir. İmanın yarısıdır ve imanın gereğidir. İbadete vesile olduğu gibi temizliğin kendisi de ibadettir. Güzel ahlâktır. Allah’ın sevgisini kazanmanın vesilesidir. Sağlığın korunmasıdır. Küçük günahlara kefarettir. Medeniyettir. Cennete layık olmak için paklanmaktır. Çünkü Cennet kirliliği kabul etmez. Temiz insan, temiz toplum ve temiz bir dünya olmanın yolu, temizlikten ve temiz yaşamaktan geçer.” şeklinde konuştu.


Program sonrasında Adem Dölek’e Erzincan Valisi Hamza Aydoğan‘ın imzaladığı teşekkür belgesini Prof. Dr. Nuri Bakan verdi. Ayrıca Prof. Dr. Mehmet Özbaş ise günün anısına Adem Dölek’e bir tablo hediye etti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin şüpheli ölümüyle ilgili 4 tutuklama Fatih’te 3 gün beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin ölümü üzerine gözaltına alınan anne, baba, anneanne ve dede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay 30 Aralık’ta Fatih’te meydana gelmişti. İddiaya göre dini nikahlı Y.Y. ve B.Y.’nin 5 Kasım’da dünyaya gelen bebekleri 30 Aralık 2025 tarihinde hayatını kaybetmişti. Anne Y.Y.’nin bebeğinin hareketsiz durduğunu fark etmesi üzerine durumu polis ve sağlık ekiplerine haber vermişti. Yapılan ilk incelemelerde bebeğin 5 Kasım 2025’te İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya geldiği belirlenmişti. 7 Kasım’da ise 3 kilo 200 gram ağırlığında taburcu edilen bebeğin, hayatını kaybettiği gün yaklaşık 2 kiloya düştüğü ve karın bölgesinde içe çökme olduğu tespit edilmişti. Anne Y.Y.’nin evde dini nikahlı eşi B.Y., annesi A.Y. ve Y.E.Y ile beraber yaşadığı, bebeğin saat 08.00 sıralarında öldüğü ancak ambulansın 12 saat sonra arandığı öğrenilmişti. 19 yaşındaki Y.Y.’nin çelişkili ifade vermesi üzerine, annenin bebeği 3 gün beslemediğini söylediği öğrenildi. Soruşturma kapsamında Y.Y., B.Y. ile aynı evde yaşayan anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y. "kasten öldürme" suçundan gözaltına alınmıştı. Emniyette işlemleri biten 4 şüpheli adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından anne Y.Y., baba B.Y, anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olayla ilgili ’kasten öldürme’ suçundan başlatılan soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.
Kırklareli Şehir trafiğini rahatlatacak karar: Zorunlu tır parkı uygulaması başladı Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde Altın Çağ Projesi muhtevasında ilçe genelinde trafik düzenini sağlamak, güvenliği artırmak ve şehir merkezini korumak amacıyla zorunlu tır parkı uygulamasını bugün itibarıyla hayata geçirdi. Kararın uygulanmaya başlamasıyla ağır tonajlı araçların şehir merkezinde gelişi güzel park etmesinin önüne geçilecek. Pınarhisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada, 1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla haritada belirtilen güzergahlar ile alanlar dışında tır, kamyon ve benzeri ağır tonajlı araçların ilçe merkezine giriş-çıkışlarının ve şehir içinde park yapmasının 7 gün 24 saat esasına göre tamamen yasaklandığı bildirildi. Ağır tonajlı araçların park işlemlerinin yalnızca tır parkı alanında yapılacağı vurgulandı. Açıklamada, alınan kararın trafik güvenliğini artırmak, ilçe merkezindeki düzensiz park yapmayı ortadan kaldırmak, yol ve altyapı yatırımlarını korumak amacıyla uygulamaya konulduğu ifade edildi. Belediye yetkilileri, uygulamanın kimseyi mağdur etmeyi amaçlamadığını ancak Pınarhisar’ın düzeni ve güvenliği için kurallara kesinlikle uyulmasının zorunlu olduğunu özellikle belirtti. Haritada belirtilen alanlar dışında ilçeye giriş-çıkış yapan ya da ilçe içinde park eden ağır tonajlı araçlar hakkında, ilgili mevzuat çerçevesinde cezai işlem uygulanacağı da duyuruldu. Pınarhisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada açıklamada ayrıca, ilçenin yalnızca bugünüyle değil geleceğiyle de planlandığı vurgulanarak, daha düzenli, daha güvenli ve daha yaşanabilir bir Pınarhisar için kararlılıkla çalışmaya devam edileceği mesajını verdi.