GÜNDEM - 31 Ocak 2026 Cumartesi 10:27

Erzurum’da tünel çalışmaları devam ediyor

A
A
A
Erzurum’da tünel çalışmaları devam ediyor

Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü, 2025 yılına ilişkin faaliyet raporunu yayımladı. Rapora göre, müdürlüğün sorumluluk alanında Erzurum il genelinde toplam bin 683 kilometre yol ağı bulunuyor. Bu ağın bin 76 kilometresi Devlet Yolu, 607 kilometresi İl Yolundan oluşuyor. Yolların satıh cinsine göre dağılımı ise 604 kilometre Bitümlü Sıcak Karışım (yüzde 36), 941 kilometre Sathi Kaplama (yüzde 56) ve 138 kilometre Diğer Kaplamalar (yüzde 8) şeklinde oluşuyor.


2025 yılı içerisinde yatırım, bakım-onarım ve trafik güvenliği çalışmaları kapsamında toplam 5 milyar 380 milyon 955 bin TL ödenek harcandığı bildirildi. Raporda, 2025 yılında çalışmaları süren 5 adet, 9 tüp tünelin toplam proje uzunluğunun 46,4 kilometre olduğu ifade edildi. Kırık Tüneli’nde 318 metre kazı destek, 1.029 metre nihai beton imalatı yapılırken, toplamda 12.821 metre (%90) kazı destek ve 11.062 metre (%78) nihai beton çalışması tamamlandı. Dallıkavak Tüneli’nde 114 metre kazı destek, 1.800 metre nihai beton imalatı gerçekleştirilerek kazı destek çalışmalarının %100’ü, nihai kaplama betonunun ise %93’ü tamamlandı. Kop Tüneli’nde 1.419 metre kazı destek, 692 metre nihai beton imalatı yapılırken, toplam kazı destek çalışması %80, nihai kaplama betonu ise %57 seviyesine ulaştı. Çirişli Tüneli’nde 678 metre nihai kaplama betonu yapılırken, çalışmaların %48’i tamamlandı. Olur Tüneli’nde ise 117 metre kazı destek çalışmasıyla birlikte toplamda 884 metre (%25) ilerleme sağlandı.


Bölünmüş yol ve üstyapı çalışmaları


Dallıkavak Tüneli ve bağlantı yolları projesi kapsamında 5,5 kilometre bölünmüş yol Bitümlü Sıcak Karışım çalışması tamamlandı. Bitümlü Sıcak Karışım onarım çalışmaları kapsamında; Oltu Çevre Yolu ve bağlantı yollarında 5 kilometre, Aşkale-Maden yolunda 4,6 kilometre, Aşkale-Aziziye-Nenehatun Köprülü Kavşağı arasında 4,4 kilometre olmak üzere toplam 14 kilometre yol onarıldı. Sathi kaplama üzeri Bitümlü Sıcak Karışım çalışmaları kapsamında ise; Oltu Çevre Yolu ve bağlantı yollarında 4 kilometre, Çirişli Tüneli ve bağlantı yollarında 1,7 kilometre, Tortum-Uzundere yolunda 4 kilometre olmak üzere toplam 9,7 kilometre çalışma gerçekleştirildi.


Köprü ve tarihi yapılar


Erzurum Kuzey Çevre Yolu’nun demiryolu geçişinde yer alan 32 metre uzunluğundaki çift köprü 2025 yılında tamamlandı. Ayrıca 118 metre uzunluğundaki Horasan Tarihi Betonarme Kemer Köprüsü’nün restorasyonu da bitirildi. Yıl boyunca 98 bin 600 ton yama malzemesi kullanılarak bakım-onarım çalışmaları yapıldı, 147 kilometre sathi kaplama gerçekleştirildi. Karla mücadele çalışmaları kapsamında 270 personel ve 152 araç görev alırken, 32 bin ton tuz agregası ve 15 bin 200 ton tuz kullanıldı. Ayrıca 12 köprüde bakım-onarım, Uzundere ve Çat şehir geçişlerinde ise kuru peyzaj çalışmaları tamamlandı. Trafik güvenliği kapsamında; Köprüköy-Hınıs Ayrımı Kavşağı’nda yaya üstgeçidi, Oltu-Göle Yolu Akşar Şehir Geçişi ile Erzurum Kuzey Çevre Yolu Karaz-Ilıca Kavşağı’nda 2 adet hemzemin kavşak sinyalizasyonu, 3.450 metrekare düşey işaretleme, 890.500 metrekare yatay işaretleme, 43.240 metre otokorkuluk imalatı yapıldı. Aşkale ve Aziziye denetim istasyonlarında ise 690.000 araç denetlendi.


2025 yılında tamamlanan projeler


2025 yılı içerisinde; Uzundere Şehir Geçişi, Çat Şehir Geçişi, Oltu Organize Sanayi Kavşağı, Horasan Tarihi Betonarme Kemer Köprüsü Restorasyonu, Olur-Ardanuç Heyelan Islahı, Yusufeli-Olur Yolu Heyelan Islahı ve Ayvalı Köy Geçişi ile Erzurum Kuzey Çevre Yolu Demiryolu Üstgeçit Köprüsü projeleri tamamlanarak hizmete alındı. Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü, 2026 yılında da ulaşım altyapısının güçlendirilmesi ve trafik güvenliğinin artırılmasına yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini ifade edildi.



Erzurum’da tünel çalışmaları devam ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Diş Hastanesi ek binasına okuma salonu yapılacak Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastanesi Ek Binası’nın hizmete açılmasının ardından verdiği talimatla, buraya bir okuma salonunun açılmasını sağladı. Erciyes Üniversitesi Diş Hastanesi Ek Binası’nın Kayseri’ye kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Kayseri’nin doktor başkanı Memduh Büyükkılıç, sağlık ile eğitim-öğretime yine kayıtsız kalmadı ve buraya bir okuma salonu kurulması talimatını verdi. Konuya ilişkin paylaştığı düşüncelerinde Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, "Erciyes Üniversitemizin Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastanesi Ek Binası’nda ilk hasta kabulünü gerçekleştirdiğimiz gün, okuma salonunun boş olduğunu gördük. ‘Burası eksik kalmasın’ dedik ve üzerimize düşeni yaptık. 4 bini aşkın kitapla okuma salonunu donattık. Bilgiyle, emekle, gönülle tamamlanan bu güzel dokunuş şehrimize, üniversitemize hayırlı, uğurlu olsun" ifadelerini kullandı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şefi Maide Olgun ise okuma salonuna ilişkin yaptığı açıklamada; "Şu an Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Yeni Hizmet Binası’ndayız. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatları ile buraya bir okuma salonu yaptık. İçerisinde 4 binin üzerinde kitabımız var. Okuyucularıyla buluşmak için hazır. Hastanemize gelen tüm ziyaretçiler burada, kitap okuma, ödünç alma işlemlerini yaparak bu okuma salonundan istifade edebilirler" diye konuştu.
Kastamonu Şantiyede yaralı halde bulduğu ördeğe çocuğu gibi baktı Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde şantiyede çalışan işçi, yaralı halde bulduğu yabani ördeği, iki gün boyunca elleriyle besledi. Ördek, daha sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerine teslim edilerek tedavi altına alındı. Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde bir firmada çalışan Hikmet Aydın, şantiyede görevli olduğu sırada uçamayan, yaralı yabani örnekle karşılaştı. Örneğin yanına giden Hikmet Aydın, ördeğin ayaklarında ve kanatlarında kurşun izinin olduğunu ve yaralı olduğunu tespit etti. Ördeği köpeklerden koruyarak koruma altına alan Hikmet Aydın, elleriyle besleyip su içirdi. Daha sonra Kastamonu Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünü arayan Hikmet Aydın, durumu bildirdi. Aydın, Kastamonu Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri gelene kadar ördeğin bakımını üstlendi. Ördeği köpeklerin saldırısından kurtardığını ifade eden Hikmet Aydın, "Köpeklerin elinden ördeği kurtardık. Şimdi kendisini besleyeceğiz. Yorgun mudur, bitkin midir, yavru mudur bilmiyorum. Cinsini de bilmiyorum ne ördeği olduğunu. İnşallah bizlerde biraz ördeği besleyeceğiz, doyuracağız, kendisine gelince de uçmaya hazır olduğunda da doğaya kendi yaşam alanına salacağız inşallah" dedi. Aydın, Kastamonu Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerine teslim ettikleri ördeği iki gün boyunca beslediklerini söyledi.
İstanbul Türkiye’nin ilk 112 Komuta Merkezi Esenyurt’ta hayata geçiyor Türkiye’nin ilk ilçe bazlı 112 Komuta Merkezi, İstanbul’un Esenyurt ilçesinde kuruluyor. Battalgazi Mahallesi’nde uzun süredir atıl durumda bulunan 3 bin 400 metrekarelik alan, Esenyurt Belediye Başkan Vekili Can Aksoy’un çabalarıyla 112 Komuta Merkezi olarak ilçeye kazandırılıyor. Göreve geldiği günden bu yana Esenyurt’un sağlık altyapısını güçlendirmek için çalışmalarını sürdüren Başkan Vekili Aksoy, ilçede bir ilki daha hayata geçiriyor. Aksoy, proje kapsamında İstanbul 112 İl Koordinatörü Önay İçen, Esenyurt İlçe Sağlık Müdürü Oktay Dokuz ve Battalgazi Mahallesi Muhtarı Mustafa Çelik ile birlikte alanda incelemelerde bulundu. Daha önce "Cep Otogarı" olarak anılan ancak yıllardır kullanılmayan alan, Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilerek sağlık hizmetleri için yeniden işlevlendirildi. 6 Ambulans, 72 Sağlık Personeliyle 7/24 Hizmet Kurulacak olan 112 Komuta Merkezi, 4 yetişkin ve 2 yenidoğan ambulansı olmak üzere 6 ambulans ve 72 sağlık personeli ile 7 gün 24 saat esasına göre hizmet verecek. Merkezden yalnızca Esenyurt’a değil, ihtiyaç halinde çevre ilçelere de hızlı ve etkin acil sağlık hizmeti sunulması hedefleniyor. Proje kapsamında bölgeye heliport (helikopter pisti) alanı yapılması da planlanıyor. "Ülkemize örnek bir model kazandırmak istiyoruz!" Esenyurt Belediye Başkanı Can Aksoy, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, uzun süredir atıl durumda kalan alanı sağlık hizmetlerine kazandırmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aksoy, şu ifadeleri kullandı: "Cep Otogarı olarak bahsedilen ancak ilçemizde uzun süredir atıl olarak kalan alanımızdayız. Battalgazi Mahallemizde muhtarımızla hep bir hayalimiz vardı; buraya fonksiyon kazandırmak istiyorduk. Bu alanı Sağlık Bakanlığımıza tahsis ettik. Sayın Bakanımızın direktifleri ve il müdürümüzün koordinasyonunda buraya 6 ambulanslı bir 112 Komuta Merkezi oluşturuyoruz. Günlük 18 ekip, toplam 72 personelimizle ve 6 ambulansımızla, bölgemizde ve çevre ilçelerde ihtiyaç duyulan alanlara hızlı bir şekilde hizmet verilecek. Türkiye’de ilk olan bu uygulamayı, her şeyin en güzeline layık olan Esenyurt’ta hayata geçirerek ülkemize örnek bir model kazandırmak istiyoruz." 14 Mart Tıp Bayramı’nda açılması planlanıyor Merkezin, 14 Mart Tıp Bayramı’nda hizmete açmayı planladıklarını belirten Başkan Vekili Can Aksoy, Esenyurt’a verdiği güçlü desteklerden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na teşekkür etti. Aksoy, "112 Komuta Merkezi, Battalgazi Mahallemiz başta olmak üzere Esenyurt ve bölgemize hayırlı olsun" dedi.