KÜLTÜR SANAT - 19 Ağustos 2023 Cumartesi 16:55

Palandöken Kültür Yolu Festivali başladı

A
A
A
Palandöken Kültür Yolu Festivali başladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Palandöken Kültür Yolu Festivali’nin açılış programı için Erzurum’a geldi. Aynı zamanda yapımı tamamlanan Erzurum Müzesi’nin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, önceki yıl beş şehirde 30 binden fazla sanatçının katılımı ile 33 milyondan fazla vatandaşın etkinliklere katılma fırsatı bulduğunu anlattı.


Bakan Ersoy “Kültür yolu etkinlikleri başta Türkiye olmak üzere yurt dışında da tanıtım ve markalaşma konusunda da çok ciddi sonuçlar getiriyor. O yüzden Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak çok önem veriyoruz. Bundan sonra da her yıl 5 şehir ilave ederek kültür yolu festivallerini yaygınlaştıracağız. 100 günlük bir seri olacak. Festivallerimiz 12 Kasım’a kadar devam edecek. Toplamda 11 şehir var. Serinin ikinci ayağına bugün Trabzon Sümela kültür yolu festivali ve Erzurum kültür yolu festivalleri ile devam ediyoruz.” dedi.


Etkinliklerin başladığı illerde önümüzdeki yıllarda da benzeri programların ve etkinliklerin devam edeceğini hatırlatan Bakan Ersoy “Bu etkinliklerin yapıldığı şehirler artık düzenli olarak kültür yolu festivali kapsamına alınmış oluyor. Her yıl belli bir tarih sabitleniyor ve o tarihlerde festival gerçekleştiriliyor. Biz kültür yolu festivallerinin tarihlerini kesinleştirmek için belediye başkanlarımızla vekillerimizle görüşmeler yapıyoruz.” diye konuştu.


Erzurum Arkeoloji müzesinin 1969’da paşalar caddesi mevkiinde yaklaşık 6 dönüm bahçe içerisinde yapıldığını ancak deprem deprem tahlillerinden geçemediği için yıkım kararı alınması üzerine yeni müze yapımı için çalışmalara başlandığını ifade eden Bakan Ersoy, “Yeni müze, Yakutiye ilçesi Rabia Ana Mahallesi üç kümbetler mevkiinde planlanmış 2018’de yapımına başlanmış ve 2021 yılı sonunda tamamlanmıştır. Toplamda yaklaşık 46 milyon liraya mal olan müze 11 bin metrekare alana sahip 3 blok halinde modern bir yapım tarzıyla inşa edilmiştir. Müzenin bulunduğu alan millet bahçesi şeklinde dizayn edilmiş olduğundan ve etraftaki binaların kentsel dönüşümü nedeniyle bugüne kadar ertelenmiştir. Müzede M.Ö. 5 bin’lere kadar uzanan arkeolojik buluntular Urartulara, Romalılara ait eserler, Selçuklular ve Cumhuriyet dönemini içeren etnografik bölümlerde bulunmaktadır. Restorasyon Bölge Laboratuvarları ve müze İdare binası, Çocuk tasarım müzesi ve kafeterya bölümünde müze müştemilatında yer almaktadır. Toplamda 20 bine yakın eser müzemiz envanterine kayıtlıdır” diye konuştu.


Açılış töreninde konuşan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi müze hakkında bilgiler verdi.


Erzurum, Anadolu’nun zirve kenti


Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise törende yaptığı konuşmada, “Bilim, kültür, tarih ve sanatın beşiği Erzurum; bünyesinde barındırdığı değerler, gelişim, değişim ve dış dünyaya açılan tarihi kapısıyla günümüzde ülkemizin en seçkin şehirlerinden biridir. Erzurum; binlerce yıllık tarihi geçmişi, kültür ve medeniyet birikimiyle Anadolu’nun ziyneti ve müstesna şehirlerinin başında gelmektedir. Tarihsel süreçte birbirinden farklı millet ve medeniyetlere beşiklik etmiş olan kent, stratejik önemiyle hep göz önünde olmuş, işte bu yüzdendir ki; Erzurum için “Anadolu’nun Zirve Kenti” şeklinde bir tanım geliştirilmiştir.


Tabyalarla çevrili durumdaki şehir; medrese, cami, kervansaray, han ve hamam gibi tarihi yapılarla da, birbirinden farklı medeniyetlerin izini halen daha günümüze yansıtmaktadır” diye konuştu.


Açık hava müzesi


Dünya’nın görülmeye değer en önemli şehirlerinden biri olan ve 6 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Erzurum’un aynı zamanda medeniyetlerin de beşiği olduğunu kaydeden Başkan Sekmen, “Tarih ve medeniyet şehri Erzurum; kadim geçmişi ve doğal güzellikleriyle adeta bir açık hava müzesini barındırmaktadır. Bilindiği gibi günümüzde turizmin oluşturduğu ekonomik, sosyal ve kültürel etkiler, özellikle uluslararası alanda giderek büyük bir önem taşımaktadır. Turizm, uluslararası ölçekte geniş istihdam olanakları ihtiva eden bir sektördür ve dünyada yüzbinleri aşkın insanı istihdam etmektedir.


İnanç, kültür, termal, doğa ve kış turizmin de merkezi olan Erzurum’da medeniyet tasavvuru perspektifinden yola çıkarak festivalimizin de adını taşıyan Kültür Yolu Projemizle şehrimizin beton ve taşlar ardında kalan kültür mirasını gün yüzüne çıkardık. Erzurum Kalesi ve çevresi şimdi eşsiz görkemiyle kentin adeta cazibe merkezine dönüştü” dedi.


Açılış törenine Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum AK Parti Milletvekili Selami Altınok ve Mehmet Emin Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İlçe belediye başkanları, siyasi parti ve STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.


Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Türkiye’nin kültürel değerlerini mimarlık, tarih, kültür ve sanat yoluyla zihinlere aktarmanın yanında şehirlere marka etkinlikler de kazandırmayı hedefliyor. Bu kapsamda belirlenen 11 rotadan biri de Erzurum. 19-27 Ağustos tarihleri arasında Erzurum’da devam edecek olan Palandöken Kültür Yolu Festivali’nin ilk gününde; Aşık Ruhani ve Aşık Hüseyin Summanioğlu’nun Dinletisi, Oltu Taşı Sergisi ve Muhammed Mağ ‘Hiç Sergisi, Gastronomi Alanı, Kerem İle Aslının Buluşma Noktası, Türk Süsleme Sanatları Sergisi ve Çocuk Etkinliği Alanı programları olacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Trendyol Süper Lig: Kocaelispor: 2 - Antalyaspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Kocaelispor, Antalyaspor’u konuk ediyor. Karşılaşmanın ilk yarısı ev sahibi ekibin 2-1 üstünlüğüyle tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 23. dakikada soldan Churlinov’un kullandığı köşe atışında kaleci Abdullah’ın elinden kaçırdığı topu ön direkte Smolcic ağlara gönderdi. 1-0 32. dakikada sağdan Safuri’nin ortasında arka direkte Giannetti kafayla topu filelerle buluşturdu. 1-1 37. dakikada Keita’nın ceza sahasına ortasında topla buluşan Linetty pasını Tayfur’a aktardı. Sağ çaprazda kaleci ile karşı karşıya kalan Tayfur topu ağlara yolladı. 2-1 Stat: Kocaeli Hakemler: Gürcan Hasova, Mehmet Kısal, Onur Gülter Kocaelispor: Aleksandar Jovanovic, Ahmet Oğuz, Botond Balogh, Hrvoje Smolcic, Massadio Haidara, Karol Linetty, Habip Keita, Daniel Agyei, Tayfur Bingöl, Darko Churlinov, Bruno Petkovic Yedekler: Gökhan Değirmenci, Anfernee Dijksteel, Muharrem Cinan, Furkan Gedik, Serdar Dursun, Tarkan Serbest, Samet Yalçın, Aleksandr Syrota, Can Keleş, Joseph Nonge, Rigoberto Rivas Teknik Direktör: Selçuk İnan Antalyaspor: Abdullah Yiğiter, Bünyamin Balcı, Veysel Sarı, Lautaro Giannetti, Kenneth Paal, Soner Dikmen, Dario Saric, Samuel Ballet, Ramzi Safuri, Sander Van De Streek, Yohan Boli Yedekler: Julian, Samet Karakoç, Hüseyin Türkmen, Abdülkadir Ömür, Dzhikiya, Hasan Yakub İlçin, Jesper Ceesay, Ensar Buğra Tivsiz, Doğukan Sinik, Poyraz Efe Yıldırım Teknik Sorumlu: Alaattin Gülerce Goller: Hrvoje Smolcic (dk. 23), Tayfur Bingöl (dk. 37) (Kocaelispor), Lautaro Giannetti (dk. 32) (Antalyaspor)
Tunceli Tunceli’de DHKP/C operasyonu: 1 şüpheli tutuklandı Tunceli’de polis ekiplerince, DHKP/C terör örgütünün il genelindeki faaliyetlerinin deşifre edilerek engellenmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında düzenlenen operasyonda 1 şüpheli yakalanarak tutuklandı. Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, DHKP/C silahlı terör örgütünün il genelinde yürüttüğü faaliyetlerin tespit edilmesi, deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda yapılan istihbari ve teknik çalışmalar neticesinde, kendisini sözde gazeteci ve muhabir olarak tanıtarak habercilik faaliyeti adı altında örgüt propagandası yaptığı belirlenen bir şahıs hakkında operasyon düzenlendi. Yapılan çalışmalarda, C.B. isimli şahsın DHKP/C terör örgütünün talimatları doğrultusunda Moğultay Mahallesi’nde yasaklı materyallerin bulunduğu bir kütüphane oluşturduğu, bu içeriklerle ilgili olarak sosyal medya hesapları üzerinden örgüt propagandası yaptığı tespit edildi. Bunun üzerine şüphelinin yakalanmasına yönelik adli süreç başlatıldı. 19 Aralık 2025 günü sabah saatlerinde şüphelinin ikamet adresine Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince operasyon düzenlendi. Operasyonda C.B. yakalanarak gözaltına alındı. Şahsın ikametinde yapılan aramalarda, toplatma kararı bulunan çok sayıda kitap, dergi ve gazete ile birlikte 1 adet cep telefonu, 1 adet SIM kart, 1 adet dizüstü bilgisayar, 1 adet flash bellek ve 5 adet CD ele geçirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Terörle mücadele kapsamında yürütülen çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceği bildirildi.
Kütahya Bilal Erdoğan Kütahya’da konuştu: "Büyük mesafeler katettik" İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Kütahya’da düzenlenen "Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü" paneline katıldı. Kütahya Kadim Konağı’nda gerçekleştirilen Küresel Araştırma ve Düşünce Merkezi Genel Kurulu ve panel programına İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Prof. Dr. Ömer Türker, Prof. Dr. M. Sait Gökalp, Prof. Dr. Süleyman Elik, Prof. Dr. Ubeydullah Sezikli, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı. Panelde konuşan Bilal Erdoğan, Türkiye’nin 25 yıl önce 200 milyar dolar seviyesinde olan milli gelirinin bugün 1,6 trilyon dolara ulaştığını söyledi. Kişi başına düşen milli gelirin ise 3 bin dolardan 18 bin dolara yaklaştığını ifade eden Erdoğan, bu ekonomik büyümenin toplumun beklentilerini de köklü şekilde değiştirdiğini dile getirdi. Ekonomik gelişmenin sivil toplumu da güçlendirdiğini vurgulayan Erdoğan, "Anne babalarımızın yaşadığı Türkiye ile bugün çocuklarımızın yaşadığı Türkiye aynı değil. Gelişen bir ülkede sivil toplumun büyümesi, taleplerin artması ve gönüllülüğün yaygınlaşması kaçınılmazdır" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ulaşım, sağlık ve eğitim başta olmak üzere birçok alanda büyük mesafeler kat edildiğini belirten Bilal Erdoğan, geçmişte siyasetten beklentilerin ‘devlet baba’ anlayışı çerçevesinde şekillendiğini hatırlattı. Erdoğan, "Bugün Türkiye’de devletin sunduğu hizmetler birçok alanda gelişmiş ülkelerle yarışır hale geldi. Cumhurbaşkanımız siyasetin gerçekten bir şeyler yapabildiğini topluma gösterdi" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinin toplumsal dönüşümde belirleyici olduğunu ifade eden Erdoğan, "Toplumun önünde yürüyerek ezberleri bozdu. Değeri, elbette ki olmadığı zaman daha net anlaşılacak. Büyük liderlerden sonra bu hep yaşanmıştır" dedi. Sivil toplum kuruluşlarının sahaya daha fazla hakim olması gerektiğine dikkat çeken Bilal Erdoğan, sağlık, eğitim ve sanayi gibi alanlarda işi doğrudan yapanların çözüm üretmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Bir hastalığı yaşayanlar, o hastalıkla ilgili en doğru çözümü siyasetçiye anlatmalı. Seramikten eğitime kadar her alanda, o işin erbabı siyasete yol göstermeli" ifadelerini kullandı. Kültür ve kimlik vurgusu da yapan Erdoğan, Türkiye’nin gelişmek için kendi değerlerinden vazgeçmek zorunda olmadığını belirtti. Erdoğan, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde görüldü ki gelişmek için kimliğimizi reddetmemiz gerekmiyor. Kendi kültürümüzle, kendi inancımızla da dünyanın zirvesine oynayabiliriz" dedi. Kendi kültürüne yaslanmadan başka kültürlerle sağlıklı ilişki kurulamayacağını söyleyen Erdoğan, "Köklerimizden ilham alarak dallarımızı her yere yaymamız gerekiyor. Kendi toprağında kök salmayanın başka yerlere uzanması mümkün değildir" şeklinde konuştu. Program, panel değerlendirmeleri ve genel kurulun ardından sona erdi.