KÜLTÜR SANAT - 29 Temmuz 2021 Perşembe 14:54

Online seminerde Anadolu ve Türkler Bütün Yönleriyle Konuşuldu

A
A
A
Online seminerde Anadolu ve Türkler Bütün Yönleriyle Konuşuldu

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) tarafından her ay düzenlenen ’İlgiden Bilgiye, Bilgiden Bilince Türk Dünyası Seminerleri’nin beşincisi çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) tarafından her ay düzenlenen ’


İlgiden Bilgiye, Bilgiden Bilince Türk Dünyası Seminerleri’nin beşincisi çevrimiçi olarak gerçekleşti.


Konuşmacı olarak Ondokuzmayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu’nun “Anadolu ve Türkler” başlıklı bir sunumla katıldığı söyleşinin moderatörlüğünü TÜDAM Müdürü Prof. Dr. Kemal Polat yaptı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜDAM Müdürü Polat, Anadolu ve Türkler arasındaki kuvvetli bağı vurguladı. Anadolu ve Türkler arasındaki ilişkinin son derece sağlam olduğunu belirten Polat, sözü konuğu Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu’na bıraktı.



“Türkler tarihte Anadolu’nun tamamına hâkim olan ilk topluluktur”


Anadolu ve Türklerle ilgili farklı birçok konuya değinen Tellioğlu, konuşmasında şunlara yer verdi:


“Hakkâri’de bulunan taş heykellerden M.Ö. II. binyılın sonlarından itibaren Türklerin Anadolu’ya geldiğini söylemek mümkündür. Anadolu’nun çeşitli kesimlerinde görülen kaya resimleri ve damgalar da bunu doğrulamaktadır. Selçuklulara kadar Ağaçeriler, Bulgarlar, Peçenekler Anadolu’nun çeşitli yerlerine yerleşmişti. Selçuklular zamanında ise Anadolu Türkler tarafından tamamen ele geçirildi. Malazgirt Savaşı’ndan sonra yapılan anlaşmaya Doğu Roma İmparatorluğu’nun uymaması üzerine Sultan Alp Arslan Anadolu’nun fethi emrini verdi. Kısa sürede Marmara kıyılarına kadar olan bölge Türk hakimiyetine girdi. Böylece ülkedeki siyasi hakimiyet el değiştirdi. Romalılar 1176’da Miryakefalon Savaşı’nda yenilince Anadolu’yu Türklerden geri alma umutlarını yitirdiler. Mondros Ateşkes Anlaşması’ndan sonra başlayan işgaller Anadolu’daki Türk varlığına yönelik son tehdittir. Ancak o da Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının önderliğinde yürütülen Millî Mücadele ile sonuçsuz bırakılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla da Anadolu’daki Türkler bağımsız bir devlete kavuşmuştur. Türkler tarihte Anadolu’nun tamamına hâkim olan ilk topluluktur. Bu ülkeyi yurt edinebilmek için emsali görülmemiş fedakârlıklarda bulunmuşlardır; bulunmaya da devam etmektedirler.”


Dinleyicilerin sorularının cevaplanmasının ardından söyleşi, Prof. Dr. Kemal Polat’ın konuşmacı Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu’na teşekkürü ile son buldu. Söyleşi, eş zamanlı olarak Anadolu Üniversitesi’nin resmî YouTube kanalından da canlı olarak yayınlandı. Söyleşiyi izlemek isteyenler http://ana.do/3mI adresinden oturumun tamamına erişim sağlayabiliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Devrek’te “Tarla Günü” etkinliği Devrek İlçesinde çiftçilere yönelik “Tarla Günü” etkinliği düzenlendi. Zonguldak’ın Devrek İlçesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Devrek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün organizasyonu ile hayata geçirilen “Tarla Günü” programında ilçe protokolü bir araya geldi. Devrek’in Dedeoğlu Köyünde düzenlenen programda Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Yenilik Yayım Projesi kapsamında Yem Bitkileri Gülü Gelemen Üçgülü’nün tarladaki temsili hasadı gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinlikte konuşan Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan,” Tarla günü etkinliği düzenlememizin temel amacı çiftçiliğin ve tarımın önemini gündemde tutmak, hem de tarımdaki yeni gelişmeleri ve bakanlığımızın getirdiği yenilikleri size aktarmak amacıyla burada bir araya gelmiş bulunmaktayız. Değişen iklim koşullarına uygun verimi yüksek, kaliteli üretim hedefiyle ekim yapmaktayız. Bugün burada hep birlikte ekimi yapılan baklagil yem bitkisi olan Gelemen Üçgülü’nün biçimini ve hasadını yapacağız. Gelemen üçgülü Yenilik Yayım Projesi kapsamında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 2020 yılında tescil edilen, tek yıllık serin iklim yem bitkisidir. Ortalama bir metreye kadar uzar yeşil ve kuru ot verimi yüksek olan bir bitkidir. Gelemen Üçgülünün avantajı erken gelişme gösterir ve değişik toprak tiplerinde yetişebilmekte, yüksek oranda tohum üretme yeteneğine sahiptir. Gelemen Üçgülü yabancı tozlaşma ile tozlanır. Bunun için bambus ve balarısı kolonileri için iyi bir nektar ve polen kaynağıdır. Tozlaşma arıların etkinliği büyük önem arz etmektedir. Dedeoğlu Köyümüzde 153 adet büyükbaş hayvan bulunmakta köyümüz bazında 2023 yılı destekleme ödemesi yapılmıştır.2022 yılı buzağı desteklemesinde 26.000 TL ödeme yapılmıştır” diye konuştu. Düzenlenen programa; Devrek Kaymakamı Muhammed Evlice, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Volkan Hızarcı’nın yanı sıra çok sayıda daire müdürleri vatandaşlar katıldı
Muş Doğaseverlerden Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü Muş’ta sosyal medya platformları aracılığıyla bir araya gelen doğaseverler, kentin ünlü Mehmetcan Bağları’na doğa yürüyüşü düzenledi. Katılımın yoğun olduğu etkinlikte doğa tutkunları, şehrin doğal güzelliklerini keşfetti. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği tarafından Muş’un meşhur Mehmetcan Bağları’na gezi düzenlendi. Sosyal medya platformları üzerinden bir araya gelen katılımcılar, doğanın eşsiz güzelliğinin tadını çıkarırken, aynı zamanda şehrin tarihi ve kültürel değerlerini de yakından tanıma fırsatı buldu. Gezi boyunca dernek yetkilileri, katılımcılara Muş’un tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgiler verdi. Muş Kültür Sanat Spor ve Doğa Derneği Başkanı Ufuk Bayrak, bölgenin doğal güzelliklerini koruma ve daha fazla kişiye tanıtma konusunda kararlı olduklarını dile getirerek, “Dernek olarak geçmiş yıllardan beri tarihi mekân gezileri ve doğa yürüyüşleri düzenliyoruz. Bugün de onlardan birini yapmış bulunmaktayız. Sosyal medya hesabımızdan duyuru yapıyoruz. Duyuruya iştirak eden katılımcılarla beraber Muş’un özellikle bağlarını geziyoruz. Muş’ta bulunan özellikle öğrenci ve memur kesimin Muş’u tanıması ve değerlerimizin farkına varmaları için bu gezileri düzenliyoruz. Bugün de sabah 10 gibi tarihi Ulu Cami önünde buluştuk. Oradan hareketle şu anda Mehmetcan Bağları dediğimiz bölgeye geldik. Bölgemiz gerçekten meyve ağaçlarıyla, üzüm bağlarıyla meşhur bir bölgedir” dedi.