SAĞLIK - 10 Mart 2026 Salı 12:45

Dünya Uyku Günü Eskişehir’de farkındalık etkinlikleriyle kutlanacak

A
A
A
Dünya Uyku Günü Eskişehir’de farkındalık etkinlikleriyle kutlanacak

Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği (TUTDER) Başkanı Prof. Dr. Vural Fidan,


her yıl mart ayının üçüncü haftasının cuma günü dünya genelinde kutlanan Dünya Uyku Günü etkinliklerinin bu yıl 13 Mart 2026 Cuma günü "İyi Uyuyun, Daha İyi Yaşayın" sloganıyla Eskişehir’de gerçekleştirileceği ve uyku sağlığının önemine dikkat çekileceğini belirtti.


Prof. Dr. Fidan, uyku sağlığının bireylerin fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığı için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, modern yaşamın getirdiği yoğun tempo, teknoloji kullanımı ve düzensiz yaşam alışkanlıklarının uyku düzenini olumsuz etkilediğini ifade etti. Özellikle gençler arasında düzensiz uyku alışkanlıklarının yaygınlaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Vural Fidan, "Gençlerimizin sağlıklı bir yaşam sürmeleri, öğrenme kapasitelerinin artması ve zihinsel performanslarının korunması için kaliteli uyku büyük önem taşımaktadır. Dünya Uyku Günü vesilesiyle gençlerimize ulaşarak uyku farkındalığını artırmayı hedefliyoruz."


Dünya Uyku Günü kapsamında toplumda uyku sağlığı bilincini artırmaya yönelik çeşitli bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları gerçekleştirileceğini belirten Fidan, gençlere yönelik özel bir farkındalık çalışması da yapılacağını ifade etti.


Bu kapsamda üzerinde "İyi Uyuyun, Daha İyi Yaşayın" sloganının yer aldığı farkındalık kalemleri gençlere hediye edilecek. Günlük yaşamda kullanılacak bu kalemlerle gençlerin uykunun önemini sürekli hatırlamaları ve sağlıklı uyku alışkanlıkları geliştirmeleri amaçlanıyor.


Uzmanlar, düzenli ve kaliteli uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, zihinsel performansı artırdığını ve birçok kronik hastalığın önlenmesine katkı sağladığını vurgularken, sağlıklı bir yaşam için uyku düzeninin korunmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.


TUTDER Başkanı Prof. Dr. Vural Fidan, Dünya Uyku Günü dolayısıyla tüm toplumu uyku sağlığı konusunda bilinçli olmaya ve sağlıklı uyku alışkanlıkları geliştirmeye davet etti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Bozdoğan Belediye Başkanı Özel kadınları unutmadı Bozdoğan Belediye Başkanı Mustafa Galip Özel, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bu yıl da geleneği bozmayarak ilçedeki kadınlara çiçek dağıtıp günlerini kutladı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün bu yıl Pazar gününe denk gelmesi nedeniyle, Bozdoğan Belediyesi tarafından ilçe merkezinde kurulan Salı Pazarı’nda kadınlara canlı çiçek dağıtımı gerçekleştirildi. Bozdoğan ilçe merkezinde üç farklı noktada gerçekleştirilen çiçek dağıtımına Başkan Mustafa Galip Özel, eşiyle birlikte katıldı. Etkinlikte CHP Bozdoğan İlçe Başkanı Hasan Karayer, Belediye Meclis Üyeleri ve eşleri, CHP Bozdoğan Gençlik Kolları Başkanı Sergen Çiftçioğlu ve Kadın Kolları Başkanı Semra Türkol’de yer aldı. Başkan Özel ve beraberindeki heyet, ilçe merkezinde kadınlara çiçek takdim ederek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Kadınların toplumun temel taşı olduğunu vurgulayan Bozdoğan Belediye Başkanı Mustafa Galip Özel, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Dünyada her şey kadının eseridir’ sözünde ifade ettiği gibi; hayatın her alanında emeği, üretimi ve fedakârlığıyla topluma yön veren kadınlarımız güçlü bir toplumun en önemli yapı taşıdır. Ailede, eğitimde, üretimde, ekonomide ve sosyal yaşamın her alanında büyük emek veren kadınlarımız, geleceğimizi şekillendiren en kıymetli değerlerimizdir. Bozdoğan’da hayatın her alanına değer katan, üreten, çalışan ve emek veren kadınlarımızla gurur duyuyor, emeğiyle hayatı güzelleştiren tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir yaşam diliyorum" ifadelerini kullandı.
Bartın BARÜ’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı Bartın Üniversitesinde (BARÜ) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında kadınların toplumsal hayattaki rolüne dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bartın Üniversitesinde (BARÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinasyonunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri düzenlendi. Gün boyu süren ve yoğun ilgi gören programda panellerden atölyelere, bilgi yarışmasından sergi ve konsere kadar birçok etkinlik yer aldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri Kutlubey Yerleşkesi’nde "Sınırların Ötesinde Kadın: Haklar ve Umutlar Paneli", Ağdacı Yerleşkesi’nde "Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Rollerin Etkisi Konferansı" ile başladı. "Yaptıkları çalışmalarla kadınlar büyük gurur kaynağıdır" Panelin açılış konuşmasını yapan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, "Kadınların daha iyi çalışma şartları ve eşit hak talepleriyle verdikleri mücadeleler, tarihte uluslararası bir farkındalığa dönüşmüştür. Bu süreç kadınların azmi, kararlılığı ve dayanışması sayesinde bugün daha güçlü bir anlam kazanmıştır. Kadınların eğitim, bilim, yönetim ve toplumsal yaşamın her alanında yer alması daha adil, daha üretken ve daha gelişmiş bir toplumun temel şartlarından biridir. Bartın Üniversitesi olarak biliyoruz ki kadın akademisyenlerimizin, çalışanlarımızın ve öğrencilerimizin bilimden sanata, eğitimden toplumsal katkıya kadar birçok alanda ortaya koydukları değerli çalışmalar bizler için büyük bir gurur kaynağıdır" dedi. Ardından geçilen panelin moderatörlüğünü Eğitim Fakültesinden Prof. Dr. Sinem Tarhan yaparken Doç. Dr. Gülsün Şahan "Türkiye’de Kadınların Eğitimi", Dr. Nagehan Taner "Kadınlık ve Annelik Arasında Öznellik ve Dayanıklılık", Psikolog Müberra Aydın "Kadın Odaklı Koruma Mekanizması: 6284 Sayılı Kanun ve Kurumsal Hizmetler" başlığında katılımcılara bilgiler verdi. Ağdacı Yerleşkesi’nde Yeşilay, Genç Yeşilay, Kadın ve Liderlik Kulübü iş birliğiyle düzenlenen "Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Rollerin Etkisi Konferansı"nda Kadriye Bulut "Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadelede Kadın" başlığında kadınların bağımlılıkla mücadelede üstlendiği sorumluluklara ve karşılaştıkları zorluklara değindi. Konferansın ardından gerçekleştirilen münazara ve oyun atölyeleri ise katılımcılara etkileşimli bir deneyim sundu. Kadınlar için düzenlenen etkinlik gün boyu sürdü Gün boyu süren etkinliklerde katılımcılar, "İz Bırakan Kadınlar Bilgi Şöleni" adlı bilgi yarışmasıyla keyifli dakikalar yaşarken Müzik Kulübü tarafından "Kadınca Bir Yankı" konseri, Fotoğrafçılık Kulübü tarafından "Görünenden Fazlası: Kadın" fotoğraf sergisi de sanatseverlerle buluştu. Ayrıca Ağdacı ve Kutlubey Yerleşkelerinde gerçekleştirilen "-Bedenle Barış, Ruhla Buluş" ve "Bedene Saygı, Ruha Şifa" pilates atölyeleri kadınlar tarafından yoğun ilgi gördü.