GÜNDEM - 08 Ekim 2024 Salı 10:25

Öğrencisini eşinden öğrendiği hemlich manevrası ile kurtardı; O anlar kameraya yansıdı

A
A
A

Eskişehir’de bulunan Avukat Şahap Demirer İlkokulunda öğrenim gören İzzettin Abdullah’ın nefes borusuna takılan tost parçası, nöbetçi öğretmen tarafından hemlich manevrasıyla çıkarıldı. Olay anı güvenlik kamerasına yansırken, küçük öğrenci öğretmeninin elini öperek teşekkür etti.

Olay, Tepebaşı ilçesi Şirintepe Mahallesi’nde bulunan Avukat Şahap Demirer İlkokulunda 3 Ekim Perşembe günü meydana geldi. 2-E sınıfında okuyan İzzettin Abdullah, iddiasına göre bahçede tost yediği esnada, ekmek parçası nefes borusuna kaçtı. Nefes almakta güçlük çeken minik öğrenci bahçede o gün nöbetçi öğretmen Renan Karabulut’a koşmaya başladı. Daha sonra zor öğrencinin durumda olduğunu fark eden Karabulut, İzzettin Abdullah’ın yanına koştu. Öğrencisinin nefes borusuna bir şeyin takıldığını anlayan öğretmen, 27 yıllık sağlık çalışanı eşinden öğrendiği hemlich manevrasını soğukkanlılıkla uyguladı. Öğretmen Renan Karabulut, birkaç hamle somunda öğrencinin nefes borusuna takılan ekmeği çıkarmasına yardımcı oldu. Öğretmen Karabulut, eşiyle bu tür senaryoları evde sık sık tartışıp üzerine nasıl davranılması gerektiği konusunda antrenman yaptıklarını da dile getirdi.

Öğretmenin elini öperek teşekkür etti

Oldukça korkan öğrenci İzzettin Abdullah, olayın şokunu atlattıktan sonra öğretmeninin elini öperek teşekkür etti. Yaşanan olayı öğrenen İzzettin Abdullah’ın ailesi okula gelerek çocuklarını kurtaran Öğretmen Renan Karabulut’a teşekkür etti. Öte yandan öğrencinin kurtarılma anı okulun güvenlik kamerasına anbean yansıdı.

“İzzettin’i kazasız belasız kurtardık”

Yaklaşık 26 yıldır sınıf öğretmenliği yapan 51 yaşındaki Renan Karabulut, "Bahçede nöbetçi öğretmendim. 3’üncü tenefüstü İzzettin başka bir sınıftan panik halde yanıma geldi. O anda elinde tost vardı. İlk başta anlamaya olayı çalıştım. Tostun nefes borusuna tostun gittiğini anlayınca önce sırtına vurarak müdahale ettim. O anda çözüm olmadı. Aklıma hemen hemlich manevrası geldi. Tabii o arada soğukkanlı olmaya çalıştım, zor bir durumdu. Hemlich manevrası da uygulayınca Allah yardım etti, İzzettin’in nefes borusundan yiyeceğin çıktığını gördüm. Hemen hızlı bir şekilde ağzındaki yiyeceği temizleyip elini yüzünü yıkadık. Kendisiyle konuşarak sorunun çözüldüğünü gördük ve hemen hızlı bir şekilde okul müdürümüzü de konuyla ilgili bilgilendirerek normal ders işleyişine devam ettik, gayet iyi, maşallah, sağlıklı. Benim eşim sağlıkçı, 27 yıllık ebe. Kendi aramızda hep böyle senaryoları konuşuyorduk. Sonuçta işimiz çocuklarla. Başımıza gelirse ne yaparız, nasıl davranırız diye sağ olsun eşim bana yöntem hakkında bilgi veriyordu. Tabii İzzettin’le bu olayı ilk defa canlı canlı yaşadık, ilk defa başıma geldi. İnşallah tekrar gelmez ama çok şükür İzzettin’i kazasız belasız kurtardık. Şu anda bakanlığımızın öğretmenlere yönelik ilk yardım kursları devam etmekte. Öğretmenlerimiz bu konuda gerekli eğitimleri almakta. Kesinlikle hangi kademede olursa olsun her eğitimcinin, her öğretmenin hemlich manevrası ve ilk yardıma dair bütün eğitimleri almasında büyük fayda var" dedi.

“Öğretmenime ‘seni çok seviyorum’ dedim ve elini öptüm”

2-E sınıfında okuyan İzzettin Abdullah ise "Tost yerken boğazıma kaçtı. Sonra koşarak hocama gittim. Ancak koşamadım, o beni gördü. Sonra bana koştu, ilk önce karnıma vurdu ve sırtıma bastı. Sonra bir daha güçlü karnıma bastı. Ağzıma kaçanları çekip çıkarttık. Sonra yüzümü elimi yıkadım, öğretmenler odasına gittik. Hocama, ’Çok teşekkür ediyorum, seni çok seviyorum’ dedim ve elini öptüm. Ailem de öğretmenimle görüştü. Babam geldi, sonra tekrar öğretmenin yanına gittik ve bir daha elini öptüm" şeklinde konuştu.

Bahadır Turgut - Emir Erten

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Rize Rize’de ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ düzenlendi Rize’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ bu yıl da ilgi odağı oldu. Rize’nin Ardeşen ilçesinde her yıl geleneksel hale gelen Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’nın bu yıl 5.’si düzenlendi. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük kültür ve tutkularından biri olan atmacacılık geleneğinin bir yansıması olan yarışmada 25 atmaca güzellik ve beceride birbirleriyle yarıştı. Etkinliğe yarışmacıların dışında çok sayıda atmacasever de katıldı. Etkinlikte genç-yaşlı atmacacılar herkesin ilgi odağı oldu. 40 yıldır atmacacılık ile uğraştığını kaydeden Bülent Akdemir, "Yaklaşık 40 yıldır yani 6 yaşından beri atmacacılık ile uğraşıyorum. Çok seviyorum. Bu anlatılmaz yani yaşanır. Buna biz et, tavuk yüreği, hindi boynu, alabalık, yumurta, bu tip şeylerle bakıyoruz. Sevdikten sonra bakım maliyeti insanın gözüne gelmiyor" dedi. 3 yıldır babası ile birlikte atmacacılık yaptığını ifade eden 17 yaşındaki Doğukan Sonbay, “Suyuna, yemine, yemeğine, özellikle kaldığı yere çok dikkat ediyoruz. Altına sürekli odun serip temiz bir ortamda besliyoruz. Kemalpaşa’dan babamla birlikte atmacalarımızı getirdik. Birlikte sergileyeceğiz. Atmacacılık çok güzel bir duygu, paylaşılamaz bir sevgi" dedi. Atmacasına çocuğu gibi baktığının altını çizen bir başka yarışmacı Recep Birinci de, "Çocukluğumdan beri atmacacılık yapıyorum. Atmacacılığı çok seviyorum. Atmacaya çocuğum gibi bakıyorum. Sabah uyandığımda kendim yemeden onu yediriyorum" ifadelerini kullandı. "İnsanlar gerçekten bu kuşlara sevdalanıyorlar" Atmaca beslemeyi çocuk büyütmeye benzeten Ardeşen Belediye Başkanı Enver Atagün de, "Yıllardır devam eden bir gelenek. Ben de çocukluğumda atmaca yakalama, evimizde babamın atmaca beslediği, bu olayı yaşamış biri olarak insanlar gerçekten bu kuşlara sevdalanıyorlar. Bu kuşun insanın elinde oturması, gözünüze bakması, elinizden yumurta yemesi. Gerçekten aşık oluyorsunuz bu hayvanlara. Dönem sonunda da göç yollarında, göç devam etmesi için salıyorsunuz. Böyle kız çocuklarımızı belli bir yaşa geldikten sonra üniversiteye gitsin, kendi ayaklarında dursun, işte ne bileyim gözünüzden sakındığınız, beslediğiniz, her şeyiyle ilgilendiğiniz, çocuklarınızı nasıl ki üniversite gönderiyorsunuz. Ben bu olayı ona benzetiyorum. Biz de bu kuşları böyle bir dönem burada sevip besleyip ondan sonra salıp göçlerine devam etmelerini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.