SAĞLIK - 17 Mayıs 2024 Cuma 14:31

Safra kesesinde taş bulunan hastalar daha büyük sorunlar oluşmadan tedavi olmalı

A
A
A
Safra kesesinde taş bulunan hastalar daha büyük sorunlar oluşmadan tedavi olmalı

Eskişehir Özel Ümit Batıkent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersoy Esen, safra kesesi taşları ve ameliyatı hakkında konuşarak, “Hastalar en çok hazımsızlık ve şişkinlik sorunu ile gelir. Hasta yemek sonrasında karnında şişlik hazımsızlık, karna ve sırta vuran ağrı hisseder, bir iltihap söz konusu olduğunda ise ateş ve kusma gibi daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir” dedi.


Safra kesesi taşı için en güzel tanı yönteminin karın ultrasonu olduğunu söyleyen Op. Dr. Esen, konuyla ilgili gerçekleştirdiği konuşmasında, “Hastalık tespit edildikten sonra ameliyata sorun oluşturacak bir durum yoksa kapalı yöntemle cerrahi tedavi uygulanır, 1 gece hastanede kalan hastada bir sorun yoksa taburcu edilir. Peki kimlerde daha çok görülür? Safra kesesi taşının oluşmasında cinsiyet, yaş gibi unsurlar etkilidir. Toplumda 20’li yaşlardan itibaren görülmeye başlayan safra kesesi taşları, kadınlarda ve 40 yaşın üstündekilerde daha sık gözükmektedir. Yaşam şekli de taş oluşumunda etken olur. Obezite, genetik yatkınlık, yüksek kalorili beslenme, hareketsiz yaşam durumunda safra taşı oluşmasında etkendir. Safra kesesi taşları kum tanesi boyutundan safra kesesini tamamen kaplayacak büyüklükte olabilir. Bu taşlar safra kesesinde iltihaba yol açmasını yanında safra kanalını tıkarsa ciddi sorunlara yol açarlar. Safra yollarının tıkanmasına bağlı sarılığın yanında oldukça tehlikeli bir hastalık olan akut pankreatite neden olabilirler. Bu yüzden safra kesesinde taşlar bulunan hastalara daha büyük sorunlar oluşmadan operasyon önermekteyiz. Hastada ameliyatıyla ilgili engel bir durum yok ise laparoskopik olarak yapmaktayız. Ameliyat sonrası insanlar safra kesesi olmadan rahatlıkla yaşayabilir. Safra kesesi bir depo organıdır ve karaciğerden akan safra sindirim için yeterlidir” ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Komandolar zeybek performansıyla göz doldurdu Bayburt’ta Jandarma Genel Komutanlığının 185’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla İl Jandarma Komutanlığında program düzenlendi. Programda Bayburt İl Jandarma Komutanlığı komandolarının sergilediği zeybek oyunu göz doldurdu, izleyenlerden büyük alkış topladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin’in kutlama mesajı okundu. Daha sonra Teğmen Onur Öksüz tarafından Jandarma Komutanlığının tarihçesi hakkında bilgiler verildi. Jandarma Asayiş Komando Bölük Komutanlığınca Zeybek oyunu sergilendi. İzleyenlerden büyük beğeni toplayan zeybek oyunu, havadan görüntülendi. Komandoların birbirleriyle uyumlu bir şekilde sergilediği performans, ilgiyle izlendi. Alandan alkışlarla ayrılan komandoların gösterisinin ardından mayın arama köpeği Özne, hünerlerini sergiledi. Verilen komutlara harfiye uyan Özne’nin gösterisi il protokol üyeleri başta olmak üzere, çocuklar tarafından çokça beğenildi. Programda konuşan İl Jandarma Komutanı Albay Dr. Talha Övet, "Jandarma Teşkilatının 185. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle, başta Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere ulusumuzun birlik ve beraberliği, vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve cumhuriyetimizin temel niteliklerinin muhafazası için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, Jandarma Teşkilatının fedakar personel ve ailelerine sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum. Kahraman Jandarma Teşkilatı kıyamete kadar varlığın daim, yolun açık, kılıcın keskin, bileğin kavi, davan büyük olsun. Allah, minareleri ezansız, gönderleri bayraksız, bu büyük milleti sevgisiz, merhametsiz, milleti sevgisiz, vatansız ve kahramansız bırakmasın" dedi. Jandarma Teşkilatının 185’inci kuruluş yıl dönümünü kutlayan Vali Eldivan, konuşmasında, "Varlığı ile milletimize güven veren Jandarma Teşkilatımız; kurulduğu günden bu yana Türkiye Cumhuriyetinin bölünmez bütünlüğünün korunması ve kamu düzeninin sağlanması yönündeki hizmetleriyle her zaman halkımızın yüksek takdir ve teveccühüne mazhar olmuştur. Jandarma Teşkilatının bu gurur gününde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanı ve milleti uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Her zaman azim ve fedakârlıkla şerefli bir görev ifa eden Jandarma Teşkilatımızın değerli mensuplarının mübarek Kurban Bayramını şimdiden tebrik ediyor ailelerinizle birlikte sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum. Rabbim yar ve yardımcınız olsun" ifadelerine yer verdi. Protokol konuşmalarının ardından program, jandarma personellerince icra edilen canlı müzik dinletisiyle son buldu.
Kayseri KAYÜ ile Kayseri Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü arasinda iş birliği protokolü imzalandi Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) ile Kayseri Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü arasında “2024 Emekliler Yılı” kapsamında emeklilere yönelik yapılacak faaliyetlerde iş birliğinde bulunulmasına yönelik protokol imzalandı. Rektörlük Senato Salonu’nda gerçekleştirilen iş birliği protokolü imza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, “2024 yılının Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Emekliler Yılı olarak ilan edilmesinin ardından Yükseköğretim Kurulumuz (YÖK) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında protokol imzalandı. Biz de bu protokol çerçevesinde il bazında Kayseri Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ile iş birliği yapmaya yönelik girişimlerde bulunuyoruz. Günümüz dünyasında artık öğrenmenin ve üretmenin yaşı yok. Mezara kadar üreten, öğrenen birey ve toplum olmak zorundayız. Önceden üniversiteler sadece belirli yaş grubundaki gençlerin eğitim aldığı, kariyer yaptığı yerler olarak algılanırdı. Artık günümüzde öğrenmenin yaşı yok. Bugün üniversitelerde çok farklı yaş grubundan emekliler karşımıza çıkmaktadır. Emeklilerin üniversitemiz kütüphanelerinden faydalanmaları, üniversitemizde emeklilere yönelik seminerlerin ve çeşitli akademik etkinliklerin düzenlenmesi Sürekli Eğitim Merkezimizde SGK ile işbirliği içerisinde belki oluşturulacak programlarla, onların daha nitelikli, hayatlarının üçüncü yaş dönemini daha konforlu, üretkenliği daha nitelikli olacak edecek şekilde sürdürmeleri sağlanabilir. İmzalanan bu iş birliği protokolünün hayırlı olmasını dilerim” dedi. Kayseri Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mustafa Türkoğlu da yaptığı konuşmada, “2024 Emekli Yılı kapsamında emeklilerimizin yaşam kalitesinin yükseltilmesi adına Kayseri Üniversitemiz ile üçüncü yaş üniversitesi protokolü imzalamak için bir araya geldik. Hem ülkemiz hem de şehrimiz adına imzalanan bu protokolün hayırlı olmasını diliyoruz. Kayseri Üniversitemizden emeklilerin faydalanması adına özel bir çalışma olacağına inanıyorum” diye konuştu. Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ile Kayseri Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mustafa Türkoğlu iş birliği protokolüne imza attı.
Ankara Gümrük Muhafaza ekiplerinden uyuşturucuya geçit yok Gümrük Muhafaza ekipleri Esendere, Kapıkule ve Dilucu Gümrük Kapıları’nda uyuşturucu operasyonları gerçekleştirdi. Esendere’de 58 kilogram afyon sakızı, Kapıkule’de 226 kilogram esrar, Dilucu’nda 73 kilogram metamfetamin cinsi uyuşturucu madde ele geçirildi. Gerçekleştirilen ilk operasyonda, Esendere Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince şüpheli görülen bir tır Türkiye’ye giriş yapmak üzereyken takibe alındı. Türkiye üzerinden transit kuru üzüm yükü taşıyan tırda ilk kontroller gerçekleştirildi. Ekipler tarafından x-ray taramasına sevk edilen araç üzerinde yapılan tarama işlemi sonrası şüpheli bazı görüntüler tespit edildi. Bunun üzerine, Gümrük Muhafaza ekiplerince narkotik dedektör köpekler ile birlikte detaylı arama yapıldı. Gümrük Muhafaza ekiplerinin hassasiyetle yürüttükleri aramada, kuru üzüm ambalajlarının kartonları içerisine profesyonelce gizlenmiş uyuşturucu madde paketleri tespit edildi. Üzüm kutularının tamamı kontrol edildiğinde, mukavvalar içerisine gizlenmiş toplam 58 kilogram afyon sakızı cinsi uyuşturucu madde ele geçirildi. Edirne’de 226 kilogram esrar yakalandı Edirne, İstanbul ve İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü Ekipleri Kapıkule Gümrük Kapısı’nda müşterek bir operasyona imza attı. Türkiye’ye giriş yapmak üzere Kapıkule Gümrük Kapısı’na gelen bir tır şüpheli görülerek Gümrük Muhafaza Narkotik Birimlerince yakın takibe alındı. Gümrük Muhafaza ekiplerinin ilk kontrollerinin ardından x-ray taraması yapılan araçta şüpheli bir yoğunluk tespit edildi. Aracın çekici ve dorsesinde, gerçekleştirilen detaylı arama sonucunda, tırın dorsesinde taşınan yasal yükün içerisine gizlenmiş alüminyum folyo paketlerinde yaklaşık 226 kilogram esrar ele geçirildi. Dilucu Gümrük Kapısı’nda “Keçi Kılı” yüklü tıra uyuşturucu operasyonu Gümrük Muhafaza ekiplerinin son operasyonu ise Dilucu Gümrük Kapısı’na gelen “keçi kılı” yüklü bir tıra yönelik gerçekleştirildi. Öncelikle araç riskli görülerek araç x-ray taramasına sevk edildi. Uzman x-ray operatörlerinin tırda şüpheli yoğunluk tespit etmesinin üzerine, Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından detaylı arama yapıldı. Keçi kılı cinsi yüke narkotik dedektör köpeklerinin de tepki vermesinin ardından eşyadan numuneler alındı ve teste tabi tutuldu. Yapılan test sonucunda, keçi kılıyla harmanlanmış 73 kilogram metamfetamin cinsi uyuşturucu madde ele geçirildi. Farklı türlerde 357 kilogram uyuşturucunun yurda girişine engel olundu Gümrük Muhafaza ekiplerinin başarılı operasyonları sonucunda, farklı türlerde 357 kilogram uyuşturucu madde yakalanırken olaylarla ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları nezdinde soruşturma başlatıldı.