- 11 Temmuz 2018 Çarşamba 12:15

Suriyeli çocukları gülümseten proje

A
A
A
Suriyeli çocukları gülümseten proje

Uluslararası bir vakıf tarafından hayata geçirilen proje ile Gaziantep ve Şanlıurfa’da yaşayan Suriyeli çocukların ağız ve diş sağlığı, hijyeni konusunda bilinçlendirme çalışmaları başlatıldı.

Uluslararası bir vakıf tarafından hayata geçirilen proje ile Gaziantep ve Şanlıurfa’da yaşayan Suriyeli çocukların ağız ve diş sağlığı, hijyeni konusunda bilinçlendirme çalışmaları başlatıldı.


Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (International Blue Crescent Relief and Development Foundation -IBC), Gaziantep ve Şanlıurfa’da koruma altındaki Suriyelilerin ağız ve diş sağlığı ve hijyeni ile ilgili bilinçlenmeleri konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Vakfın Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü Asuman Tongarlak, Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelileri diş hijyeni ve sağlığında bilgilendirme ve farkındalık arttırılması konusunda bir projeye ihtiyaç olduğunun belirlediklerini kaydetti. Vakıf tarafından koruma altına alınan Suriyeli çocuklar ve yetişkinlere yönelik proje hazırlandığını belirten Asuman Tongarlak, Gaziantep ve Şanlıurfa’da uygulamaya konulan proje kapsamında ağız ve diş sağlığı ve hijyeni konusunda bilgilendirme çalışmalarına başlanıldığını kaydetti. Tongarlak, yapılan kontrollerde tedavi ihtiyacı olan çocuk ve yetişkinlerin ilgili devlet sağlık kurumlarına yönlendirildiğini söyledi. Vakfın Relief International ortaklığı ile gerçekleştirdiği proje kapsamında bin 750 adet ağız ve diş sağlığı kiti dağıtımı da yaptıklarını anlatan Tongarlak, “Yetişkinlere yönelik ağız ve diş hastalıkları, hijyen sağlama yöntemleri ve önemi bilinçlendirme toplantıları yapıyoruz. Proje özellikle çocukların bilincini arttırmayı hedefliyor. Çocuklara yönelik oyun tabanlı aktiviteler ile ağız bakımı konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz. Eğitim toplantılarının bitiminde ise diş sağlığı taraması yapılarak, gerekli vakalar kamu hastanelerine yönlendirilerek ve takibi yapılmaktadır. Ayrıca proje kapsamında diş fırçası, diş macunu ve diş ipi içeren diş hijyeni kiti dağıtımı yapıyoruz. Suriyeli sığınmacılara yönelik bu projemiz Eylül ayının sonuna kadar sürecek” dedi.


IBC’nin hedefi


Tongarlak, amacın hayatları iyileştirmek ve çocukların yüzünü güldürmek olduğunu belirterek, bu amaçla hazırlanan proje ile Gaziantep ve Şanlıurfa’da kurulan bilgilendirme ofisleri ile iki kentte 10 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Tongarlak, "Diş sağlığı saha çalışanlarının ofis olarak kullandıkları ofislerimizde, bilgilendirme materyalleri de hazırlıyoruz. Ayrıca ön muayene ve gerekli vakaların kamu hastanelerine yönlendirilmesi gerçekleştirilirken, bu vakaların takibi de sağlanmaktadır. Ağız ve diş sağlığı tedavileri yapılan Suriyeli çocukların mutluluğunu ve yüzlerindeki o gülümseyen ifadeyi görmek bizleri de çok mutlu ediyor” diye konuştu.


Aynı hizmeti Bursa ve İstanbul’da da veren projeyi hayata geçiren Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC), felaket ve sıkıntı yaşayan insanların, özellikle de dünya nüfusunun en dezavantajlı kesiminin hayatlarını iyileştirmeyi hedefliyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (UN-WFP) ile 1999 yılının Arnavutluk’ta gerçekleştirilen işbirliği kapsamında kurulan IBC’nin Kosova’da başlayan çalışmaları, daha sonra Türkiye’de deprem bölgelerinde ardından da savaş bölgelerinde devam etti. IBC’nin “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi Özel Danışmanlık Statüsü” de 2006 yılı Temmuz ayında onaylandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Gönülleri ısıtan yakacak desteği Kocaeli’de yakacak desteği ödemeleri başlarken, ailelere kasım-nisan ayları arasında toplam 6 bin TL verilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kış mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte ihtiyaç sahibi vatandaşların ısınma giderlerine katkı sağlamak amacıyla yakacak desteği ödemelerine başladı. Sosyal belediyecilik anlayışıyla yürütülen destek kapsamında, düzenli gıda yardımı alan ailelere kasım-nisan ayları arasında aylık bin TL, toplamda 6 bin TL yakacak desteği sağlanıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın talimatları doğrultusunda yürütülen yakacak desteği, ihtiyaç sahibi vatandaşların 41 Su Nakit Kartlarına yatırılıyor. Destek programı kapsamında ilk ödeme kasım ayı için hak sahiplerinin kartlarına aktarılırken, ödemeler nisan ayına kadar 6 ay boyunca düzenli olarak devam edecek. Aylık bin TL destek veriliyor Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmayla, Kocaeli genelinde ikamet eden ihtiyaç sahibi ailelerin kış aylarında yaşayabileceği ısınma sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Sağlanan yakacak desteğiyle vatandaşların kış mevsimini daha güvenli ve sağlıklı şartlarda geçirmesi amaçlanıyor. Yakacak desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşların başvuruları, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çözüm Masası aracılığıyla alınıyor. Başvurular, uzman ekipler tarafından yapılan sosyal incelemelerin ardından değerlendiriliyor. Yardımın türü ve kapsamı ise Sosyal Yardımları Değerlendirme Kurulu tarafından karara bağlanıyor.