ÇEVRE - 28 Kasım 2024 Perşembe 17:15

Gaziantep Büyükşehir, Sazgın Köyü Meydanı’nı yeniden tasarlıyor

A
A
A
Gaziantep Büyükşehir, Sazgın Köyü Meydanı’nı yeniden tasarlıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile SANKO Holding’e bağlı şirketlerden ÇİMKO iş birliğinde Türk köy yerleşimlerinin tarihi sembolü çınar ağacı referans alınarak Oğuzeli ilçesindeki Sazgın Köy Meydanı köy halkının sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden tasarlanıyor.


Ekolojik İyileşme Projesi kapsamında hayata geçirilecek projenin ilk ayağı olan “Köy Meydanı Sosyal Alanı” için Oğuzeli ilçesi Sazgın Kırsal Mahallesi’nde temel atma töreni düzenlendi. Bu kapsamda Toprak ve kil bazlı malzemelerin kullanılacağı projede sağlıklı, uzun ömürlü doğal yapıları oluşturmanın yanı sıra enerji verimliliği ve minimum karbon izi hedefleniyor.


Meydanın enerji ihtiyacını karşılamak için GES kurulacak


Meydanın etrafında şifalı bitkiler eğitim evi, yöresel ürün satış ofisleri, sanat atölyeleri, kahvaltı salonu, muhtarlık binası ve açık hava tarımsal araç sergi alanı yer alacak. Yapılar, optimum ısıl konfor ve enerji verimliliği sağlamak için 50 cm kalınlığında toprak duvarlarla inşa edilecek. Meydanın enerji ihtiyacını karşılamak üzere yerinde bir GES kurulacak, altyapı ve ulaşım maliyetleri en aza indirilecek.


Geleneksel yapı bilgisi ve imece kültürünü modern tekniklerle harmanlayarak gelecek nesillere aktaracak bu proje ile aynı zamanda yöresel ürün satış ofisleri ve kahvaltı salonu gibi alanlar sayesinde köy halkının ekonomik faaliyetleri desteklenecek, yerel değerler tanıtılacak.


“Bu model dünyaya örnek olacak”


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, temel atma töreninde yaptığı konuşmada çimentonun insana zarar vermeyecek şekilde tasarlandığını ve bu projede kullanılacağını belirterek, “Dünya bize emanet. Bu anlamda Ekolojik Köy projesi çok önemli. Bu ekolojik köyü hayata geçirmemiz için yapmamız ve yapmamamız gerekenler var. Organik ve biyolojik gübreye geçmemiz lazım. Bu bölgede bunların hepsini hayata geçireceğiz. Buradan hiçbir şekilde karbondioksit salınımı yaptırmayacağız. Çıkan ürün tam organik ürün olacak. Kadın kooperatiflerimiz aracılığıyla bu ürünlerle bütün dünyaya sağlık göndereceğiz, lezzet göndereceğiz. Bu model dünyaya örnek olacak” dedi.


“Sırada Rumkale’deki kasaba köyü var”


Sazgın Kırsal Mahallesi’nin bu proje için ilk basamak olduğunu anlatan Başkan Fatma Şahin, “Proje kapsamında ikinci basamağımız, Rumkale’deki Kasaba Köyü olacak. Mahvettiğimiz dünyayı yeniden kurgulayacağız. Bu iyilik ilerleyen süreçte bütün çevreyi donatacak bir hale gelecek. Bunu birlikte başaracağız” şeklinde konuştu.


“Proje sayesinde deprem ile ortaya çıkan moloz yığınlarını yeniden kullanacağız”


Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı ve SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ise, tabiata verdikleri önemin en büyük göstergelerinden birinin bu temel atma töreniyle gerçekleşeceğini ifade ederek, “Bugün, Türkiye’mizde depremden sonra ortaya çıkan o kadar çok beton var ki. Aşağı yukarı 200 milyon tonun üzerinde bir beton yığını söz konusu. Bu proje sayesinde bu moloz yığınlarını yeniden kullanabileceğiz. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, moloz yığınlarının bu proje ile yeniden kullanımını sağlıyor. Türkiye’nin ve bölgenin ekonomisini bu yaklaşım büyük katkı sağlayacak. Dolayısıyla burada yapılan çalışmayı kutluyorum. Bu proje Türkiye’ye örnek olacak” diye konuştu.


Diğer yandan projenin mimarı Erden Güven, Ekolojik İyileşme Projesi’nin detayları hakkında katılımcıları bilgilendirme yaptı.


Konuşmalar sonrası temel atma merasimine geçildi, Başkan Fatma Şahin ve protokol proje alanını gezdi.



Gaziantep Büyükşehir, Sazgın Köyü Meydanı’nı yeniden tasarlıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırşehir Pert olan araçtan engelli çıkan şahıs, hukuk mücadelesini sürdürüyor Ankara’da 4 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu engelli kalan ve hukuk mücadelesini sürdüren Ömer Nazlı, kazanın ardından yaşadığı mağduriyeti dile getirdi. 12 Şubat 2022 tarihinde Ankara’ya ailesini ziyarete giden Ömer Nazlı’nın da içinde bulunduğu O.U.Ö. idaresindeki 34 EFC 346 plakalı otomobile Bakanlıklar Yolu üzerinde A.E.A. idaresindeki 01 KC 0555 plakalı araç çarpmış, kazada 34 plakalı araç perte çıkarken, sürücü hafif şekilde, Ömer Nazlı ise ağır yaralanmıştı. Kazanın ardından 8 gün yoğun bakımda, 8 gün de normal serviste kalıp taburcu olan Ömer Nazlı, kaza öncesinde sağlıklı bir birey olduğunu, geçirdiği ameliyatlar ve yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle hayatının tamamen değiştiğini söyledi. Olaya ilişkin hukuk mücadelesinin sürdüğünü anlatan Nazlı, "4 yıl önce trafik kazası geçirdim. 4-5 kez ameliyat oldum. Devlet hastanesinden aldığım rapora göre yüzde 95 engelliyim. Ancak Adli Tıp’ta bu oran yüzde 35 olarak belirlendi. Yüzde 35’in yetersiz olduğunu düşünüyorum. Kendi ihtiyaçlarını yerine getiremeyen birisi nasıl yüzde 35 rapor alır. Farklı raporlar var. Engelli sayıldım fakat hukuk mücadelem devam ediyor. Bacaklarım ve ayaklarım tutmuyor, ayağa kalkamıyorum" dedi. Yaşadığı zorluklara rağmen ailesinin desteğiyle hayata tutunmaya çalıştığını ifade eden Nazlı, "Eşim ve çocuklarım sayesinde yaşam mücadelesi veriyorum. Hakkımızı arıyoruz" diye konuştu. Kazaya karışan aracın bir iş insanına ait olduğunu ve sürücünün alkollü olduğunu öne süren Nazlı, sürücünün hiçbir ceza almadığını söyledi. Devlet hastanesinin verdiği yüzde 95 engelli raporuna rağmen, adli tıpın verdiği yüzde 35 engelli raporunu karşı tarafın kullandığını savunan Nazlı, bu durumun da kendisini mağdur ettiğini dile getirdi.
İstanbul ‘Ekrem İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü’ duruşması yarına ertelendi ‘Ekrem İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü’ duruşmasının 33. oturumunda tutuklu sanık Yağmur Cansu Yeşilyurt’un çapraz sorgusu yapıldı. Duruşma, sanık avukatının beyanının dinlenilmesine devam edilmek üzere yarına ertelendi. ‘Ekrem İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü’ davasının ilk duruşmasının 33. oturumu, İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Marmara Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde bulunan duruşma salonunda görülmeye devam edildi. Duruşmada tutuklu sanık Yağmur Cansu Yeşilyurt’un çapraz sorgusu yapıldı. İddianamede Yağmur Cansu Yeşilyurt’un örgüt yöneticisi Murat Gülibrahimoğlu’na bağlı hareket ettiği, örgüt yöneticisinin örgüte dahil olduğu ilk süreçten beri yanında yer aldığı belirtilmişti. İddianamede, Yeşilyurt’un kaçak hafriyat döküm sisteminin kurulmasında aktif rol aldığı, 2021-2022 yılları arasında bir başka örgüt üyesi Ali Nuhoğluna ait şirkette "harita mühendisi" ünvanı ile göstermelik görev yaptığı kaydedilmişti. Yeşilyurt’un, örgütün Cebeci Maden sahasında kurduğu kaçak döküm sisteminin tüm saha koordinasyonunu yürüttüğü hem de şirkette yürütülen naylon fatura işlemlerine dahili olduğu iddianamede açıklanmıştı. İddianamede, tutuklu sanık Yeşilyurt’un kaçak döküm sahasına İBB iştiraki olan İSFALT görselleri asarak kamu kurumu adına faaliyet gösteriyormuş izlenimini sağladığı, örgüt liderinin de dahil olduğu gizli toplantılara katılabildiği, örgüt yöneticisi Murat Gülibrahimoğlu’nun firarından sonra bile aktif görüşmeye devam ettiği ve talimatlar aldığı kaydedilmişti. Mahkemenin verdiği aranın ardından Yağmur Cansu Yeşilyurt’a çapraz sorgu esnasında sanık Ekrem İmamoğlu soru sormak istedi. Söz verilen İmamoğlu, "Vergi denetim raporlarından muhtelif zamanlarda milyonlarca liralık para havaleleri görülüyor. İlçe belediyelerine bu paralar neden gönderilir bilginiz var mı?" sorusunu sordu. Bunun üzerine Yeşilyurt, "Bilgim yok" cevabını verdi. Duruşma, sanık avukatının beyanının dinlenilmesine devam edilmek üzere yarına ertelendi.