GENEL - 07 Ağustos 2018 Salı 10:33

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile kene savar tavuklarla mücadele edilecek

A
A
A
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile kene savar tavuklarla mücadele edilecek

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kene ile mücadelede kullanılmak için üretilen ‘kene savar’ lakaplı ‘Beç tavuğu’ Giresun’da köylülere dağıtıldı.

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kene ile mücadelede kullanılmak için üretilen ‘kene savar’ lakaplı ‘Beç tavuğu’ Giresun’da köylülere dağıtıldı.


Giresun’a getirilen ve DKMP 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı Şebinkarahisar şefliği tarafından 150 adet Beç Tavuğu, Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı görülen köyler başta olmak üzere vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtıldı.


Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan DKMP 12. Bölge Müdürlüğü, son yıllarda kırım kongo kanamalı hastalığı vakalarının yoğun olarak görüldüğü iç bölgelerde vatandaşlara, birer çift olarak ve evlerinin önünde beslemek şartı ile beç tavukları dağıtıldığı ifade edildi.


Keneyle mücadelenin son derece güç olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi;


“Dış ortamlara ve ilaçlara karşı son derece dirençli parazitler olan kenelerle, mücadele son derece güçtür ve zaman zaman yapılan bilinçsiz ilaç kullanımı tabiatın kirlenmesine sebep olabiliyor. Bu sebeplerden dolayı kenelerle karşı kimyevi mücadele yerine biyolojik mücadele yapmak maksadıyla köylülere beç tavukları dağıtılıyor. Kenelerle biyolojik mücadele kapsamında yaşadığı bölgelerde bu tür böcekleri fazlaca tüketen Afrika kökenli kanatlı hayvanlardan olan beç tavuklarının, her yıl üreyerek çoğalmasıyla beraber, kene ile biyolojik mücadelenin katlanarak artması hedefleniyor. DKMP Genel Müdürlüğü’nün insanların yaşadıkları ortamlardaki bu mücadelesi alınan olumlu sonuçlara göre artarak devam edecek.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Dünyaca ünlü fizikçiler Fethiye’de buluştu Fethiye’de ikisi bir arada gerçekleştirilen 9. Uluslararası Süperiletkenlik ve Manyetizma (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansları (ICQMT2024) başladı. 9. Uluslararası Süperiletkenlik Manyetizma Konferansı (ICSM2024) ve 2. Uluslararası Kuantum Malzemeleri ve Teknolojileri Konferansı (ICQMT2024) Fethiye’de başladı. Ölüdeniz Mahallesi’nde düzenlenen konferanslara dünyadaki ünlü fizikçiler katıldı. Konferansa Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli ve 55 ülkeden yaklaşık 800 kişi katıldı. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Gencer Başkanlığı’nda gerçekleşen konferans açılışında küresel ısınmaya dikkat çekildi. Prof. Dr. Ali Gencer konuşmasında, “Konferansımızın asıl amacı, küresel iklim değişikliği ve bunun dünyamıza getireceği değişiklikleri önlemek üzere uluslararası bir çabanın ürünü olarak ortaya çıkan yeni teknolojilerin tartışılmasıdır. Dünyanın ortalama sıcaklığı artışı eğer kontrol altına alınamazsa hem ülkemiz hem de dünya açısından gerçekten yaşanamaz bir yer olacak. Ülkemizin uluslararası başlattığı çabalara bir destek olsun diye akademik bir bakış açısıyla gelişmeleri tartışacağız. Ülkemizin bu coğrafyada daha yaşanabilir bir ülke olması için yeni teknolojilerin geliştirilmesi kaçınılmaz. Bunun için Türkiye’nin pozisyon almasına ve yükseltmesi konularını teknik açıdan bu konferansta değerlendirmiş olacağız. Katılım oldukça yüksek” ifadelerini kullandı.