SAĞLIK - 24 Ekim 2018 Çarşamba 10:40

Görele Belediyesi’nden bilimsel araştırmaya destek

A
A
A
Görele Belediyesi’nden bilimsel araştırmaya destek

Görele Belediyesi Türkiye’de ilk yapılan Uluslararası Karadeniz Aile Hekimliği çalışmalarına bilimsel ve istatistik destek sundu.

Görele Belediyesi Türkiye’de ilk yapılan Uluslararası Karadeniz Aile Hekimliği çalışmalarına bilimsel ve istatistik destek sundu.


Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, Giresun Üniversitesi Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesini ziyaret ederek, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Takımına seçilen Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, Öğretim Görevlisi Dr. Muhammed Ali Ayvaz, Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Ayraler ile bir araya geldi.


Erener, Görele Belediyesi ve üniversite işbirliğiyle yapılacak bilimsel araştırmalarla Türkiye’de Giresun için ilklere imza atacaklarını belirterek, “Türkiye’de hemen hemen ilk defa yapılan bu bilimsel işbirliği ile ortaya koyulacak başarıyla Türk insanının neler başarabileceğini tüm dünyaya kanıtlayacağız” dedi.


Türkiye ve Avrupa’da sunum yapacakları önemli halk sağlığı çalışmalarının olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger ise “Giresun’da bilimsel araştırmalar yaparak, hazırlanan verilerle Türkiye ve Avrupa’da uluslararası kongrelerde sunum yapıyoruz. Bu güne kadar çok önemli araştırma ve çalışmalara imza attık. Bu çalışmada dünyada ilk defa gebelik zehirlenmesinden kullanılan Amerikan Atlanta skorlama sistemi yerine karaciğer hastalıklarında kullanılan APRI skorlama sistemi ile daha doğru bir tanı koyabileceği ispatlandı. Buna Giresun skorlama sistemi denildi. Aynı zamanda 85 yaş üstü Giresunlularla ilgili çalışmalarda yaptık. Giresunlular hepatit C taşımıyor. Hepatit B taşıyıcı ortalamaları ise Türkiye ortalamasının yarısı kadar az. Ayrıca trigliserid ve kolesterol oranları sağlıklı gençlerden bile daha iyi. Demir oranları ise yüksek ve iyi besleniyorlar. Bu yaş grubu ile ilgili Türkiye’deki ilk çalışmalar üç ayrı İngilizce poster halinde sunuldu” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.