EKONOMİ - 05 Eylül 2025 Cuma 14:56

Giresun’da fındık fiyatını randıman belirliyor

A
A
A
Giresun’da fındık fiyatını randıman belirliyor

Giresun’da fındık hasadının sonuna yaklaşılırken, serbest piyasada fiyatlar 265 ila 270 lira arasında alıcı buluyor.


Giresunlu fındık sanayicisi ve iş insanı Mustafa Demirci, bu yıl randımanın düşük olduğuna dikkat çekerek fiyatların randımana göre değiştiğini söyledi. Demirci, "Yaklaşık bir haftadır fındık fiyatı başladığı gibi devam ediyor. Ancak randımanına göre alıcı buluyor. Randımanı yüksekse fiyatta artıyor. Bu sezon pazara 21 randıman da geldi, 56 randıman da. 50 randıman esasına göre Giresun kalite fındığı 270 liradan, levant kalite fındığı ise 240 liradan alıyoruz. Ancak bu yıl rekolteden çok randıman beklentilerin altında kaldı" dedi.



Üreticilere emanet fındık uyarısı


Üreticilere önemli uyarılarda da bulunan Demirci, fındığın emanete bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi. Demirci "Geçmiş yıllarda üreticilerimiz emanete fındık bırakmaktan dolayı çok mağdur oldu. Ürünü bıraktıkları emanetçiler ya iflas etti ya da ortadan kayboldu. Fındık riskli bir ürün, herkesin yapabileceği bir iş değil. İleride fiyatlar yükselecek diye depo kiralayan, eşinden dostundan emanete fındık alanlar oluyor. Ancak fiyatlar düştüğünde zararı emanete fındık veren üretici ödüyor. Bu yüzden üreticilerimiz artık emanete fındık bırakmamalı ve geçmişteki örneklerden ders çıkarmalı" ifadelerini kullandı.


Yeni sezonda fındık ihracatının durgun olduğunu da belirten Demirci, "Şuanda yurtdışına fındık ihracatı yok denecek durumda. Sadece ihtiyacını karşılayanlar var. Bunun nedeni ülkemizdeki fındık fiyatını yüksek bulan Avrupalı sanayiciler fındık ihtiyacı için alternatif ülkelere yöneldiler. Bu durum tersine döner mi bunu zaman gösterecek. Ancak geçmiş yıllardaki gibi ihracatta sezona beklendiği gibi başlayamadık "diye konuştu.



Giresun’da fındık fiyatını randıman belirliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ankara merkezli 9 ilde dolandırıcılık operasyonları: 25 tutuklama Kendilerini polis ve savcı olarak dolandırıcılık yapan çeteye yönelik Ankara merkezli 9 ilde gerçekleştirilen operasyonlarda 28 şüpheli yakalandı, 25’i tutuklandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Dolandırıcılık ve Sahtecilik Bürosu koordinesinde Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerince yürütülen çalışmalar kapsamında kendilerini polis ve savcı olarak tanıtarak vatandaşları dolandıran şüphelilere yönelik geniş çaplı çalışma başlatıldı. Soruşturma kapsamında şüphelilerin dolandırıcılık eylemlerini örgütlü, planlı ve görev paylaşımı içinde gerçekleştirdikleri tespit edildi. Şüphelilerin; mağdurlarda panik oluştururarak para ve altınlarını aldıkları ve yakalanmamak amacıyla şapka ve maske takarak kılık değiştirdikleri belirlendi. Şüphelilerin bazı mağdurları banka hesaplarına para yatırmaya yönlendirdikleri, yatırılan paraların kısa süre içerisinde çekilerek şüphelilerin kontrolüne geçirildiği tespit edildi. Elde edilen deliller doğrultusunda 16 Aralık tarihinde Ankara merkezli, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Samsun, Tokat, Şanlıurfa, Adana ve Elazığ illerinde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında 28 şüphelinin tamamı yakalandı. Yakalanan şüpheliler, işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edilirken, 28 şüpheliden 25’i tutuklandı, 3’ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Bursa Meclis üyesini sıkıştırıp, aracı yumrukladı… O anlar kamerada Bursa’da Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, trafikte yol verme tartışması sonrası saldırıya uğradı. İddiaya göre yol vermediği gerekçesiyle öfkelenen şüpheli sürücü, Bodur’u takip ederek aracına saldırdı. O anlar kameraya yansırken, şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Hamitler Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde seyir halinde olan Özlem Bodur, yol verme meselesi nedeniyle tanımadığı bir sürücünün tepkisiyle karşılaştı. İddiaya göre şüpheli sürücü, bu nedenle trafikte Bodur’u sıkıştırarak sinkaflı el hareketlerinde bulundu. Sıkıştırma nedeniyle durmak zorunda kalan Bodur, bu sırada araçtan inen şahıs A.G.’nin saldırısına uğradı. Şüpheli önce aracın aynasını kırdı, ardından araca yumruk atıp olay yerinden uzaklaştı. O anlar kameraya yansırken, şüphelinin "Seninle görüşeceğiz, seni öldürürüm" şeklinde tehditlerde bulunduğu iddia edildi. Olay sonrası polis merkezine başvuran Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, maddi zarar oluşmadığını ancak hakaret ve tehditlere maruz kaldığını belirterek şikâyetçi oldu. Yapılan araştırmada söz konusu aracın sahibinin A.G. olduğu tespit edildi. Şüpheli A.G.’nin ifadesinde suçlamaların bir kısmını kabul ettiği öğrenildi. Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda adliyeye sevk edilen şüpheli A.G., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan, olayın ardından AK Parti ve MHP’li milletvekillerinden ve Meclis üyelerinden Özlem Bodur’a destek mesajları geldi. Milletvekilleri, trafikte şiddetin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak sürecin yakından takip edileceğini ifade etti.