YEREL HABERLER - 05 Haziran 2015 Cuma 09:58

Gümüşhane'de Mahalleler Şantiyeye Döndü

A
A
A
Gümüşhane'de Mahalleler Şantiyeye Döndü

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, kentte yapımı devam eden çalışmaları yerinde inceledi.
Başkan Çimen, beraberinde Belediye Başkan Yardımcısı Kubilay Bozalan ve Fen İşleri Müdürü Serkan Öztürk ile birlikte Karaer, Karşıyaka ve Hasanbey Mahallesi’nde başlatılan yol, kaldırım ve korkuluk yapımlarının yanı sıra Yeni Mahalle’de başlatılan “Örnek Mahalle” projesi ve Gençlik Parkı projesi inşaatlarını inceledi.
Yaptıkları planlamaların ardından kentin her noktasında çalışmalara başladıklarını belirten Çimen, “Allah’a hamdolsun ki şehrimizin her noktasında çalışmalarımıza başladık. Yaptığımız planlamalarımızın ardından hızlı bir şekilde gerek küçük ve gerekse büyük projelerimizin başlangıcını verdik. Yılsonuna kadar Yeni Mahalledeki Örnek Mahalle ve Gençlik Parkı projemizi tamamlayacağız” dedi.
KARŞIYAKA’YA ÜST GEÇİT
Karşıyaka Mahallesi’nde yapılacak olan üstgeçit yerini Mahalle muhtarı Arzu Ay ile inceleyen Başkan Çimen, “Burada yapacak olduğumuz üstgeçidimiz betonarme prefabrik yapıdan oluşacak. Temelleri açıldı. 10-15 günlük bir süre içerisinde tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.
ÖRNEK MAHALLE İNŞAATI SÜRÜYOR
Yeni Mahalle’de yapımı devam eden Örnek Mahalle projesinin çalışmalarını da inceleyen Başkan Çimen, “Gümüşhane’de bir ilki başlattık ve Yeni Mahalle’ye muhtar ve taziye evi yapıyoruz. Rabbime şükürler olsun ki, Gümüşhane’de ilkleri hep biz başlatıyoruz. Buradaki çalışmalarımız da hızla devam ediyoruz. Kısa sürede buradaki projemizi tamamlayacağız” dedi.
HASANBEY MAHALLESİ ÖRNEK MAHALLE PROJESİ BAŞLIYOR
Başkan Çimen, Karşıyaka Mahallesi’nin ardından Hasanbey Mahallesi muhtarı Hamza Bayrak ile Hasanbey Mahallesi’nde yapımına başlanacak olan Örnek Mahalle projesi yerini de inceleyerek, “Yeni Mahallemizin ardından Hasanbey Mahallemizde ikinci Örnek Mahalle projemizin başlangıcını veriyoruz. Şehrimizin her mahallesini örnek mahalle yapacağız. Her mahallemizde gerek taziye, gerekse muhtar evi olacak. Buralarda özellikle ramazan aylarında bir araya gelerek iftar programları düzenleyeceğiz” ifadelerine yer verdi.
GENÇLİK PARKI İNŞAATI YIL SONUNDA TAMAMLANACAK
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla 19 Mayıs 2015’te temeli atılan Gençlik Parkı inşaatını inceleyen Başkan Çimen, “Şehrimiz için çok önemsediğimiz projelerimizden birisi olan Gençlik Parkımızın yapımı hızla devam ediyor. Buraya ek olarak Karşıyaka Tabiat Parkı’na ulaşım sağlayacak şekilde bir teleferikte ekledik. Buraya gelen vatandaşlarımız diledikleri halde teleferikle Karşıyaka Tabiat Parkı’na ulaşımını sağlayabilecek. Yine bu projemizin yanı sıra Modern Pazaryeri projemizin de çalışmalarına devam ediliyor” diye konuştu.
KÖPRÜ KORKULUKLARI DEĞİŞTİRİLİYOR
Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi köprüsü üzerindeki demir korkulukların değiştirilme çalışmalarını da inceleyen Başkan Çimen, “Burada daha önce yapılan demir korkulukları daha modern ferforjeler ile değiştiriyoruz. Şehrimizin her noktasını güzelleştirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” ifadelerine yer verdi.
BİRİLERİ HEP KONUŞACAK
Başkan Çimen, Gümüşhane için planladıkları tüm projeleri tek tek hayata geçirmeye başladıklarını kaydederek, “Birileri hep iş yapamadığımızı konuşuyor. Konuşmaya devam etsinler. Onlar konuşacak, biz yapacağız. Bizim hedefimiz Gümüşhane’nin kaybolan yıllarını kısa zamanda geri kazanmak. Şehrimizde bir değişim hamlesi başlattık ve bunu sürdüreceğiz. Vatandaşlarımızın dua ve desteği ile şehrimizi güzelleştirmeye, geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırşehir Anaokulu öğrencileri çevre bilinci projesiyle erken yaşta tasarruf öğreniyor Kırşehir’de anaokulu öğrencileri, Avrupa Birliği destekli eTwinning projesi kapsamında çevre bilinci, geri dönüşüm ve tasarruf konularında hem teorik hem uygulamalı eğitim alıyor. "Water Drops Return" adlı proje ile sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları küçük yaşta kazandırılıyor. Cumhuriyet Anaokulu öğrencilerinin yer aldığı projede, çocuklara çevre bilinci görsel materyaller ve uygulamalı etkinliklerle anlatılıyor. Eğitimlerin ardından öğrencilerin öğrendiklerini hayata geçirip geçirmedikleri ise öğretmenler tarafından farklı yöntemlerle gözlemleniyor. Okul içerisinde bilinçli olarak bırakılan çöplerin toplanması ve açık bırakılan muslukların kapatılması gibi davranışlar bu kapsamda kontrol ediliyor. Proje yürütücüsü okul öncesi öğretmeni Fırat Arslan, çocukların artık çevre sorunları ve iklim krizleriyle büyüdüğüne dikkat çekerek, "Dünya değişiyor ve en ufak etken herkesi etkiliyor. Bizim çocuklarımız da büyüdüklerinde bu sorunlarla karşı karşıya kalacak. Bu nedenle anaokulu çağında farkındalık oluşturmayı ve bunu uygulamaya dönüştürmeyi hedefliyoruz" dedi. Arslan, okulun farklı alanlarına bilinçli şekilde çöpler bıraktıklarını belirterek, "Çocukların bu çöpleri alıp almadığını gözlemliyoruz. Aynı şekilde açık bırakılan muslukları kapatıp kapatmadıklarını da kontrol ediyoruz. Böylece öğrenilen bilgilerin davranışa dönüşmesini sağlıyoruz" diye konuştu. Projeye katılan öğrencilerden Asu Ceren Aydın, sabun kullanırken musluğu açık bırakmaması gerektiğini öğrendiğini ifade ederken, Simay Arslan ise sokakta gördüğü çöpleri çöp kutusuna atmayı ve tasarruflu olmayı öğrendiğini söyledi. Kırşehir’de yürütülen proje ile çocukların erken yaşta çevreye duyarlı bireyler olarak yetişmesi hedefleniyor. (EÖ-AG-
Kastamonu Türkiye’nin ilk ekolojik marketinde vatandaşlara ekşili pilav ikramı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından pilot il olarak belirlenerek kurulan ekolojik markette vatandaşlara coğrafi işaretli siyezle yapılan İhsangazi ekşili pilav ikram edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından pilot il olarak belirlenen Kastamonu’da kurulan ilk ’ekolojik market’ faaliyetlerine devam ediyor. Kastamonu il merkezinde hizmet veren Türkiy’nin ilk ekolojik marketind, coğrafi işaretli siyezden yapılan İhsangazi ekşili pilav yapılarak vatandaşlara ikram edildi. Kastamonu’da faaliyet gösteren 10 kadın kooperatifin bir araya gelerek hazırladığı pilava vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Etkinliğe katılan Vali Meftun Dallı, kadın kooperatiflerinin desteklenmesinin önemine değinerek, "Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı Beyefendi bu marketi ve yanındaki bu kafeyi özellikle bunun için açtılar. İnşallah, burası başarılı olacak. Başarılı olduğunda bütün Türkiye’ye örnek olup diğer illere de yaygınlaştırılacak. Sayın Bakanımız buraya örnek olması için de Kastamonu’yu bir pilot gibi seçerek yaptılar. Markette ağırlıklı olarak kadınlarımızın el emeği, göz nuru ürünler pazarlanıyor. Normal bütün piyasadaki marketler neye tabi ise burası da aynı şekilde işlem görüyor. Rekabet noktasında buranın diğer hiç kimseden bir farkı yok. Burada satılan ürünler de normal, diğer yerlerde bulunacak şeyler değil. Kadınlarımızın el emeği ürünler. Onun için Kastamonulu hemşehrilerimizi buraya gelmeyi, burayı görmeyi en azından tavsiye ediyorum" dedi. Vali Dallı, markette düzenlenecek etkinliklerle yöresel ürünlerin tanıtımına katkı sağlanmaya devam edileceğini vurguladı. Hıdırellez Günü’nde anlamlı bir etkinlik yaptıklarını dile getiren Kastamonu Sanat İşleyen Eller ve Yöresel Lezzetler Kadın Girişimcileri Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut ise, "10 tane kadın kooperatifimizin burada ürünleri var. Bizim amacımız sadece Kastamonu sanatı olarak değil, bütün kadın kooperatifleri adına ve ürünleri adına böyle bir gün düzenledik Valimiz başta olmak üzere yoğun katılım oldu. Tüm Kastamonu’yu şekerli kafeye, çay, kahve içmeye bekliyoruz. Ayrıca ilerleyen günlerde kadın kooperatiflerimizin yöresel lezzetlerinin gün olarak burada bulunacağını ifade etmek isterim Sizleri de kadın emeğine destek vermek için kafemize bekliyoruz" diye konuştu.