GÜNDEM - 25 Mayıs 2019 Cumartesi 08:45

100 bin askere erken terhis

A
A
A
100 bin askere erken terhis

İktidar ve muhalefetin uzlaşması ile askerlik teklifi üç saatlik mesai sonrası kabul edildi. Askerî kaynaklar altı aylık süreyi dolduran askerlerin sayısının 100 binin üzerinde olduğunu dile getiriyor.

TBMM Başkanlığına önceki gün sunulan 65 maddelik yeni askerlik düzenlemesi, aynı gün Millî Savunma Komisyonunda kabul edildi. İktidar ve muhalefetin uzlaşması ile üç saatlik mesai sonrası kabul edilen askerlik teklifi, önümüzdeki hafta da Meclis Genel Kurul gündemine gelecek. Yapılan planlamaya göre yasanın 28 Mayıs Salı veya 29 Mayıs’ta kabul edilmesi, aynı gün Cumhurbaşkanın onayına sunulması hedefleniyor. Önümüzdeki hafta yasanın Resmî Gazete’de yayımlanması durumunda, altı aylık askerlik süresini tamamlayanlar bayramdan önce terhis olabilecek.
 Askeri kaynaklar altı aylık süreyi dolduran askerlerin sayısının 100 binin üzerinde olduğunu dile getiriyor. Yeni sistemde isteyenler altı aydan sonra da askerliğe devam edebilecek. Bu durumda ayda 2 bin lira maaş alacaklar. Bu sürede sigorta primleri de devlet tarafından ödenecek. Yeni sistemle kalıcı hâle gelen bedelli askerlikte yaş sınırı da kalkıyor. Yirmi yaşını doldurmuş ve 31 bin lira ödeyenler bedelli askerlik yapabilecekler. Bedelli askerlikte bir aylık temel askerlik zorunlu olacak. Kontenjandan fazla başvuru olursa kura çekilecek. Bir kere kurada çıkmayanın yeniden başvuru şansı da bulunuyor. Bakaya kalanlar ve yoklama kaçağı olanlar için bir kereliğine bedelli askerlikten yararlanma fırsatı verilecek. Ancak sistem devreye girdikten sonra yoklama kaçağı ve bakaya durumunda olanlar bedelli askerlik yapamayacak. Ayrıca bu kişiler bu durumda oldukları her gün için 10 lira da ceza ödeyecekler. Kendi isteğiyle gelirse bu rakam 5 liraya indirilecek.

460 BİN BAKAYA VAR
Komisyondaki görüşmelerde, teklif ile ilgili bilgi veren Millî Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, 460 bin civarında yoklama kaçağı veya bakaya olduğunu söyledi. Alpay “Yoklama kaçağı ve bakaya kalanlar bedelli askerlikten faydalanamayacak ancak kanunun yürürlüğe girdiği günden önce yoklama kaçağı olanlar ve bakaya kalanlar ancak bir defaya mahsus faydalanabilecekler” dedi.

DEVLETE MALİYETİ YOK
Askeri kaynaklar yaptıkları simülasyonlarda, yeni sisteminin devlete ek bir maliyet getirmeyeceğini tespit ettiklerini belirterek “Bedelli ve dövizle askerlikten gelecek kaynak yeni sistem için yeterli olacak. Hatta Hazine’ye ek kaynak bile kalacağını düşünüyoruz. Bedelliden elde edilecek gelirle, altı aydan sonra askerde kalacakların harçlıkları ödenecek ve muhtaç asker ailelerine yardım yapılacak” değerlendirmesini yaptı.

Genel Kurul’da da uzlaşma
İktidar ile muhalefet arasında diğer bir uzlaşma örneği de TBMM Genel Kurulunda verildi. Kapadokya’nın korunmasına ilişkin teklif ile turizmin teşvik edilmesine yönelik düzenleme altı saatlik çalışma sonucunda Meclis’te kabul edilerek kanunlaştı.

Türkiye Gazetesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İznik’te 1700 yıl sonra bir ilk: Konsil kültürel etkinlikle anılacak İznik’te 325 yılında gerçekleştirilen ve Hristiyanlık tarihi açısından büyük önem taşıyan İznik Konsili, aradan geçen 1700 yılın ardından ilk kez kültürel bir etkinlikle anılacak. 31. Noel Baba ile Dünya Barışına Çağrı Etkinlikleri kapsamında düzenlenecek programda, görme engelli yurttaşlar onur konuğu olacak. Noel Baba Barış Konseyi tarafından organize edilen etkinlikler, İznik Gölü kıyısında bulunan Aziz Neofitos Bazilikası’nın seyir platformunda gerçekleştirilecek açılış programıyla başlayacak. Açılışta, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitler, görevleri başında hayatını kaybeden askerler, milletin bağımsızlığı uğruna mücadele eden isimsiz kahramanlar ile Gazze’de ve tüm savaşlarda yaşamını yitiren çocuklar anısına saygı duruşunda bulunulacak. Saygı duruşunun ardından aynı platformda kültürel bir etkinlik düzenlenecek. Programın sunumunu görme engelli Halil Bilgiç yaparken, etkinliklerin onur konuğu ise İstanbul’dan gelecek görme engelli yurttaşlar olacak. Etkinlikler kapsamında ayrıca "1700 Yıl Önce - 1700 Yıl Sonra: Arama Konferansı" düzenlenecek. Konferansta, Roma İmparatoru I. Konstantin’in 325 yılında İznik Konsili’ni toplama gerekçeleri ve konsilde yaşanan gelişmeler ele alınacak. Tarihçiler, akademisyenler, milletvekilleri, gazeteciler ve araştırmacıların katılımıyla gerçekleşecek konferansta, 1700 yıl önceki süreç ile günümüz değerlendirmeleri birlikte masaya yatırılacak. Öte yandan, anti-siyonist entelektüel çevrelerde önemli bir yere sahip olan Yahudi Haham Yaakov Shapiro’ya Noel Baba Barış Ödülü’nün verilmesi de programda yer alıyor. Etkinlikler, İznik Konsili’ne 1700 yıl önce katılan Antalyalı Aziz Nikolaus’un anısına düzenlenen ve bu yönüyle 1700 yıl içerisindeki ilk kapsamlı anma programı olma özelliğini taşıyor. Böylece İznik Konsili, tarihte ilk kez 1700 yıl sonra, 2025 yılında gerçekleştirilen kültürel bir etkinlikle anılmış olacak. Noel Baba Barış Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Karabulut, etkinliklerin barış, tarihsel hafıza ve toplumsal farkındalık açısından önemli bir buluşma olacağını ifade etti.