EKONOMİ - 19 Ocak 2010 Salı 17:14

2009'da TV'ye en çok reklam veren markalar belli oldu

A
A
A
2009'da TV'ye en çok reklam veren markalar belli oldu

Medya Takip Merkezi (MTM), 12 TV kanalında yıl boyunca yayınlanan tüm reklamları inceleyerek, reklam dünyasının lider markalarını ortaya koydu.

MTM'nin araştırmasına göre, bazı firmalar temkinli davranıp reklam bütçesinde önemli kısıtlamalara giderken, bazı firmalar ise indirimler nedeniyle daha küçük bir bütçeyle ekranlarda çok sık boy gösterme fırsatı yakaladı.

Araştırmalara göre, kriz döneminde reklam yatırımını sürdüren markalar, krizden güçlenerek çıktı. MTM, 2009 yılında 12 TV kanalında yayınlanan reklam spotlarının tek tek raporlayarak, yılın en büyük reklam verenlerini tespit etti.

Önceki yılın en çok reklam veren markası Turkcell, 2009 yılında ise ikinci sıraya geriledi. Önceki yılın en çok reklam veren dördüncü markası İstikbal'in reklamları yüzde 44'e yakın düşüş gösterdi ve marka en çok reklam veren markalar listesinde 14. sıraya geriledi. Yılın en dikkat çekici reklam çıkışını Vodafone gösterdi. Markanın reklamları iki katına çıktı.

Medya Takip Merkezi'nin 2009 yılını kapsayan aynı araştırma raporuna göre, çeşitli markaları için televizyona en fazla reklam veren kurum, 162 bin 444 spotla Unilever oldu. Önceki yılın en çok reklam veren kurumu olan Ülker ise, televizyon reklamlarını yüzde 36'ya yakın oranda azaltarak, listede dördüncü sıraya geriledi. Araştırmanın dikkat çeken noktalarından bir diğer ise yılın en çok reklam veren üç kurumunun da uluslararası firmalar olmasıydı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişi Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım durdu TEM Otoyolu’nun Bolu geçişinde, Ankara istikametinde 3 tırın yolu kapatması sonucu ulaşım bir süre durdu. Karayolları ekiplerinin ters yönden ulaşarak yaptığı müdahale ile trafik akışı kısmen sağlanırken, bölgede uzun araç kuyrukları oluştu. TEM Otoyolu’nun ve D-100 karayolunun Bolu geçişinde yoğun kar yağışı devam ediyor. Kış lastiği veya zincir takmadan yola çıkan araçlar ulaşımın aksamasına neden oldu. TEM otoyolunun Ankara istikametinde Çaydurt bölgesinde 3 şeridi, 3 tırın tedbirsizliği sonucu kapandı. Tırların yolu kapatmasıyla birlikte Ankara istikametinde ulaşım tamamen kesildi ve bölgede kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Ekipler ters şeritten müdahale etti Konuyla ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, "Anadolu Otoyolu’nun Ankara yönünde, Çaydurt Otoyol Dinlenme Tesisi’nin yaklaşık 1 kilometre gerisinde saat 23.15’te, 3 şeridin tamamında, 3 adet tırın tedbirsizliği sonucu yolu kapatması nedeniyle ulaşım geçici olarak kesintiye uğramıştır. Karayolları ekiplerince ters yönden müdahale edilerek otoyolda trafik akışı kısmen sağlanmış olup, ulaşımın normale dönmesi için çalışmalara devam edilmektedir" denildi. Bolu geçişinde zor anlar Otoyolun Bolu geçişinde yoğunluk ve kış şartları nedeniyle trafik zaman zaman durma noktasına geldi. Güzergah üzerinde yolda kalan tırlar ve otomobiller nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanırken, sürücüler zor anlar yaşadı. Öte yandan D-100 karayolunda da ulaşımda güçlükler yaşandı. Yolda kalan bir tır, Karayolları ekiplerine ait greyderin halatla çekmesi sonucu bulunduğu yerden kurtarıldı. Ekiplerin, TEM Otoyolu’nda ulaşımı normale döndürmek ve yolda kalan araçları kurtarmak için başlattığı çalışmalar aralıksız sürüyor.