GÜNDEM - 15 Kasım 2019 Cuma 14:33

25 yıldır 8 günde bir tarihi saati kuruyor

A
A
A
25 yıldır 8 günde bir tarihi saati kuruyor

Tokat'ta Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid Han'ın tahta çıkışı şerefine yaptırılan 117 yıllık saat kulesinin bakımını yapan saatçi Ahmet Unan, 25 yıldır 8 günde bir 132 basamak çıkarak saatin mekanizmasını kuruyor.

Tokat'ta II. Abdülhamid Han'ın tahta çıkışının 25. yıl dönümüne rastlayan 1902 yılında kesme taştan yaptırılan 33 metre yüksekliğindeki saat kulesi, 117 yıldır zamana meydan okuyor. Tarihi saat kulesi, 25 yıldır baba yadigarı saat tamirciliği mesleğini yapan 51 yaşındaki Ahmet Unan'a emanet. Saat kulesinin altındaki iş yerinde mesleğini icra eden Unan, 8 günde bir 132 basamak çıkarak saatin mekanizmasını kuruyor. Bugüne kadar bozulmadan çalışan saatin bakımını yapan Unan, o zamanın teknolojisi ile yapılan saatin dişlilerinde aşınma dahi olmadığını kaydetti. Babasından devraldığı mesleği yaşatmaya çalıştığını ifade eden Unan, kendisinden sonra bu mesleği devam ettirecek kimse olmadığını belirterek, “Benden önce burada bir ustamız vardı, yaşlı olduğu için pek fazla inip çıkamıyordu. O işi bıraktı, biz devam ettik. Belli bir yaştan sonra insan buraya inip çıkmakta zorlanıyor. 8 günde bir çıkıyorum mekanizmayı kuruyorum. Saatin kurulumu yapıldığında 15 günmüş ama halatta kısaltma olmuş, değiştirme imkanı yok. İlave takılmış, o nedenle 8 güne düşmüş” dedi.

25 yıldır 8 günde bir tarihi saati kuruyor

Saat kulesinin halkın katkıları ile 1902 yılında yapıldığını ifade eden Unan, “Abdülhamid Han'ın tahta çıkışının 25. yılında saat kulelerinin yaygınlaştırılması için fetva vermiş. Halkın yardımıyla belediye başkanı Enver Bey’in katkıları ile yapılmış” diye konuştu.

Kışın hava şartlarının çok çetin geçtiği dönemlerde yelkovan ile akrebin donması nedeniyle saati çalıştırmadıkları günler olduğunu ifade eden Unan, onun dışında bugüne kadar saat kulesinin arıza vermediğini sözlerine ekledi.

25 yıldır 8 günde bir tarihi saati kuruyor

Tokat'ta ilk göze çarpan tarihi eserlerden biri olan saat kulesi Behzat Camii yanında Abdülhamid Han'ın tahta çıkışının 25. yılı şerefine 23 saat kulesinden biri olarak 1902 yılında Tokat Belediye Başkanı Mütevellioğlu Enver Bey ve Mutasarrıf Bekir Paşa'nın öncülüğünde Tokatlılar tarafından 3 katlı olarak yaptırıldı. 1915 yılında bir kat daha eklenen saat kulesi, 33 metre yüksekliğe ulaştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Arıköy’de arıcılık eğitimi alan genç kız böcek korkusunu yendi Turizm sektöründe çalışırken Sibirya ve Galler’de araştırma projelerinde görev alan Nilay Boyluoğlu, böcek korkusunu bir kenara bırakıp Odunpazarı Belediyesi tarafından hizmete açılan Arıköy’de eğitim alarak arıcılığa başladı. Eskişehir’de yaşayan Nilay Boyluoğlu, hayalinin her zaman doğa ile iç içe olmak olduğunu ve arıcılık yapma isteğinin bulunduğunu söyledi. Arıcılık hayalinin gerçekleşmesinin önünde bazı engellerinin bulunduğunu ifade eden Boyluoğlu, “Doğada olmak istiyorum. Hep kendimi arayan bir insandım, arıcılık yapacağım dedim ancak bazı engellerim vardı. Çok emek yoğun bir iş, kolay değil gerçekten. Ancak doğada olmayı, hayvanlarla çalışmayı seven herkes yapabilir diye düşünüyorum. Turizimciydim. Okulum bitti. Uzun bir süre yurtdışı projeleri ile ilgilendim. Sibirya’ya gittim. Tamamen sürdürülebilir bir projeydi. Daha sonra Galler’e gittim. O da ofis işi proje araştırma işiydi. Geçen yıl şubat ayında Türkiye’ye döndüm ve dedim ki, ben doğada olmak istiyorum. Çocukluğumdan kendimi bildim bileli örümcek ve böcek korkum vardı. Bütün korkularımı aşmaya karar verdim. Geçen yıl mart ayında Odunpazarı Belediyesi tarafından açılan arıcılık kursuna kayıt oldum. Böylece arıcılık serüvenim başlamış oldu. Eğitim veren hocalarımız çok donanımlı ve bilgiliydi. Temmuz ayında belediye tarafından hizmete açılan Arıköy’de uygulama eğitimlerine geçtik. Harika bir yer olmuş. Lavanta bahçesi, hobi evleri, arılar Böyle başladı serüven" dedi. “Arıcılığa ilgisi olan herkesi bu kurslara davet ediyorum" 10 kovanla başladığı arıcılık serüvenine bölme yaparak 20 kovana çıkarttığını belirten Boyluoğlu, “Uzun vadeli bir yola çıktım. Kovan sayımı arttırıp bu yolda ilerlemek istiyorum. Daha da büyümek istiyorum. Çevreme ve yakın çevreme şu an ulaştım. Arıcılık konusunda daha da büyümek istiyorum. Çok emek yoğun bir iş kolay değil gerçekten ancak doğada olmayı seven, hayvanlarla çalışmayı seven herkes yapabilir diye düşünüyorum. Öncelikle Odunpazarı Belediyesi’ne sunduğu imkânlar için çok teşekkür ediyorum. Arıcılığa ilgisi olan herkesi bu kurslara davet ediyorum. Ben çok faydasını gördüm. Arıcılığa ilgisi olan insanların bu kurslardan faydalanmalarını isterim” şeklinde konuştu.
Ordu Ordu’nun sakin şehrinde Mayıs Yedisi coşkusu Ordu’nun sakin şehir unvanına sahip Perşembe ilçesinde, belediye tarafından organize edilen Mayıs Yedisi Şenlikleri, binlerce vatandaşı bir araya topladı. Doğu Karadeniz’de her yıl mahalli bayram olarak kutlanan yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan Mayıs Yedisi, Perşembe ilçesinde davul ve zurna eşliğinde kutlandı. Perşembe Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte binlerce vatandaş bir araya gelirken, vatandaşlar için tekne turları düzenlendi. Yerel sanatçılar tarafından verilen konser eşliğinde vatandaşlar keyifli dakikalar yaşadı. Etkinlikte Ordu Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince suda gösteriler yapıldı, ardından dalgıçlar tarafından denizde Türk bayrağı açıldı. “Katılım çok yüksek” Perşembe Belediye Başkanı Cihat Albayrak, Mayıs Yedisi etkinliklerinde kırsaldaki vatandaşların sahil kasabasına indiğini söyledi. Festivalde farklı etkinliklerin düzenlendiğini belirten Albayrak, katılımın oldukça fazla olduğunu ifade ederek, “Vatandaşlarımız ücretsiz tekne turlarından da faydalandığı, denize kavuştuğu, baharın gelişini kutlamış olduğu çok güzel bir festival. Katılım bu yıl gerçekten çok yüksek. Vatandaşlarımız ile birlikte olarak kaymakamımız, bürokratlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızın da katılımıyla güzel bir etkinlik oldu. İnşallah önümüzdeki yıl bu etkinlikleri taçlandırarak daha güzelini yapmış olacağız” dedi. Vatandaşlar ise her yıl düzenli olarak Mayıs Yedisi kutlama etkinliklerine katıldıklarını, ilçede düzenlenen bu tür organizasyonların kendilerini mutlu ettiğini söylediler.
Tekirdağ Halk Günü’nde vatandaşların istek ve görüşleri dinleniyor Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, düzenlediği Halk Günü toplantısında vatandaşlarla bir araya geldi. Süleymanpaşa Belediyesi Tarihi Belediye Binası’nda gerçekleşen toplantıda Süleymanpaşa’da yaşayan vatandaşların istek ve görüşlerini dinleyen Başkan Volkan Nallar, gün boyunca yüzlerce kişiyle görüşme gerçekleştirdi. Gün sonunda açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Volkan Nallar, “Seçim döneminde verdiğim en büyük sözlerden biri Süleymanpaşa Belediyesi’ni birlikte yönetmekti. Bu noktada Halk Günü etkinliğimizi hazırladık. Vatandaşlarımızın taleplerini dinledik. Yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi aldık. Bu noktada bazı vatandaşlarımızın da fikirlerinden yararlandık. Güzel bir çalışma oldu” dedi. “Halk Günü etkinliklerimiz devam edecek” Halk Günü etkinliğini devam ettirip görev süresi boyunca düzenli olarak yapmak istediğinin altını çizen Başkan Nallar, “Göreve başlayalı yaklaşık 45 gün oldu. Bu süreçte belediyemize yüklenen borçların tespitiyle mücadele ettik. Aynı zamanda devam eden hizmetlerimizin aksamaması için planlamalar yaptık. Bundan sonraki süreç adım atma süreci. Bütçemiz doğrultusunda Süleymanpaşalı hemşehrilerimin taleplerini de göz ardı etmeden önemli adımlar atacağız. Halk Günü etkinliklerimiz devam edecek. Vatandaşlarımız talep edecek, bizler de yapacağız. Bu görevi bana halk verdi, bu belediyeyi de halkla birlikte yöneteceğim” ifadelerini kullandı.