GÜNDEM - 20 Mayıs 2017 Cumartesi 13:44

410 kilometre pedal çevirip Boyoz yemek için geldiler

A
A
A
410 kilometre pedal çevirip Boyoz yemek için geldiler

İstanbul’dan bisikletle 410 kilometrelik yolu yaklaşık 15 saat pedal çevirerek kat eden bir grup Boyoz yemek için İzmir’e geldi. Kahvaltıda Boyoz ve yumurta yiyen grup, Boyoz’u çok beğendiklerini ve kat ettikleri yolun buna değdiğini söyledi.

İstanbul Yeditepe Bisiklet Grubu, geçtiğimiz Perşembe gecesi İstanbul’dan yola çıkarak Boyoz yemek için İzmir’e doğru pedal çevirdi. Yaklaşık 15 saat pedal çeviren grup 20 saat sonra dün gece İzmir’e vardı. Bisiklet grubu güne Boyoz yiyerek başlarken kahvaltıda ise Boyoz ve yumurta vardı. Grup adına konuşan 39 yaşındaki Ercan Yürek, Boyoz’u çok beğendiklerini ifade etti. Boyoz için 20 saatte hiç uyumadan arkadaşlarıyla o zorlu şartlara rağmen İzmir’e geldiklerini söyleyen Yürek, “Boyoz’u çok beğendik, iki Boyoz bir yumurta yeter demişlerdi; gerçektende yetiyormuş. Güzel bir tat, çokta çeşitleri var. Beğendik burayı. Toplamda 410 kilometre yaptık kısacası o kadar kilometreye değdi. Ara dinlenmelerimiz oldu onun haricinde 15 saat pedal çevirerek İstanbul’da İzmir’e kadar geldik. Bir ay önce Eskişehir’e gittik Çiğ Böreği için. Biz bisiklet grubu olarak hangi ilçemizde ne meşhursa onun için hiç üşenmeden 550 kilometreye kadar pedal çevirebiliyoruz. Bizim İstanbul Yeditepe Bisiklet Grubunun özelliği bu. Hızlı bir ekip ve hedeflenen yere zamanında giden bir ekip. Hava şartları da önemli değil yaz kış bisiklet kullanan bir grubuz. Sağlığımız için pedal çeviriyoruz. Bisiklet süren insanlar sağlıklı insanlardır. Bizim grupta kimse sigara ve ilaç kullanmıyor. Sağlığımız için yediklerimize dikkat ediyoruz” dedi.

“19 Mayıs’ı İzmir’de kutlamak istedik”
Grupla birlikte İzmir’e gelerek Boyoz yemenin tadını çıkaran Gökhan Kaya ise “19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramını kutlarız. Buraya gelmemizin bir diğer nedeni de aslında bu bayramı burada geçirmek burada kutlamaktı. İnşallah bugün de İzmir’in çeşitli ilçelerini gezeceğiz ve İzmir’i daha farklı açılardan görmeye çalışacağız” diyerek İzmir’den sonra sonraki duraklarının Kastamonu olduğunu söyledi.

Abdülaziz Baydilli - Ali Gözeten

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya ALKÜ’nün 4 ülke ile yürüttüğü "Kuraklığa Çözüm" projesi başladı Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) tarafından yürütülen İtalya, Tunus, Mısır, Yunanistan’da bulanan üniversitelerin ortak olduğu, toplamda 2 milyon 745 bin Euro bütçeli "Akdeniz Bölgelerinde Akıllı Tarım İçin Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi (SWAMED)" başladı. Tüm dünyayı etkisi altına alan kuraklık ve küresel ısınma ile ilgili projeler üreten ALKÜ’de bu kapsamda sene başında önemli bir projeye imza atılmıştı. Türkiye ayağı ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fırat Arslan tarafından yürütülen; İtalya, Tunus, Mısır, Yunanistan ve Türkiye’nin ortak olduğu tarım alanları için yerel durumlara uyarlanabilir bir su izleme ve yönetim sistemi geliştirilmesinin planlandığı "Akdeniz Bölgelerinde Akıllı Tarım İçin Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi (SWAMED)" uygulanmaya başladı. Yüzde 90’ı Avrupa Birliği tarafından finanse edilen toplam bütçesi 2 milyon 745 bin 200 euro olan projede iklim değişikliği, kuraklık ve nüfus artışının neden olduğu su kıtlığı gibi Akdeniz bölgesinin en acil sorunlarından birini ele alıyor. ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fırat Arslan tarafından yürütülen; İtalya, Tunus, Mısır, Yunanistan ve Türkiye’nin ortak olduğu tarım alanları için yerel durumlara uyarlanabilir bir su izleme ve yönetim sistemi geliştirilmesinin planlandığı "Akdeniz Bölgelerinde Akıllı Tarım İçin Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi (SWAMED)" uygulanmaya başladı. Doç. Dr. Arslan hedefleri anlattı Katılımcı ve disiplinler arası yaklaşımıyla SWAMED projesinin su krizine karşı pratik çözümler sunmayı ve Akdeniz genelinde sürdürülebilir tarımsal kalkınmayı teşvik etmeyi amaçladığını söyleyen Doç. Dr. Fırat Arslan, "Sulanan tarım için yerel durumlara uyarlanabilir bir su izleme ve yönetim sistemi geliştirmenin temel hedef olarak belirlendiği SWAMED Projesi ile çok paydaşlı bir yaklaşımla birlikte tasarlanmasının ardından Tunus, Türkiye, Mısır ve Yunanistan’daki dört pilot bölgede test ediliyor. Proje süresince çiftçiler, su otoriteleri ve araştırma kurumları aktif olarak sürece dahil ediliyor. SWAMED kapsamında, Verimli sulama için Karar Destek Sistemi (DSS) geliştirilmesi, dört ülkede pilot uygulama ve testler, anketler, çalıştaylar ve odak grup toplantıları ile eğitim ve paydaş katılımı, tanıtım materyalleri ve videolar gibi iletişim çıktıları, sürdürülebilirlik ve yaygınlaştırma planı hazırlanması hedefleniyor" dedi. Akdeniz ortaklığı ile güçlenen proje Projenin koordinatörlüğünü İtalya’daki Campania Üniversitesinden Luigi Vanvitelli (İtalya) koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Tunus’tan Kuzey Afrika Devletleri Bölgesel Uzaktan Algılama Merkezi (CRTEAN), Mısır’dan Mısır İngiliz Üniversitesi (BUE), Yunanistan’dan Aristoteles Üniversitesi (AUTH) ve Türkiye’den de Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ortak kurum olarak çalışıyor. Bunun yanında İlişkili ortaklar arasında ise Alanya İlçe Tarım Müdürlüğü ve Tunus Medjez El Bab Mühendislik Yüksekokulu bulunuyor. Daha akıllı ve sürdürülebilir bir tarıma doğru Proje koordinatörü Prof. Luigi Zeni, "SWAMED, daha dayanıklı ve sürdürülebilir bir Akdeniz tarımına yönelik somut bir adımdır. Gelişmiş teknolojiyi paydaş katılımıyla birleştirerek su yönetimini iyileştirebilir, israfı azaltabilir ve doğal kaynakları koruyabiliriz" dedi.