ÇEVRE - 24 Aralık 2025 Çarşamba 18:11

ALKÜ’nün 4 ülke ile yürüttüğü "Kuraklığa Çözüm" projesi başladı

A
A
A
ALKÜ’nün 4 ülke ile yürüttüğü "Kuraklığa Çözüm" projesi başladı

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) tarafından yürütülen İtalya, Tunus, Mısır, Yunanistan’da bulanan üniversitelerin ortak olduğu, toplamda 2 milyon 745 bin Euro bütçeli "Akdeniz Bölgelerinde Akıllı Tarım İçin Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi (SWAMED)" başladı.


Tüm dünyayı etkisi altına alan kuraklık ve küresel ısınma ile ilgili projeler üreten ALKÜ’de bu kapsamda sene başında önemli bir projeye imza atılmıştı. Türkiye ayağı ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fırat Arslan tarafından yürütülen; İtalya, Tunus, Mısır, Yunanistan ve Türkiye’nin ortak olduğu tarım alanları için yerel durumlara uyarlanabilir bir su izleme ve yönetim sistemi geliştirilmesinin planlandığı "Akdeniz Bölgelerinde Akıllı Tarım İçin Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi (SWAMED)" uygulanmaya başladı. Yüzde 90’ı Avrupa Birliği tarafından finanse edilen toplam bütçesi 2 milyon 745 bin 200 euro olan projede iklim değişikliği, kuraklık ve nüfus artışının neden olduğu su kıtlığı gibi Akdeniz bölgesinin en acil sorunlarından birini ele alıyor.


ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fırat Arslan tarafından yürütülen; İtalya, Tunus, Mısır, Yunanistan ve Türkiye’nin ortak olduğu tarım alanları için yerel durumlara uyarlanabilir bir su izleme ve yönetim sistemi geliştirilmesinin planlandığı "Akdeniz Bölgelerinde Akıllı Tarım İçin Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi (SWAMED)" uygulanmaya başladı.



Doç. Dr. Arslan hedefleri anlattı


Katılımcı ve disiplinler arası yaklaşımıyla SWAMED projesinin su krizine karşı pratik çözümler sunmayı ve Akdeniz genelinde sürdürülebilir tarımsal kalkınmayı teşvik etmeyi amaçladığını söyleyen Doç. Dr. Fırat Arslan, "Sulanan tarım için yerel durumlara uyarlanabilir bir su izleme ve yönetim sistemi geliştirmenin temel hedef olarak belirlendiği SWAMED Projesi ile çok paydaşlı bir yaklaşımla birlikte tasarlanmasının ardından Tunus, Türkiye, Mısır ve Yunanistan’daki dört pilot bölgede test ediliyor. Proje süresince çiftçiler, su otoriteleri ve araştırma kurumları aktif olarak sürece dahil ediliyor. SWAMED kapsamında, Verimli sulama için Karar Destek Sistemi (DSS) geliştirilmesi, dört ülkede pilot uygulama ve testler, anketler, çalıştaylar ve odak grup toplantıları ile eğitim ve paydaş katılımı, tanıtım materyalleri ve videolar gibi iletişim çıktıları, sürdürülebilirlik ve yaygınlaştırma planı hazırlanması hedefleniyor" dedi.



Akdeniz ortaklığı ile güçlenen proje


Projenin koordinatörlüğünü İtalya’daki Campania Üniversitesinden Luigi Vanvitelli (İtalya) koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Tunus’tan Kuzey Afrika Devletleri Bölgesel Uzaktan Algılama Merkezi (CRTEAN), Mısır’dan Mısır İngiliz Üniversitesi (BUE), Yunanistan’dan Aristoteles Üniversitesi (AUTH) ve Türkiye’den de Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ortak kurum olarak çalışıyor. Bunun yanında İlişkili ortaklar arasında ise Alanya İlçe Tarım Müdürlüğü ve Tunus Medjez El Bab Mühendislik Yüksekokulu bulunuyor.



Daha akıllı ve sürdürülebilir bir tarıma doğru


Proje koordinatörü Prof. Luigi Zeni, "SWAMED, daha dayanıklı ve sürdürülebilir bir Akdeniz tarımına yönelik somut bir adımdır. Gelişmiş teknolojiyi paydaş katılımıyla birleştirerek su yönetimini iyileştirebilir, israfı azaltabilir ve doğal kaynakları koruyabiliriz" dedi.



ALKÜ’nün 4 ülke ile yürüttüğü "Kuraklığa Çözüm" projesi başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Şanlıurfa’da kentsel dönüşüm çalışmaları hızla sürüyor Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Hızmalı ve Atatürk mahallelerini kapsayan 2. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi uygulamasında yıkım çalışmaları devam ediyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’ın öncülüğünde, Haliliye ilçesinde yer alan Hızmalı ve Atatürk mahallelerini kapsayan 2. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında başlatılan uygulama çalışmaları hızla sürüyor. Gülpınar’ın ilk kepçeyi vurarak başlattığı çalışmalar çerçevesinde, proje alanında bulunan 85 yapı ve 250 bağımsız birim kamulaştırıldı. Yaklaşık 27 bin metrekarelik alanın yeşil ve sosyal yaşam alanına dönüştürülmesi hedefleniyor. Toplam 350 milyon TL’lik yatırım bedelinin tamamı Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte bölgede yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, dinlenme alanları ve geniş yeşil alanlar yer alacak. İnsan odaklı, güvenli, yeşille barışık ve estetik bir Şanlıurfa hedefiyle yürütülen dönüşüm çalışmaları kararlılıkla sürerken, bölgede kontrollü yıkımlar da hızla devam ediyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından proje alanının Şanlıurfa’nın yeni cazibe merkezlerinden biri haline gelmesi amaçlanıyor. Mevcut konutların kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmesine destek veren mahalle sakinleri, projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Erzincan Erzincan’da yeni yıl tedbirleri masaya yatırıldı Erzincan Emniyet Müdürlüğü tarafından, yaklaşan yeni yıl öncesinde il genelinde alınacak güvenlik tedbirlerinin değerlendirilmesi amacıyla Yeni Yıl Tedbirleri Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. İl Emniyet Müdürü Zafer Baybaba’nın başkanlığında düzenlenen toplantıya, İl Emniyet Müdür Yardımcıları ile birim amirleri katıldı. Toplantıda, vatandaşların yeni yılı huzur ve güven ortamı içerisinde karşılaması için yürütülecek çalışmalar ele alındı. Toplantıda; yılbaşı gecesi başta olmak üzere öncesi ve sonrasında alınacak asayiş, trafik, kamu düzeni ve güvenlik tedbirleri, yapılacak denetimler ve uygulanacak planlamalar detaylı şekilde değerlendirildi. Özellikle kalabalık alanlar, eğlence mekânları, alışveriş merkezleri, ana arterler ve şehir giriş-çıkışlarında alınacak önlemler üzerinde duruldu. İl Emniyet Müdürü Zafer Baybaba, toplantıda yaptığı değerlendirmede, vatandaşların can ve mal güvenliğinin her zaman öncelikleri olduğunu vurgulayarak, tüm birimlerin koordinasyon içerisinde, görev ve sorumluluk bilinciyle hareket edeceğini ifade etti. Baybaba, yeni yıl süresince emniyet teşkilatının sahada olacağını belirterek, olası olumsuzlukların önüne geçilmesi için gerekli tüm tedbirlerin eksiksiz şekilde uygulanacağını söyledi. Toplantı, birim amirlerinin görüş ve önerilerinin alınmasının ardından, yapılacak çalışmaların planlanması ve görev dağılımının netleştirilmesiyle sona erdi. Erzincan Emniyet Müdürlüğü, yeni yıl süresince vatandaşların huzur ve güvenliği için çalışmalarını aralıksız sürdürecek.